+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Viessmann: Nové větrací systémy pro rodinné domy, byty, školy a ordinace

25.08.2022 Firma: VIESSMANN, spol. s r.o. Časopis: 4-5/2022

Od vypuknutí globální pandemie koronaviru značně vzrostlo povědomí o tom, že kvalitní větrací systémy hrají důležitou roli na cestě ke zdravému vnitřnímu prostředí. Na vzduch čistý, bez virů, bakterií a alergenů je dnes kladen mnohem větší důraz než kdykoli předtím. Také udržování relativní vlhkosti vzduchu na optimální úrovni zabraňuje vzniku nebezpečných plísní a zároveň chrání stavební konstrukce. V chladných měsících roku pomáhá zpětné získávání tepla ušetřit náklady na vytápění a v konečném důsledku se tak podílí na dnes tolik skloňovaném boji proti změnám klimatu. Viessmann vytváří a udržuje zdravé obytné prostory pro budoucí generace – inovativními systémy čištění a výměny vzduchu.

Vitovent 200-P: inovativní větrací řešení nejen pro školy

Je již známým faktem, že bez dobře zvolené koncepce a kvalitního systému větrání je kvalita vnitřního vzduchu ve školách a jiných místnostech, kde se lidé shromažďují, nedostatečná. To má především silně negativní vliv na soustředění a tím pádem také na efektivitu učení. Při dlouhodobém vystavení nadlimitním koncentracím CO2 se často dostavuje pocit nepohody, podrážděnost, únava a zdravotní problémy jako například bolesti hlavy.

Hybridní ventilační řešení Vitoventu 200-P kombinuje větrání, tedy výměnu venkovního vzduchu přiváděného do vnitřních prostor budov se vzduchem odpadním, a zároveň provádí čištění vnitřního vzduchu. Výsledkem je zajištění požadované kvality vnitřního ovzduší a navíc také snížení koncentrace aerosolových částic. Zařízení využívá takzvaný princip zdrojového vzduchu: díky přívodu čerstvého vzduchu na podlaze a vlastního vztlakového proudu je garantována přímá a permanentní cirkulace vzduchu. V důsledku toho stoupá ohřátý odpadní vzduch směrem ke stropu, zde je přiváděn do jednotky zařízení, kde dochází k jeho čištění a obohacení o venkovní vzduch. Poté je opět podlahou přiváděn zpět do místnosti.

Inteligentní senzorika neustále měří koncentraci CO2 v místnosti, v závislosti na získaných hodnotách pak systém přizpůsobuje objem přiváděného vzduchu. Nastavování časových programů proto není nutné. Připojením k běžné zástrčce (230 V) a s konceptemPlug & Play je Vitovent 200-P nainstalován během několika hodin. Je tak vhodný jako doplňkové vybavení, bez nákladné instalace větracích kanálů k rozvádění vzduchu.

Technické údaje

  • Zpětné získávání tepla až 96 %.
  • Maximální objemový tok vzduchu: 800 m3·h–1.
  • Velikost místnosti: do cca 90 m2.
  • Počet osob v místnosti: do 30.
  • Třída filtru F7 (venkovní vzduch) / HEPA H14 (recirkulovaný vzduch).
  • Hladina akustického tlaku v běžné třídě: ≤ 40 dB (A) (objem třídy 250 m3, průměrná doba dozvuku 1 sekunda).
  • Rozměry (délka [hloubka] × šířka × výška): 675 × 1700 × 2000 mm.
  • Hmotnost: ventilační modul (pravá strana): 170 kg, modul přiváděného/odváděného vzduchu (levá strana): 140 kg.
  • Průměr konce potrubí pro venkovní a odpadní vzduch: 180 mm.
  • Třída energetické účinnosti: A+.

Image 1Obr. 1 • Vitovent 200-P využívá princip zdrojového vzduchu

Vitovent 300-W: centralizovaný systém větrání obytných prostor

Vitovent 300-W představuje sofistikovaný systém nuceného větrání pro obytné prostory se zpětným získáváním tepla. Zařízení s objemovým tokem vzduchu 225 m3·h–1 doplňuje osvědčené produkty s tokem 325 a 400 m3·h–1. Díky svým kompaktním rozměrům a obzvláště tichému provozu je navržen pro samostatný provoz v domácnostech ve velkých bytových komplexech. Osvědčená kombinace s tepelným čerpadlem se hodí také pro rodinné domy. S tepelným čerpadlem Vitocal je ovládání snadné a pohodlné díky aplikaci ViCare.

