+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Číslo: 4-5/2022

Úvodník

Vážení čtenáři,

22. června schválila Vláda návrh novely energetického zákona, který do legislativy zavádí nový právní institut v podobě příspěvku na tzv. úsporný tarif. Cílem navrhované právní úpravy je snížit cenu elektřiny a zemního plynu konečným zákazníkům při mimořádných tržních situacích. Podíváme-li se na bezprecedentní růst cen obou komodit, je jasné, že právě v takové situaci se mnohé české domácnosti a firmy nacházejí již nyní. Podle dat MPO vystoupila v meziročním červnovém srovnání tržní cena elektřiny na pražské burze PXE z částky 2 tis. na 5,6 tis Kč za MWh, tržní cena zemního plynu pak z 0,5 tis. na cca 2,2 tis Kč za MWh.

Pokud projde návrh Parlamentem, mohly by domácnosti podle tiskové zprávy MPO získat slevu až 16 tisíc korun. Tarif by měl platit pro nadcházející topnou sezonu, přičemž sleva se objeví automaticky ve vyúčtování dodavatele energie ještě před začátkem další topné sezony. O výši slevy si pak bude možné snížit zálohy. Tarif se nemá vztahovat na firmy, rekreační objekty, které využívají tzv. víkendový tarif, či dobíjení elektromobilů. Pokud některá domácnost využívá více zdrojů, získá příspěvek dvakrát.
Vláda zároveň schválila odpuštění poplatků za OZE, ty nebudou muset firmy ani domácnosti platit od letošního října do konce příštího roku.

Po masivní kritice opozice a některých profesních organizací si mohou alespoň částečně oddychnout také domácnosti napojené na soustavu dálkového zásobování teplem, na níž jsou u nás připojeny čtyři miliony lidí nebo odběratelé, kteří využívají teplo z domovní plynové kotelny.
Ve hře je kromě varianty úsporného tarifu řešení v podobě investice 10 miliard na modernizaci tepláren, tento krok ovšem podléhá notifikaci ze strany Evropské komise. Také to, podle ředitele Teplárenského sdružení ČR Martina Hájka, automaticky neznamená, že by se teplárny na podzim dokázaly zdražování zcela vyhnout, jak po jednání vlády deklaroval ministr Síkela. V případě uhelných tepláren by mělo být navýšení cen minimální, ovšem lidé připojení na menší plynové teplárny, které nejsou zahrnuty do systému obchodování s emisními povolenkami, by stejně potřebovaly zavést obdobu úsporného tarifu.

V případě výpadků dodávek plynu vládní novela rovněž umožní nechat v krátkodobém provozu některé uhelné teplárny, jejichž činnost by se jinak musela, z důvodu plnění emisních limitů, v roce 2023 omezovat.

Alena Malátová

Obsah