+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Systém směšovacích uzlů pro úsporné domy

28.06.2013 Autor: Bc. Ivo Pavera Firma: SIEMENS, s.r.o. Časopis: 4/2013

V rámci současných trendů snižování energetické náročnosti budov se dnes často setkáváme s požadavky na přesnou regulaci otopných soustav malého výkonu. Podněty našich partnerů, vycházející z každodenní projekční i instalační praxe, jsme se proto rozhodli zohlednit v novém portfoliu kompaktního systému směšovacích uzlů a příslušenství.

Jasné zadání

Kromě obvyklého tlaku na dostupnou cenu, jsme se museli vypořádat s následujícími požadavky:

  • kompaktní rozměry, jak směšovacích uzlů samotných, tak kompletu včetně rozdělovače;
  • jednoduchý návrh, montáž i samotné uvedení do provozu instalovaného systému;
  • zajistit kompatibilitu s různými druhy regulátorů i druhy řídicích signálů;
  • nabídnout řešení pro topné okruhy o výkonu od 3,2 do 19,8 kW.

Kompaktní řešení

Místa je v dnešních novostavbách málo a investor nemá pro rozsáhlé ­instalace často mnoho pochopení. Samotný směšovací uzel SUG zabírá díky vhodně zvolené rozteči 85 mm, jen málo místa (šířka: 125 mm, délka: 372 mm, hloubka: 230 mm). Směšovací ventil s pohonem, oběhové čerpadlo, zpětná klapka, měděná jímka pro teplotní čidlo a pár kulových ventilů, kompaktní řešení na malé ploše. Uzel lze namontovat samostatně, pomocí kotevních otvorů na fixačním plechu, nebo na rozdělovače ROZS. Instalace se třemi uzly SUG a jedním rozdělovačem ROZS-3SUG pro tři topné okruhy zabere na stěně pouze čtverec o rozměrech 55 na 55 cm.

Image 1Obr. 1 • Systém směšovacích uzlů pro malé a střední instalace

Jednoduše od projektu po spuštění

Celý systém směšovacích uzlů byl navržen jako důmyslná stavebnice. Rozdělovače nabízené ve dvou provedeních, pro dva a tři směšované topné okruhy, lze mezi sebou libovolně kombinovat až na maximální uvažovaný počet sedmi směšovaných okruhů. Je to možné díky systému průběžného rozdělovacího i sběracího potrubí, který zároveň umožňuje libovolnou instalaci přívodního potrubí od zdroje zleva nebo zprava. Vzájemné propojení, i propojení se směšovacími uzly SUG, zajišťují převlečné matice s plochým těsněním. Samotná montáž rozdělovačů na zeď je usnadněna integrovanými konzolami. Povrchová tepelná izolace rozdělovače je provedena lepeným kaučukem.

Montáž směšovacích uzlů SUG je díky převlečným matkám na rozdělovači otázkou několika okamžiků. Při stejných vnějších rozměrech nabízíme uzly SUG ve třech výkonových variantách:

  • SUG1.6 s Kvs ventilu 1,6 pro okruhy o výkonu od 3,2 do 7,9 kW
  • SUG2.5 s Kvs ventilu 2,5 pro okruhy o výkonu od 5,1 do 12,4 kW
  • SUG4 s Kvs ventilu 4,0 pro okruhy o výkonu od 8,1 do 19,8 kW

Tento rozsah dává projektantům dostatečný prostor pro volbu vhodného uzlu SUG s odpovídající autoritou ventilu.

Image 2Obr. 2 • Směšovací uzel SUG2.5/SSB31 doplněný hydraulickým zkratem H-bypass

Uzly SUG lze libovolně kombinovat se všemi druhy servopohonů řady SSB od společnosti Siemens. Můžete volit mezi tříbodovými pohony 230 V AC a 24 V AC, 230 V AC s pomocným kontaktem, případně 24 V DC se spojitým řídicím signálem 0–10 V AC/DC. Pro zajištění optimálního měření teploty směšované otopné vody jsou uzly SUG standardně vybaveny jímkou pro kabelová teplotní čidla o průměru 6 mm.

Uzly SUG jsou standardně vybaveny úspornými oběhovými čerpadly Grund­fos Alpha2 25-60, která nabízejí širokou škálu regulace pracovního výkonu. Od ručního třístupňového provozu, přes regulační křivky propor­cionálního nebo konstantního tlaku, až po automaticky aktivovanou funkci Auto­adapt, která sama přizpůsobí výkon čerpadla velikosti soustavy i změnám zatížení v průběhu provozu. To má vliv nejenom na optimalizaci rychlosti proudění teplonosné látky v soustavě, ale především na spotřebu elektrické energie samotného čerpadla. Vždyť oběhová čerpadla pracují v ekvitermních topných okruzích po celou dobu topné sezony!

Řešení pro vzduchotechnické aplikace

Malá hmotnost uzlů SUG a kompaktní rozměry je předurčují také k samostatným instalacím ve vzduchotechnických zařízeních. Nejčastěji jako předregulátor teploty otopné vody pro teplovodní výměníky nebo fan-coilové ohřívače. S ohledem na zvyklosti těchto instalací je možno dovybavit standardní uzel SUG předřazeným hydraulickým zkratem. Tento H-bypass obsahuje jednoduchý škrticí ventil regulující průtok teplonosné látky hydraulickým zkratem.

Image 3Obr. 3 • Výkonnostní charakteristika čerpadla Grundfos Alpha2 25-60

Použití nejlepších dostupných komponent na trhu, projekční i montážní nenáročnost, konkurenceschopná cena. To jsou tři základní atributy našeho řešení směšovacích uzlů, které jsme pro vás připravili ve spolupráci se zkušenými projektanty a montážními firmami.


Pro více informací navštivte www.siemens.cz

Firemní článek