Vitovent 300-W je maximálně energeticky úsporný. Výkonný tepelný výměník využívá během chladného ročního období až 92 % odpadního tepla z odváděného vzduchu k předehřevu venkovního vzduchu.Vestavěný elektrický předehřívací registr průběžně zajišťuje i při nízkých venkovních teplotách bezproblémový provoz bez rizika zamrznutí.Filtrační systém s účinným volitelným pylovým filtrem čistí přiváděný vzduch a významně eliminuje přítomnost škodlivých látek ve vnitřním prostředí: plyny (CO2, formaldehyd, organické a anorganické látky), biologické látky (plísně, pyl, bakterie).

Image 0Obr. 2 • Vitovent 300-W je díky svým kompaktním rozměrům navržen pro samostatný provoz v menších bytech ve velkých bytových komplexech

Vitovent 300-W je maximálně energeticky úsporný. Výkonný tepelný výměník využívá během chladného ročního období až 92 % odpadního tepla z odváděného vzduchu k předehřevu venkovního vzduchu.Vestavěný elektrický předehřívací registr průběžně zajišťuje i při nízkých venkovních teplotách bezproblémový provoz bez rizika zamrznutí.
Filtrační systém s účinným volitelným pylovým filtrem čistí přiváděný vzduch a významně eliminuje přítomnost škodlivých látek ve vnitřním prostředí: plyny (CO2, formaldehyd, organické a anorganické látky), biologické látky (plísně, pyl, bakterie).

Díky řízené výměně vzduchu zabraňuje Vitovent 300-W nadměrné relativní vlhkosti vzduchu v místnosti, což je jedním z hlavních důvodů vzniku plísní a množení bakterií. Zařízení tak udržuje vzduchu v místnosti vždy na optimální úrovni, čímž chrání zdraví obyvatel i konstrukci budovy před poškozením.

Díky integrované bypassové klapce se v létě v závislosti na teplotě venkovního vzduchu a teplotě vzduchu v místnosti vede chladný noční vzduch podél křížového protiproudého výměníku tepla, to znamená, že nedochází k výměně tepla s odpadním vzduchem. Během nočního provozu se tak dostane chladnější venkovní vzduch do obytných prostor. Řízení bypassové klapky probíhá automaticky přes zabudovaná čidla teploty.

Technické údaje

  • Zpětné získávání tepla podle PHI: 92%.
  • Objemový tok vzduchu: 225 m3·h–1 (325, 400 m3·h–1) (typ H32S A225 L/R).
  • Obytná plocha: až 160 m2.
  • Rozměry (délka × šířka × výška): 455 × 600 × 650 mm.
  • Hmotnost: 29,5 kg.
  • Třída energetické účinnosti: A+.

Systém distribuce vzduchu Click and Go

Díky systému Click-and-Go pro centralizované systémy větrání obytných prostor je instalace rozvodů obzvláště snadná a rychle přesvědčí svojí jednoduchou a bezpečnou montáží. Veškeré součásti vychází z jednotného, ohledně proudění optimalizovaného konceptu designu.

Tvarové součásti jsou vybaveny integrovaným těsněním – to znamená, že jinak náročné vkládání odpadá. Fixační třmeny z korozivzdorné pružinové oceli u tvarových součástí zaručují bezpečné přichycení ventilačního kanálu. Drobné díly jako těsnění a upevňovací materiál se již neztratí, ani se na ně nezapomene. A odborný partner díky chytrému řešení společnosti Viessmann profituje ze značné úspory času.
Všechny tvarové součásti mají průhledítko. Těsnění se barevně výrazně liší od tvarové součásti a vzduchového kanálu – chybné spojení je tak ihned opticky dobře rozpoznatelné. Při správně provedeném spojení těsnění kompletně zmizí v tvarové součásti a není již vidět.Jak kulaté, tak i ploché kanály jsou neobyčejně pružné. Na rozdíl od obvyklých soustav se dají jednoduše realizovat úzké poloměry ohybu. Hladká a antibakteriální vnitřní stěna splňuje nejen nejvyšší hygienické nároky, ale zároveň také slouží jako poznávací znak.

Díky symetrickému kanálu s plochým průřezem pro optimální proudění vzduchu s rozměry 140 × 50 milimetrů je možné transportovat větší množství vzduchu. Je vhodný pro instalování do skladby podlahy, do zdi nebo do zavěšeného podhledu. Kanál s kulatým průřezem je vhodný také pro zabetonování.
Díky značkám na kanálech je možné rychle určit potřebnou délku. Je zajištěna kompatibilita mezi trubkou kruhového průřezu, kanálem plochého průřezu a vůči všem komponentám v soustavě pro rozvod vzduchu. Tím společnost Viessmann nabízí širokou škálu využití a vysokou míru flexibility jak pro novostavby, tak pro rekonstrukce.

Firemní článek