+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Synco living – nové možnosti v oblasti řízení ventilace a regulace elektrického vytápění

15.03.2015 Autor: Ing. Michal Bassy Firma: SIEMENS, s.r.o. Časopis: 2/2015

Systém bezdrátové regulace jednotlivých místností Synco living od společnosti Siemens již řadu let v mnoha domácnostech v České republice úsporně řídí vytápění, ventilaci a klimatizaci, případně osvětlení, rolety a řadu dalších přístrojů. S ohledem na změny legislativy a požadavky trhu byly upraveny některé jeho funkce.

Image 1Obr. 1 • Centrální jednotka systému Synco living

Řízení ventilace signálem 0–10 V

Systém Synco living se používá v bytě nebo rodinném domku, kromě jiného, také pro řízení centrální ventilační jednotky. Uživatel má pro ventilaci k dispozici samostatný časový program a do systému je možné připojit čidlo kvality vzduchu i čidlo vlhkosti. Na základě obou těchto parametrů, a časového programu, pak může být ventilační jednotka řízena. Uživatel tak má jistotu, že je ventilace řízena co nejšetrněji s ohledem na odtah draze ohřátého vzduchu při zachování požadovaných parametrů kvality a vlhkosti vzduchu.

Od počátku roku 2015 vstoupil v platnost již 2. stupeň evropské směrnice ErP 2015 (Energy related Products-Directive), který definuje minimální účinnosti ventilátorů. Důsledkem je, že se na trh dodávají už jen ventilační jednotky s EC motory (elektronická komutace) tak, aby byly splněny požadavky této směrnice. EC motory se řídí napěťovým signálem 0–10 V. Z toho důvodu byl systém Synco living doplněn o nový modul RRV924-10. Ten převádí beznapěťový signál tří výstupních relé modulu RRV934 na signál 0–10 V pro řízení ventilační jednotky. Navíc byl modul doplněn o řídicí signál pro ovládání vnějších uzavíracích klapek na sání a výfuku vzduchu a signály pro povolení chodu předehřevu a dohřevu.

Image 2Obr. 2 • Modul Synco living RRV924-10

Regulace elektrického vytápění

Dalším zajímavým požadavkem, se kterým se v souvislosti se systémem Synco living setkáváme, je řízení elektrického vytápění. Ačkoliv bylo Synco living původně navrženo pro regulaci teplovodního vytápění, skvěle si poradí také s vytápěním elektrickým. Pro tento typ aplikace se využívá regulátor topných okruhů RRV918 nebo RRV912. Místo termoelektrických pohonů, standardně ovládajících jednotlivé topné okruhy, se připojí ovládací cívky stykačů nebo relé, jež pak silově spínají topné prvky pro jednotlivé místnosti.

Použít lze jak klasické spínací prvky s kontakty a ovládacími cívkami, tak polovodičová relé, jejichž výhodou je bezhlučný provoz a dlouhá životnost. Při výběru vhodného spínacího prvku je třeba dbát na maximální proud řídicího výstupu z regulátoru topných okruhů RRV918 nebo RRV912.

Aby systém Synco living mohl správně řídit teplotu v jednotlivých místnostech, je potřeba myslet také na snímání teploty. K tomu účelu se po­užívá buď prostorové teplotní čidlo QAA910, nebo prostorová jednotka QAW910. Ta kromě snímání teploty v místnosti umožňuje přizpůsobit teplotu o ±3 K od zadané teploty podle časového programu nastaveného na centrální jednotce, změnit druh provozu pro danou místnost, případně zapnout funkci časovače, která každým stisknutím příslušného tlačítka prodlouží vytápění na komfortní teplotu o 30 minut.

Topné panely, přímotopná tělesa: Většina topných panelů s akumulačními šamotovými deskami se chová podobně jako běžné teplovodní radiátory. Díky tomu lze při uvádění do provozu nastavit regulační chování místnosti na radiátorové vytápění rychlé nebo radiátorové vytápění pomalé. Pokud se jedná o vytápění infrapanely nebo přímotopnými tělesy, je možné zvolit uživatelsky definované chování regulace a jednotlivé konstanty regulace PID každé místnosti nastavit tak, aby co nejlépe vyhovovaly použitým topidlům a vytápěným prostorům.

Elektrické podlahové vytápění: Vzhledem k tomu, že do systému Synco living nelze připojit v každé místnosti omezovací teplotní čidlo v podlaze, je třeba tuto bezpečnostní funkci zajistit externě. Pro tyto účely lze použít například dvojité omezovací relé MMR-T2, které je vybaveno dvěma rozpínacími kontakty, je možné k němu připojit dvě omezovací teplotní čidla (součást dodávky omezovacího relé) a hlídat tak nezávisle teplotu podlahy ve dvou místnostech.

Image 3Obr. 3 • Princip ovládání elektrického vytápění systémem Synco living

Praktické zkušenosti s takto řízenými soustavami jsou velmi dobré, uživatelé oceňují především přesnost regulace, jednoduchou obsluhu a vysoký komfort s možností dálkového ovládání přes internet.


V případě zájmu o systém Synco living naleznete více informací na www.synco-living.cz.

Firemní článek