+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Vzduchotechnické jednotky v hygienickém provedení

04.03.2022 Firma: C.I.C. JAN HŘEBEC s.r.o. Časopis: 1/2022

Česká společnost C.I.C. Jan Hřebec s. r. o. působí na trhu už přes 25 let. Vzduchotechnické, klimatizační a bazénové jednotky dodáváme do celého světa. Sídlíme 40 km jižně od Prahy ve městě Dobříš v bývalém areálu Rukavičkářských závodů Dobříš. Podrobnější informace o naší společnosti a kontakt na nás naleznete na www.cic.cz.

Největší podíl našich vyrobených jednotek má řada H a HL. Od roku 2020 mají jednotky řady H a HL certifikaci společnosti EUROVENT. Jednotky dodáváme se vzduchovým výkonem 750 až 100 000 m3·h–1 a to do mnoha prostor. Specifickou oblastí jsou zdravotnické stavby, kde najdou uplatnění především jednotky, které splňují požadavky pro instalaci do hygienické-ho prostředí.

Konstrukce řady H a HL

Jednotlivé komory vzduchotechnické jednotky jsou vyrobeny z bezrámových sendvičových panelů. Plášť panelu je tvořen dvěma ocelovými plechy spojených po obvodě jednostrannými nýty. Plechy mohou být pozinkované, lakované (odstín RAL9002 – slonová kost) nebo nerezové a to v různých kombinacích na vnější a vnitřní straně. Uvnitř panelu je izolační výplň z minerální vlny.

Bezrámová konstrukce zajišťuje dokonale čistý vnitřní prostor v celé délce jednotky, automaticky tak vytvářející hygienické provedení. Pevnost komory zajišťují dva speciální spoje, registrované u Úřadu průmyslového vlastnictví v databázi průmyslových vzorů. Dosažené parametry opláštění dle normy EN 1886:2008:

  • pevnost konstrukce D1, D2,
  • těsnost skříně L1, L2,
  • tepelné mosty TB2,
  • tepelná propustnost skříně T3

Bezrámová konstrukce plně nahradila a zjednodušila ve všech směrech rámovou hliníkovou konstrukci.

Hygienické provedení

Úpravou jednotlivých prvků komory splňujeme podmínky pro hygienické provedení, a tím je odlišujeme od běžných jednotek řady H a HL. Hygienické požadavky jednotky splňují ve všech typech prostorů včetně čistých prostorů. Svojí konstrukcí zaručují snadnou čistitelnost. Z použitého těsnění nedochází k uvolňování jakýchkoli látek.

Image 0

Popis jednotlivých prvků

Vany pro odvod kondenzátu jsou vyrobeny z nerezového plechu 1.4301. Jsou snadno přístupné a čistitelné, stejně jako všechny vnitřní části komor, které jsou snadno vysouvatelné. Výměníky pro ohřev a chlazení jsou vyrobeny z Cu/Al na přání lze vyrobit z nerezu 1.4301. Eliminátor kapek je vyjímatelný pro možnost jeho dezinfekce. Vyroben je z hliníku.Tlumící vložky jsou vyrobeny ve speciálním provedení do hygienického prostředí, např. tak, že skladba vrstev je následující: minerální vlna – tkanina – plastová fólie – děrovaný plech.

Ventilátory jsou z černé oceli opatřené epoxidovým lakem.

Image 1
Image 2

Používáme filtry G3-H14 renomovaných výrobců. Komoru HEPA filtru jsme podrobili DOP testu u certifikační laboratoře. Použitá metoda: Filter installation leak test according to SOP Z005.

Sekce vzduchových filtrů, zvlhčovače a ventilátorů mají kontrolní okno, vnitřní osvětlení a dveře pro obsluhu. Z důvodů minimalizace míst, kde se může ukládat nečistota, eventuálně zatékat čisticí prostředek, jsou pevné panely zatmeleny silikonem k rámu komory. Netmelí se dveře a servisní panely – v každé komoře je alespoň jeden přístupový otvor na straně obsluhy, panely u: rámu pro kapiláru, eliminátoru, panely s vývody výměníků a ostatní panely, kde je prováděna pravidelná údržba, nebo jsou nutné pro sestavení jednotky na místě stavby.


Vice naleznete na www.cic.cz.

Firemní článek