+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Wamak v České republice

01.05.2015 Firma: BRILON a.s. Časopis: 3/2015

V České republice se s tepelným čerpadlem značky Wamak setkal jen málokdo. Tento stav by se měl podle slov Zdeňka Fučíka, jednatele společnosti Brilon a.s., která převzala obchodní zastoupení této značky v Česku i Slovensku, výrazně změnit.

„Jednou ze základních myšlenek výrobce, kterým je rodinná, relativně malá, ale silně inovativní slovenská společnost Wamak, s.r.o., je používat nejkvalitnější komponenty při vysokém nároku na technicky precizní provedení výroby. Když připojím fakt, že v současnosti je u evropských zákazníků v provozu řádově půl druhé tisícovky tepelných čerpadel Wamak, že významná část z nich se uplatnila ve Švýcarsku a Rakousku, je zde silný důvod k tomu, aby značka Wamak dále posilovala na Slovensku a v Česku si vybudovala minimálně stejně silnou pozici.“

Slovenskou rodinnou společnost Wamak s.r.o. založil v roce 2004 Marian Maruniak. Vztah rodiny k úsporné výrobě a použití tepla však trvá již dvě generace. Od počátků v 80. letech minulého století přes rok 1998, od kterého se zakladatelé společnosti aktivně podíleli na vývoji a výrobě tepelných čerpadel ve Švýcarsku. Tedy v zemi, z jejíchž dlouhodobých zkušeností s tepelnými čerpadly čerpali a čerpají mnozí současní vedoucí výrobci oboru.

Rozhodnutí nabízet tepelná čerpadla Wamak má u společnosti Brilon a.s. více důvodů, řekl Zdeněk Fučík. „Cílovou oblast zdrojů tepla do výkonu cca 500 kW máme kvalitně pokrytou nabídkou kondenzačních kotlů GEMINOX s menším výkonem a kondenzačních kotlů Hamworhty a Ygnis s větším výkonem. Dlouhodobě jsme však cítili jako náš nedostatek, že nemáme podobně výkonově širokou nabídku s tepelnými čerpadly. Pro spektrum nižších výkonů máme tepelná čerpadla Alfea koncernu Atlantic. Větší výkony nabízíme nyní prostřednictvím značky Wamak. Naši volbu pro Wamak podpořila i filozofie výrobce, který se chce plně věnovat vývoji a výrobě, neboť tam je silný, a obchod a technický servis svěřit partnerovi.“

Praxe potvrzuje, že projekt, uvedení do provozu i následný servis jsou v případě tepelných čerpadel náročnější a vyžadují intenzivnější technickou podporu. Vedle hardwaru tepelných čerpadel je zcela nezbytné dokonale zvládat i software. „Toto není jen otázka znalostí a dovedností nás ve firmě Brilon, ale i projektantů, instalačních firem, servisních techniků, se kterými spolupracujeme. Je o nás známo, že jsme v oblasti řídicích a regulačních systémů vsadili na jednotnou platformu Siemens. Proto je pro nás volba značky Wamak, založené na regulacích Siemens, logická.“

Tepelná čerpadla větších výkonů jsou vyráběna na základě konkrétních požadavků zákazníků. Nejde o hromadnou výrobu běžnou u malých výkonů. Maximálně důležitá je schopnost, ale také i rychlost zákaznicky orientované řešení dodat. Propojenost návrhového softwaru výrobce kompresorů Copeland se zkušenostmi a znalostmi firmy Wamak umožňuje velmi přesný návrh tepelného čerpadla podle požadavků. „Dosahujeme téměř absolutní shody mezi parametry, které jsme si při návrhu tepelného čerpadla zadali a parametry, které jsou posléze naměřeny na zkušebně u autorizované osoby,“ řekl Marian Maruniak, výkonný ředitel společnosti Wamak, na školení, kterého se zúčastnili partneři společnosti Brilon. „Naše tepelná čerpadla jsou konstrukčně koncipována blokově. Můžeme proto velmi rychle a pružně vytvářet mnoho variant využívajících odzkoušená řešení. Jak z hlediska výkonu, ale i bezpečnosti provozu. Příkladem může být tepelné čerpadlo, ve kterém jsou v jednom okruhu chladiva zapojeny dva kompresory, nebo má každý z kompresorů vlastní okruh chladiva. Druhá varianta vytváří jistotu 50% rezervy výkonu, pokud by jeden okruh vypadl. Přitom se nejedná o použití dvou samostatných tepelných čerpadel, ale jednoho s jedním řízením.“

Efektivitu tepelného čerpadla vzduch-voda negativně ovlivňují procesy odtávání námrazy na výparníku. Obecně platné negativum zmenšuje konstrukce výparníku ve tvaru „V“. Při odtávání odpadávají ze spodní části lamel výparníku kousky ledu a šetří se tepelná energie, která by byla nutná na jejich plné tání. Tvar „V“ je prostorově úspornější, než tvar horizontální a příznivý i z hlediska proudění vzduchu od ventilátoru skrz celou plochu výparníku. Wamak používá energeticky úsporné ventilátory s EC motory a aerodynamicky optimalizovanými lopatkami.

V poslední době se Wamak intenzivně zaměřil na snižování hlučnosti. Trendem je použití tepelných čerpadel i v husté zástavbě a ochrana proti hluku je zásadní. Splnění normativních požadavků je nutné, ale pro mnoho zákazníků není postačující. „V současnosti pracujeme na splnění tak přísného hlukového limitu, který bychom v běžných podmínkách okolí našeho závodu, přestože jsme na okraji klidné obce, bez doplňujících, vnější hluk tlumících konstrukcí, nebyli ani schopni změřit. Hlukové pozadí je výrazně nad požadovaným limitem,“ konstatoval Marian Maruniak. Protože Wamak není zatížen složitou administrativou, cesta od rozhodnutí problém řešit k vyřešení může být velmi krátká.

O tom, jak rychlá může být technická podpora na tepelná čerpadla Wamak, se přesvědčil jeden z účastníků školení, Aleš Snížek. Jeho konkrétní dotaz týkající se potřebné světlosti potrubí chladiva při nadstandardně větší vzdálenosti mezi vnitřní a vnější jednotkou splitové varianty tepelného čerpadla byl během pár minut přepočten. Proto mohl ještě před návratem ze školení vydat potřebné instrukce svým kolegům a ubezpečit zákazníka, že požadavek bude splněn se zárukou.

Image 1

Marian Maruniak potvrdil, že zákaznicky orientovanou výrobu tepelných čerpadel společností Wamak využívají formou OEM i někteří renomovaní nadnárodní výrobci, pro které s jejich produkcí a jí přizpůsobeným administrativním, výrobním, logistickým aj. procesům není ekonomické se zabývat menšími počty specifických výrobků, jako jsou tepelná čerpadla větších výkonů.

„Naší ambicí je dodávat špičkové produkty, na které můžeme být hrdí nejen my, ale i naši partneři, technici. Tepelná čerpadla Wamak svou koncepcí a uplatněním řídicí techniky Siemens umožňují ovládat a sledovat všechny parametry. Proto uvedení do provozu a servis vyžaduje specialisty se zkušenostmi, pro které je tato práce i prestižní záležitost,“ doplnil Zdeněk Fučík.

Firemní článek