+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Jak ovlivní zdražení elektřiny návrh a provoz tepelných čerpadel?

01.12.2021 Autor: Ing. Marek Bláha Firma: GT Energy s.r.o. Časopis: 7/2021

Elektřina do budoucna citelně zdraží a jedinou otázkou je, jak rychle a jak moc to bude. Zelená elektřina, která je zdarma ze slunce a z větru, totiž úplně až tak zadarmo není. Jaký vliv to bude mít na tepelná čerpadla, která elektřinu ke svému provozu také potřebují?

První tepelná čerpadla v Československu, instalo­vaná před třiceti lety, spotřebovávala elektřinu za 0,35 Kč·kWh–1. Dnes stojí elektřina pro tepelné čerpadlo přibližně 2,80 Kč·kWh–1, což je osmkrát více. Rychlý rozvoj tepelných čerpadel umožnilo až postupné zvyšování cen energií, protože se podstatně zkrátila návratnost této úsporné technologie. Proto se dá očekávat, že v době skokového zvyšování cen elektřiny bude tepelné čerpadlo opět jednou z mála možností, jak neplatit za teplo v domě zbytečně vysoké částky.

Jsou tedy tepelná čerpadla jediným perspektivním zdrojem tepla do budoucna? O tom, že éra vytápění uhlím skončila, není pochyb. V některých zemích ale už platí i zákazy vytápění zemním plynem nebo dřevem. Z ekologických zdrojů tepla nám pak bude zbývat jen centrální zásobování teplem (které ale nebude postavené na uhlí a zemním plynu), mikrokogenerační jednotky a tepelná čerpadla.

Tak jak dnes klientovi tepelné čerpadlo a otopnou soustavu navrhnete, tak ho bude provozovat příštích 20 a možná i 30 let. Ceny energií v té době budou pravděpodobně na úrovni, o které se nám nyní ani nezdá (kdo by před 30 lety odhadoval, že elektřina zdraží o 800 %?). Navrhujte tedy zdroje tepla tak, aby nejen topily, ale byly i z dlouhodobého pohledu co nej­úspornější. Není to nic složitého, stačí jen zvolit správný typ tepelného čerpadla a připojit ho na otopnou soustavu s co nejnižší teplotou otopné vody.

Pokud je na pozemku dostatečný volný prostor, navrhněte tepelné čerpadlo země-voda s plošným kolektorem. Spotřeba elektřiny bude o 20 až 30 % nižší, servisní náklady minimální a životnost o mnoho delší než u systémů vzduch-voda. Pořizovací cena přitom není o moc vyšší než u kvalitních vzduchových čerpadel.

Image 1

Pokud je možné instalovat podlahové vytápění v celém domě, spotřeba elektřiny tepelného čerpadla bude o 10 až 20 % nižší než u radiátorového systému.

Navrhujte pouze tepelná čerpadla se špičkovými parametry v energetické třídě A+++. Ta spotřebují o desítky procent méně elektřiny než průměrné A+ a klidně i o polovinu méně elektřiny než řešení s energetickou třídou A nebo dokonce B.

Image 2

Mezi jednotlivými tepelnými čerpadly jsou obrovské rozdíly ve spotřebě elektřiny. Kdo si myslí, že pořízením levného splitového tepelného čerpadla (i od prestižní topenářské značky), napojeného na radiátorovou otopnou soustavu, má vyhráno se nejspíš krutě mýlí. Tabulka zpracovaná pro rodinný dům s tepelnou ztrátou 10 kW ukazuje, že tato levná řešení v období vysokých cen elektřiny (trojnásobné zdražení oproti roku 2020) už příliš neobstojí.

I majitelům tepelných čerpadel se jejich provoz v příštích letech citelně prodraží. Útěchou jim ale může být, že jejich sousedům s jinými zdroji tepla, se vytápění prodraží mnohem více. Podmínkou úspěchu (provozně opravdu úsporného vytápění), je ale správné technické řešení a použití těch nejúspornějších tepelných čerpadel místo levných, průměrných, nebo dokonce těch podprůměrných.


Podrobné technické informace jak správně navrhovat úsporná tepelná čerpadla, naleznete na webu PROJEKTUJ-TEPELNÁ-ČERPADLA.

Firemní článek