+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Toaleta v koupelně – minulost nebo realita?

29.05.2018 Firma: SANELA spol. s r. o. Časopis: 3/2018

Kam umístit záchodovou mísu? Takové dilema řeší především majitelé bytů, kteří se rozhodli pro rekonstrukci.

Pojďme si nalít čistého vína – každé řešení má svá pro a proti, ohlížet byste se měli i na legislativní požadavky. A také na možnost, že budete byt jednou prodávat. Spojení koupelny a WC může totiž odradit nejednoho kupce. Stísněné podmínky starších panelákových bytů často vedou majitele k radikálnějším stavebním zásahům. Běžnou součástí je rekonstrukce koupelny, místnosti, která časem hodně nabyla na významu.

Oáza klidu a relaxace?

Dříve podružný prostor, kde se trávilo co nejmenší množství času, se dnes často vyskytuje ve spojení se slovy jako oáza klidu a relaxace. K tomu jsou ale samozřejmě zapotřebí metry čtvereční. A ty v bytě vyčarujete těžko. Proto bylo ještě do nedávné doby trendem propojovat miniaturní panelákové koupelny s vedlejším záchodem. Koupelna se nafoukla, nabídla bohatší designové možnosti a záchod přestal být malou temnou komůrkou. Na první pohled všestranně výhodné řešení. A na ten druhý?

Nepříjemnosti v ranní špičce

Velkou výhodou samostatného WC je soukromí. To oceníte především v ranní špičce, kdy je vytíženost obou místností největší. Chvil, kdy se bude rozvrh obou provozů překrývat, zřejmě nastane v průběhu dne více, a to především pokud má někdo z rodiny v oblibě dlouhé koupele nebo třeba rád luští na záchodě křížovky. Velmi nepříjemný je také zápach, kterému se vyhnout nedá, a který pak silně znepříjemňuje pobyt v koupelně. Všechno je samozřejmě otázkou zvyku, třeba v Římě považovali pobyt na toaletě za takovou přirozenost, že veřejné záchody suplovala dlouhá kamenná lavice s řadou otvorů, lidé seděli přímo vedle sebe a při vykonávání potřeby debatovali nebo dokonce uzavírali obchody. Proti tomu je záchod v koupelně úplná banalita.

Image 1

A co na to hygiena?

Zápach a soukromí je jedna věc, koliformní bakterie už jsou o něčem jiném. Šíří se především v okolí záchodové mísy, mají ale velký dosah, a mohou se tak usadit třeba na zubních kartáčcích nebo ručníku, kterým si utíráte obličej. Na nedostatečně umytých rukách je pak můžete roznést i do zbytku bytu. To je jeden z největších argumentů pro samostatné WC. Aby tato místnost byla skutečně zcela autonomní, je na ní potřeba umístit i umyvadlo nebo umývátko, jinak bakterie tak jako tak místnost opustí. Navíc se, díky potřebě umýt si ruce, výhody oddělených provozů zcela setřou. Umývátko na toaletě je nejlepším adeptem pro instalaci automaticky ovládané baterie, která přenos bakterií eliminuje na nejmenší možnou míru. Pokud totiž „špinavou“ rukou nejprve spustíte pákovou baterii, bakterie na ni jednoduše počkají, než ji „čistou“ rukou zase vypnete. I když se tak zbavíte velké části znečištění, riziko přenosu zůstává.

Bezdotykové technologie

„Automaticky ovládané baterie fungují jednoduše na principu infračerveného snímače, který spustí vodu hned, jak uživatel umístí ruce do snímané zóny, a vypne ji, jakmile ruce prostor opustí,“ vysvětluje Ing. Radomír Ambrož, jednatel společnosti Sanela, která se výrobou sanitární elektroniky zabývá bezmála 20 let. „Pověst automatickým bateriím kazí nekvalitní výrobky, které nefungují tak, jak mají. Infračervená čidla musí být dobře nastavitelná, aby pracovala bezchybně. Proto progresivní výrobci elektroniky používají speciální software, který se po instalaci baterie sám postará o přesné nastavení. Zjednodušeně řečeno se čidlo kolem sebe „rozhlédne“ a nadefinuje si všechny potřebné parametry. Díky této inteligentní funkci se nemůže stát, aby baterie nefungovala tak, jak má,“ dodává Radomír Ambrož.

Na síť i na baterie

Baterie SLU 02 je základní variantou, která je určena pro přívod teplé a studené vody. Teplota se nastavuje ručně rohovými ventily, proto je vhodná pro umývátko na WC, kde není potřeba teplotu průběžně regulovat. Baterie umožňuje nastavení zpoždění vypnutí vody, bezpečnostní funkce tekoucí vodu automaticky vypne po pěti minutách. Díky úspornému perlátoru je průtok šest litrů za hodinu. Baterie SLU 02 se dodává ve va­riantě na baterie a pro připojení do elektrické sítě.

Firemní článek