+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Číslo: 7/2021

Úvodník

Vážení čtenáři,

jistě jste napříč denním tiskem zaznamenali, že letošní podzim nezačal v odvětví energetiky právě klidně. Zelená politika EU, razantní zdražování uhlí i plynu, ceny emisních povolenek na rekordních hodnotách, nedostatečná produkce elektřiny z větrných elektráren, obavy z další studené zimy a v neposlední řadě také panika. To je nešťastný mix vlivů, který vystřelil ceny elektřiny k nejvyšším hodnotám od roku 2008.

Ceny elektřiny a zemního plynu rostou na velkoobchodních trzích již od loňska, nyní ovšem dosahují extrémních hodnot. Tím se někteří alternativní dodavatelé, kteří nakupují draze na spotovém trhu, dostali pod silný tlak a začali hledat způsoby, jak se narychlo zbavit pro ně nevýhodných produktů. Na Energetický regulační úřad se v té souvislosti začaly obracet až stovky spotřebitelů denně se stížnostmi na snahu dodavatelů o jednostrannou změnu garantované ceny, rapidní zvyšování záloh či vynucování přechodu na jiný produktový balíček, jehož cena se přímo odvíjí od momentálně značně nepříznivých burzovních cen. V důsledku tisíců stížností od spotřebitelů a dalších podnětů tak ERÚ v případě společností Bohemia Energy, Europe Easy Energy a Luminus začal prošetřovat podezření na užití zakázaných nekalých obchodních praktik.

Zatímco někteří menší dodavatelé tlak nevydrželi a pozastavili svoji obchodní činnost, u skupiny Bohemia Energy entity s loňskými tržbami přesahujícími 23 miliard korun se očekávalo, že využije část zisků z předchozích let a dramatickou situaci bez větších potíží ustojí. Nestalo se.

13. října společnost s přibližně 900 tisíci odběrnými místy oznámila, že ukončuje činnost dodávek elektřiny a plynu. Zákazníkům skupiny v přechodném období zajistí dodávky energií takzvaný dodavatel poslední instance, viz strana 4.

Ceny obou komodit se sice pro nadcházející rok pohybují značně vysoko, forwardové obchody pro léta 2023 a 2024 ale ukazují ceny podstatně nižší – o desítky procent. V rozhovoru pro Radiožurnál to uvedl energetický expert a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr.

Experti na energetiku proto doporučují být v současných přestřelených cenách opatrní s několikaletou fixací, kdy hrozí, že si zbytečně zafixujete vyšší ceny energií i na období, kdy se situace na trhu již uklidní.

Alena Malátová

Obsah