+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Nové prostorové termostaty řady RDD100.. a RDE100..

03.11.2014 Autor: Ing. Michal Bassy Firma: SIEMENS, s.r.o. Časopis: 7/2014

Společnost Siemens uvedla v nedávné době novou řadu prostorových termostatů RDD100.. a RDE100.. na trh. Na přelomu roku byla nabídka doplněna o bezdrátová provedení. Tato řada tak nabízí ucelené portfolio termostatů pro regulaci prostorové teploty v bytech, rodinných domech nebo v komerčních budovách. Podívejme se tedy, čím jsou termostaty zajímavé a co nového nabízejí.

Na první pohled zaujmou tím, že jsou, stejně jako předchozí verze, velmi tenké, takže na stěně působí velmi elegantně. Zvětšil se displej, veškeré symboly a číslice jsou tak snadno čitelné a rozpoznatelné. Nabídku jsme na základě požadavků zákazníků rozšířili také o verze bez časového programu. Všechny termostaty jsou ovládány kapacitními dotykovými tlačítky, zmizely tak pohyblivé části, tudíž se omezily potenciální zdroje poruch.

Image 1Obr. 1 • Prostorové termostaty řady RDD100.. (vlevo) a RDE100.. (vpravo)

Termostaty jsou nabízeny jak v provedeních bez časového programu, tak s časovým programem. Dále je možné vybírat mezi verzemi s napájením 230 V AC, nebo s bateriovým napájením. U programovatelných termostatů se časový program nastavuje po 15 minutách, přibyla možnost nastavení prázdninového provozu a termostaty jsou také nově vybaveny funkcí protočení čerpadla. Programovatelná provedení s bateriovým napájením (RDE100.1, RDE100.1RF) jsou standardně vybavena vstupem, který je možné využít pro připojení odděleného teplotního čidla, okenního spínače, přepínače druhu provozu nebo GSM dálkového ovladače. Oddělené teplotní čidlo může sloužit pro měření teploty v prostoru, nebo pro limitaci teploty podlahy (pro elektrické podlahové vytápění). V takovémto případě se prostorová teplota měří vestavěným čidlem a teplota podlahy kabelovým čidlem. V případě překročení nastaveného limitu se vytápění vypne a nezapne se, dokud teplota podlahy nepoklesne o 2 K pod nastavený limit.

V bezdrátovém provedení je vedle běžných sad vysílač/přijímač, k dispozici také zónový modul RDE-MZ6, vhodný především k rozdělovačům podlahového vytápění. Modul je vybaven šesti výstupními relé pro řízení až šesti nezávislých zón. Funkci šestého výstupu lze upravit tak, že modul může řídit pět nezávislých zón a kotel nebo oběhové čerpadlo. Prostorové termostaty se k tomuto modulu objednávají samostatně podle počtu řízených zón a je možné vzájemně kombinovat varianty s časovým programem RDE100.1RF a bez časového programu RDD100.1RF. Modul obsahuje v balení externí anténu s 2metrovým kabelem pro případ zhoršeným podmínek příjmu rádiového signálu uvnitř skříně rozdělovače podlahového vytápění nebo v elektrickém rozvaděči.

Příklad řízení 5 zón podlahového vytápění a kotle

Image 2Obr. 2 • Nové prostorové termostaty řady RDD a RDE od společnosti Siemens nabízejí propracované funkce pro úspory energie a elegantní tenké provedení. Vyznačují se snadnou instalací a obsluhou.
 

Zajímavým členem této rodiny je termostat RDE100.1DHW. Jedná se o týdenní termostat, který je navíc vybaven dalším výstupem se samostatným časovým programem pro řízení přípravy teplé vody. Je určen pro tepelná zařízení, která na základě tohoto signálu připravují teplou vodu na předem nastavenou teplotu (bytové výměníkové stanice, plynové kotle se samostatným vstupem pro řízení TV apod.). Důležité je si uvědomit, že na termostatu je k dispozici univerzální výstup se samostatným časovým programem. Jeho využití může být různé. Lze jej použít například pro ovládání cirkulace TV, stejně dobře může posloužit jako časový program pro osvětlení a vzduchování akvária. Záleží jen na fantazii a přání uživatele.

Firemní článek