+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Uponor KLETT systém

01.07.2011 Firma: UPONOR, s.r.o. Časopis: 4/2011

Unikátní systém podlahového vytápění na „suchý zip“

Uponor Klett systém

Image 1

Uponor Vám nabízí revoluční novinku – systém pokládky podlahového vytápění využívající funkci suchého zipu. Pro vytápění se využívá potrubí ze síťovaného polyetylenu PE-Xa s kyslíkovou bariérou, které je přímo z výroby spirálovitě ovinuto první částí suchého zipu s háčky. Druhá část suchého zipu s chlupy je nalaminovaná na tepelné izolaci. Trubka se běžným způsobem odvíjí z odvíječe a jednoduše se přitlačí na izolační desku v předepsané rozteči. Obě dvě části suchého zipu na desce a trubce se tak velmi pevně spojí. Tento unikátní a patentovaný způsob podlahového vytápění Vám garantuje maximální přítlačnou sílu desky a trubky.

Praktické řešení

Předtištěný rastr na tepelné izolaci umožňuje přesnou pokládku potrubí v předepsané rozteči. Uponor Klett systém je velmi rychlý a snadný způsob pokládky podlahového vytápění (PV). Montáž systému zvládne pouze jedna osoba. Není potřeba žádných dalších přídavných komponentů nebo nářadí. Pro kompletní pokládku PV se využívají standardní produkty (obvodový izolační pás, ochranné pouzdro…), které znáte z našeho běžného portfolia. Při napojení potrubí na rozdělovač je pouze nutné odstranit min. 4 cm pásky suchého zipu z konce potrubí a na tento čistý konec nasadit svěrné šroubení, které se posléze napojí na rozdělovač.

Výhody:

  • Bezkonkurenčně nejrychlejší způsob pokládky PV
  • Jednoduchá montáž bez použití nářadí
  • Pro montáž stačí jedna osoba
  • Snadná korekce polohy již položeného potrubí
  • Tepelná i kročejová izolace v jednom
  • Rychlá pokládka izolačních rolí
  • Při pokládce potrubí nedochází k porušení vrchní izolační vrstvy tepelné izolace
  • Flexibilní pokládka pro všechny velikosti a tvary místností
  • Osvědčené potrubí PE-Xa dimenze 16 x 1,8 mm
  • Velké množství příchytných bodů zajišťuje abnormálně pevné spojení trubky a izolační desky
  • Přesah izolační vrstvy přes spoj dvou izolačních desek
  • Různé tloušťky a rozměry izolačních desek
  • Cenově výhodnější než odpovídající systémové desky

O zkušenosti z reálné stavby se s námi podělil pan Oldřich Taraba z montážní a dodavatelské firmy Seacom-CZ, s.r.o. (www.seacom.cz), který má dlouholeté zkušenosti se systémy společnosti Uponor. Systém Klett byl použit pro rodinný dům v obci Kozomín (velikost vytápěné plochy byla přes 300 m2). V rámci zákaznického servisu, který poskytujeme našim stálým odběratelům, jsme pro tento objekt zpracovali cenovou nabídku a schéma pokládky smyček (obr. 1).

Image 2Obr. 1 • RD Kozomín 1NP, schéma pokládky
 

„Samotného mě velmi překvapila rychlost a jednoduchost pokládky celého Klett systému“, říká pan Taraba. „Jednoduše jsme položili Klett roli, spoje jsme přelepili lepicí páskou a také veškerý prořez z role jsme zpětně použili. Bylo to vážně dobré, stačila nám pouze Klett role, lepicí páska a nůž pro řezání. Nepotřebovali jsme žádné další komponenty. A při atypickém půdorysu jsme nebyli limitováni polohou nopů jako u systémové desky. Tvar smyček jsme mohli přizpůsobit jakémukoliv tvaru místností.“

Pokladka podlahového vytápění v celém rodinném domě (330 m2 vytápěné plochy) zabrala montážní firmě Seacom-CZ pouhé čtyři dny ve dvou lidech. První dva dny zabraly přípravné práce (příprava stavby, přívod k R+S, umístění skříní rozdělovače, páteřní rozvody, montáž otopných žebříků, pokládka podlahového polystyrenu) a následná pokládka Klett role. Další dva dny připadly na pokládku Klett potrubí. Denně bylo ve dvou lidech položeno 1000 m potrubí. To vše při běžné pracovní době i tempu. „Kdybychom tento RD dělali ze systémové desky, tak bychom pokládkou strávili určitě dvojnásobek času“, dodává pan Taraba. Zkušenosti z této stavby potvrzují, že rychlost a jednoduchost pokládky Klett systému není rozhodně na úkor kvality. PE-Xa trubka je díky menší tloušťce stěny (pouhých 1,8 mm) tvárnější než v běžných případech a díky suchému zipu je pevně fixovaná k podkladní roli. To potvrzují i zkušenosti firmy Seacom-CZ. „V běžném provoze na stavbě se nám ani jednou nestalo, že bychom třeba ukopli již položenou trubku, nebo že by se nám zvedala podkladní deska v rozích místnosti. Je to také samozřejmě díky tomu, že používáme odvíječ. Ten by měl být standardní výbavou každé specializované firmy. Trubka se nekroutí a práce se celkově ulehčí“. „Dále se nám líbil způsob upevnění fólie obvodového izolačního pásu. Není nutné ho složitě přitlačovat první řadou trubek, stačí pouze přilepit tuto fólii na Klett roli a máme dokonale a jednoduše zabráněno úniku potěru“.

Image 3Obr. 2 • Ukázka z realizace RD Kozomín
 

Image 4Obr. 3 • Ukázka z realizace RD Kozomín
 

Image 5Obr. 4 • Ukázka z realizace RD Kozomín
 

Zkušenosti z této stavby, a také z jiných staveb realizovaných tento rok v České republice, potvrzují, že systém Klett představuje kvalitní a unikátní systém, který je zároveň cenově konkurenceschopný.

Firemní článek