+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Web servery Siemens řady OZW

10.11.2011 Autor: Ing. Michal Bassy Firma: SIEMENS, s.r.o. Časopis: 7/2011

Technika se vyvíjí převratným tempem a dnes již nikoho nepřekvapí požadavek, aby otopnou nebo chladicí soustavu bylo možné sledovat a ovládat na dálku. Samozřejmostí je spojení přes internet zajišťující detailní přehled o provozu soustavy a upozornění v případě nenadálých událostí. Výsledkem je mnohem spolehlivější provoz a v případě nutného servisního zásahu už je často dopředu k dispozici informace o příčině poruchy, čímž se minimalizují náklady na servis a zkracují časy potřebné na odstranění závady.

Image 1Obr. 1 • Web server OZW772

Společnost Siemens uvedla v letošním roce na trh další generaci web serverů řady OZW772, které se pro tyto účely využívají. Jsou určeny pro regulátory Siemens s komunikací KNX. Jmenovitě se jedná o řady Synco včetně regulátorů jednotlivých místností RXB, RDG a RDF a také o systém Synco living. Tato nová generace web serverů OZW772 přinesla celou řadu vylepšení a nových vlastností.

Samozřejmostí již je možnost využívání obrázků jako podkladů pro technologická schémata. Je možné použít půdorysy budovy, fotografie, hydraulická nebo vzduchotechnická schémata technologie ve formátu .jpg nebo .bmp. Ty je například možné vyexportovat ze servisního software ACS700. Na ně se pak umísťují datové body a technologické informace z jednotlivých přístrojů soustavy. Takovýchto technologických schémat lze ve web serveru použít několik. Soustavu tak lze přehledně rozdělit po jednotlivých technologických částech nebo na základě topologie budovy. Na pracovní plochu lze také umístit další obrázky, záběry webových kamer, odkazy na další části soustavy, na dokumentaci apod. Pro nastavitelné parametry může obsluha kliknutím otevřít dialogové okno a změnit hodnotu daného parametru, například „Žádaná komfortní teplota pro chlazení“ jak je zobrazeno níže.

Image 2Obr. 2 • Ovládání se provádí z webového prohlížeče pomocí technologických schémat

Nově dodávané web servery mají zlepšenou bezpečnost komunikace. Kromě normálního ovládání web serveru pomocí internetového prohlížeče (http), je možné používat také šifrované ovládání (https). Dále lze využívat také šifrované zasílání e-mailů, používá se SSL/TLS šifrování.

Pokud se zpřístupní port 50005, je možné se k soustavě připojit pomoci servisního software ACS a provádět tak řadu nastavení a konfigurace parametrů na dálku, aniž by bylo nutné vyjíždět do místa montáže regulátorů.

Při uvádění do provozu doporučujeme zpřístupnit na routeru tyto porty:

  • Port 80 (http) Ovládání web serveru pomocí internetového prohlížeče
  • Port 443 (http) Šifrované ovládání web serveru pomocí internetového prohlížeče
  • Port 21 (ftp) Přenos souboru servisního a konfiguračního software ACS (Historie poruchových hlášení a offline trendy)
  • Port 50005 Přístup přes servisní software ACS

Vzhled pracovní plochy je navíc u nových web serverů možné přizpůsobit umístěním loga zákazníka nebo realizační firmy.

Image 3Obr. 3 • Shromažďování údajů o spotřebě

Web servery byly rozšířeny také o shromažďování údajů o spotřebě. Centrální jednotka systému Synco living umí odečítat údaje až z 20 různých měřičů spotřeby (impulzní, M-Bus). Regulátory řady Synco 700 umí podle typu odečítat údaje ze 2 až 4 měřičů s impulzním výstupem. Když do soustavy umístíme web server OZW772, umožní kromě dálkového ovládání také odesílání údajů o spotřebě e-mailem (ve formátu csv nebo xml). To může probíhat pravidelně, s nastavitelnou četností, nebo je možné údaje z web serveru stáhnout. Jeden web server OZW772 může shromažďovat údaje až z 512 měřičů spotřeby. Správce budovy pak velice snadno zajistí rozúčtování nákladů na jednotlivé nájemce a jejich konečnou fakturaci, aniž by bylo nutné vstupovat do jednotlivých bytů nebo provozoven. Tímto způsobem je možné vyhovět požadavkům evropské směrnice 2006/32ES, článek 13, Měření spotřeby energie a informativní vyúčtování: „Vyúčtování na základě skutečné spotřeby bude prováděno dostatečně často, aby zákazníci mohli svou spotřebu energie regulovat“.

Image 4Obr. 4 • Principiální schéma zapojení web serveru OZW772 do soustavy

Nakonec dobrá zpráva pro ty, kteří již web server OZW772 používají a rádi by využili některou z nových vlastností. Na stránce www.siemens.cz/OZW772 je ke stažení nový firmware a další soubory, potřebné k upgradu starších provedení web serveru OZW772 na aktuální verzi.

Kromě web serverů řady OZW772 uvedla společnost Siemens nedávno na trh také novou řadu OZW672. Kromě odečítání údajů o spotřebě mají velmi podobné vlastnosti jako řada OZW772. Nejdůležitější odlišností je komunikace LPB, to znamená, že je lze použít například pro oblíbené regulátory řady RVS, RVA, nebo pro kotlové elektroniky LMU nebo LMS. Těmto web serverům věnujeme některý z dalších článků.


Bližší informace naleznete zde.

Firemní článek