+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Siemens představuje termostaty RDD310/EH a RDE410/EH pro elektrické vytápění

04.08.2014 Autor: Ing. Michal Bassy Firma: SIEMENS, s.r.o. Časopis: 5/2014

Současné trendy snižování tepelných ztrát nových budov přinášejí nový úhel pohledu na elektrické vytápění. Díky nízkým investičním nákladům a jednoduchosti instalace je totiž do určité hodnoty tepelných ztrát objektu výhodnější pořídit vytápění elektrické, oproti klasickému teplovodnímu vytápění. Z tohoto důvodu vzrůstá počet rodinných domů, které jako hlavní zdroj tepla využívají elektrické vytápění. Kromě toho je elektrické vytápění stále oblíbené jako doplňkový zdroj tepla pod dlažby, například v koupelnách a v kuchyních. Společnost Siemens proto uvedla v nedávné době na trh nové termostaty RDD310/EH a RDE410/EH určené především pro elektrické vytápění (výstupní relé 16 A).

Flexibilní použití – praktické i estetické

Termostaty RDD310/EH a RDE410/EH jsou vhodné jak pro aplikace v soukromých objektech, tak pro komerční budovy. Vyznačují se stejným elegantním designem jako osvědčené fan-coilové termostaty řady RDF600. Pro uživatele jsou k dispozici ve dvou provedeních: bez časového programu (RDD310/EH) anebo s týdenním časovým programem (RDE410/EH).

Uživatelé jistě ocení, že se termostaty dodávají v provedení pro tzv. zapuštěnou montáž. Na stěně je viditelná pouze část odpovídající svými rozměry vypínačům osvětlení a zásuvkám. Zadní část termostatu s elektronikou a spínacím relé se pohodlně vejde do kruhové elektroinstalační krabice (CEE/VDE) používané v Evropě.

Image 1Obr. 1 • Termostaty Siemens pro elektrické vytápění – bez časového programu RDD310/EH (vlevo) a s týdenním časovým programem RDE410/EH (vpravo)

Čidlo pro podlahové vytápění

Pro termostaty bylo vyvinuto také nové kabelové teplotní čidlo QAP1030/UFH pro elektrické podlahové vytápění. Čidlo se připojuje k samostatnému vstupu a slouží k omezení teploty konstrukce podlahy. Tvar jeho měřicí části je uzpůsoben pro snadné zasunutí do ochranné trubky v podlaze.

Image 2Obr. 2 • Rozměry termostatů umožnují montáž do kruhové elektroinstalační krabice CEE/VDE

Nové termostaty RDD310/EH a RDE410/EH od společnosti Siemens zajistí nejen komfortní teplotní podmínky v místnostech, ale přináší i řadu dalších výhod:

  • Nabízejí zvýšené krytí IP31
  • Vynikají snadnou obsluhou
  • Jsou vybaveny velkým, přehledným a snadno čitelným displejem s podsvícením
  • Pomáhají snížit náklady na vytápění díky týdennímu časovému programu (RDE410/EH)
  • Nabízejí provozní režimy: Komfortní, Útlumový, Ochranný a Automatický s časovým programem (RDE410/EH)
  • Obsahují omezení nastavení minimální a maximální žádané teploty
  • Možnost připojení externího teplotního čidla k omezení teploty konstrukce podlahy
  • Montují se do kruhové elektroinstalační krabice o průměru 60 mm (CEE/VDE)
  • Jsou schopné regulovat elektrické vytápění s proudem až do 16 A


Podrobnější informace o termostatech RDD310/EH a RDE410/EH naleznete na internetových stránkách www.siemens.cz/regulace_vytapeni


Další vlastnosti termostatů pro elektrické vytápění

Konfigurační parametry

Na termostatech je možné nastavit řadu konfiguračních a regulačních parametrů, aby se chování a vlastnosti termostatu co nejvíce přizpůsobily dané aplikaci.

Zobrazení žádané nebo aktuální prostorové teploty

Jako alternativa k zobrazení aktuálně naměřené prostorové teploty může být termostat nastaven na zobrazení žádané teploty, čímž se zjednoduší obsluha. Toto řešení je vhodné především pro veřejné prostory.

Týdenní časový program

Termostat RDE410/EH nabízí Automatický provozní režim, který umožní automaticky přepínat komfortní a útlumovou teplotu dle nastaveného časového programu. Výhodou jsou úspory energie během noci nebo nepřítomnosti uživatelů.

Omezení rozsahu nastavitelných teplot

Termostaty nabízejí možnost omezit pomocí konfiguračních parametrů maximální a minimální nastavitelnou žádanou teplotu. To je vhodné zejména pro veřejné prostory, kde se požaduje snižování spotřeby energie. Oficiální studie uvádějí, že snížení žádané teploty o jeden stupeň snižuje spotřebu o 6 %.

Omezení maximální teploty konstrukce podlahy

K termostatu je možné připojit nové kabelové teplotní čidlo ­QAP1030/UFH, které sleduje teplotu konstrukce podlahy. Běžná regulace prostorové teploty probíhá podle vnitřního teplotního čidla termostatu. Pokud však teplota konstrukce podlahy, snímaná kabelovým teplotním čidlem, přestoupí maximální limit nastavený v konfiguračních parametrech, vypne se vytápění, aby nedošlo k poškození konstrukce podlahy vlivem vysoké teploty.

Kompenzace ohřevu vnitřních částí termostatu procházejícím proudem

Pokud se termostatem řídí elektrické vytápění, kterým procházejí velké proudy, dochází k zahřívání spínacích kontaktů relé a dalších vnitřních částí termostatu. Důsledkem je, že teplota naměřená čidlem termostatu je tímto teplem ovlivněna a regulace prostorové teploty by pak nebyla dostatečně přesná. Proto jsou termostaty vybaveny SW funkcí kompenzace vnitřního ohřevu. Parametrem se nastaví výkon připojeného vytápění v kW a termostat podle toho upraví snímání prostorové teploty, aby odpovídalo skutečnosti a regulace byla co nejpřesnější.

Firemní článek