+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Siemens představuje solární regulátor RVA78.690

02.07.2011 Autor: Ing. Rudolf Kotík Firma: SIEMENS, s.r.o. Časopis: 4/2011

V současné době přichází na trh dlouho očekávaný solární regulátor RVA78.690 firmy Siemens. Novinka je součástí sortimentu regulátorů řady Albatros2 a rozšiřuje jej o solární regulátor, který má v sobě integrovány i další funkce. Ty jsou určeny pro další alternativní zdroje tepla nebo pro různé přečerpávání naakumulovaného tepla.

Image 1Obr. 1 • Solární regulátor RVA78.690/109

Nejprve se podívejme jaké hydraulické zapojení regulátor RVA78.690 podporuje ve funkci solárního regulátoru. K dispozici je osm typů zapojení. Nejjednodušší je klasická příprava TV nebo akumulačního zásobníku. Další možností je příprava TV nebo akumulačního zásobníku se sekundárním čerpadlem, což umožňuje zmenšit objem solární kapaliny v systému. Samozřejmostí je řízení kolektorů orientovaných na dvě světové strany. Pokud se rozhodneme pro paralelní připojení dvou spotřebičů (TV a akumulace), je možné využít jak zapojení s čerpadly, tak s čerpadlem a přepínacím ventilem. Obecně lze doporučit využití čerpadel, která při přehřívání kolektoru mohou běžet paralelně do obou spotřebičů. Pro větší výtěžnost regulátor využívá řízení čerpadel pomocí PWM signálu.

Pokud regulátor nevyužijeme jako solární, můžeme ho použít pro řízení krbové vložky. Regulátor podle výstupní teploty zvyšuje nebo snižuje otáčky čerpadla. Druhou možností je porovnávat teplotu v akumulačním zásobníku a na krbové vložce a opět upravuje otáčky čerpadla podle nárůstu rozdílu teplot mezi akumulací a krbové vložky.

Další možností regulátoru jsou funkce pro zásobník tepla. Lze jej využít pro přečerpávání naakumulovaného tepla mezi zásobníky TV a akumulačním zásobníkem opět při dostatečném rozdílu teplot mezi oběma zásobníky. Velmi užitečnou je funkce akumulačního zásobníku pro zvyšování nebo snižování teploty zpátečky, kdy si můžeme vybrat, zda chceme teplotu zpátečky zvyšovat nebo snižovat. Tuto funkci můžeme například využít, když je do akumulačního zásobníku zapojen solár. Při nahřátí akumulace pak můžeme zvyšovat teplotu zpátečky, a tím snižovat potřebu tepla od kotle.

Image 2Obr. 2 • Zvyšování teploty zpátečky akumulací

Image 3Obr. 3 • Ohřev solárním kolektorem dvou spotřebičů čerpadly

Image 4Obr. 4 • Ohřev solárním kolektorem dvou spotřebičů přepínacím ventilem

Pro zásobník teplé vody má regulátor integrovány funkce pro ohřev pomocí elektrické spirály. Zde si můžeme vybrat, jak budeme zásobník nahřívat – na horní čidlo na spodní čidlo, celý zásobník. Samozřejmostí je funkce, u které je možné nastavit teplotu a časový program, kdy má proběhnout sanace proti Legio bakterii. Integrována je i funkce cirkulačního čerpadla pro TV. Pokud připojíme také čidlo cirkulace, můžeme sanovat proti Legio bakterii i okruh cirkulace.

Regulátor RVA78.690 je primárně určen pro solární aplikace a přípravu teplé vody, ale lze jej využít také pro výše popsané funkce akumulačního zásobníku a řízení krbové vložky.

Firemní článek