+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Využití elektrické energie pro přípravu teplé vody se značkou Bosch

Pokud se řekne příprava teplé vody – TV, většině lidem pracujícím v oboru TZB se vybaví průtokový ohřev nebo zásobníkový ohřev. Průtokový ohřev se vyznačuje rychlou přípravou TV, připravuje jenom takové protékající množství TV, které uživatel okamžitě spotřebovává. Nepotřebuje řešit nebezpečí legionelly. V provozu je tedy velmi úsporný, neboť průtokové zařízení nemá téměř žádnou ztrátu tepelné energie. Jeho nezbytnou podmínkou ale je, že musíte mít k dispozici takový okamžitý ­výkon, a tím i elektrickou přípojku dle požadovaného množství a teploty připravované TV. Jednoduše zde platí fyzika a k přípravě TV pro běžnou domácnost průtokovým způsobem potřebujete mít k dispozici alespoň 15 nebo spíše 20 kW. Čím vyšší výkon k dispozici bude, tím větší průtok a teplotu TV můžete zajistit. K takovému výkonu je potřeba mít přípojku s třífázovým napětím, a tu nelze zajistit všude – na všech stavbách a objektech. Proto se značka Bosch zaměřila na zásobníkový způsob přípravy TV, který se může realizovat téměř na všech stavbách, kde je standardní přípojka elektrické energie s jednofázovým rozvodem 230 V AC/50 Hz.

V loňském roce uvedla na trh značka Bosch elektrické tlakové zásobníky Tronic 8000T, 6000T a 2000T na přípravu TV.

Čím nové zásobníky Bosch Tronic vynikají?

  • Atraktivní nadčasový design a vysoká bezpečnost
  • Spolehlivý a energeticky úsporný provoz
  • Kompaktní rozměry a nízká hmotnost
  • Široký výběr z kompletních řad od 10 do 150 l
  • Jednoduchá instalace na stěnu a bezproblémová údržba
  • Příznivá cena, vysoký komfort a jednoduchá obsluha

Image 1Obr. • Zásobník Tronic 2000T – instalace pod dřez

Nejmenším, a možná nejuniverzálnějším typem, je tlakový zásobník Tronic 2000T. Na náš trh je dodávaný v objemu 10 nebo 15 litrů s možností instalace pod umyvadlo/dřez nebo nad umyvadlo/dřez. Dle typu instalace má příslušné 1/2" horní nebo spodní vývody pro vstup studené a výstup TV. Jde o kvalitní smaltované tlakové provedení s nutností instalace obvyklého pojistného ventilu, který je součástí dodávky. Obal je řešen v kombinaci lakovaného plechu a plastu, vnitřní nádoba je smaltovaná s vyměnitelnou hořčíkovou anodou, což může při pravidelné kontrole příjemně prodloužit životnost zásobníku. Ovládání zásobníku umožňuje zapnutí a vypnutí provozu, manuální nastavování teploty na termostatu v rozsahu od 7 do 70 °C, navíc je na zásobníku kontrolka indikace provozu. Topné elektrické těleso o výkonu 1,5 kW je standardně ponořené, elektrické krytí je IPX4, proto můžeme ­zásobník poměrně pohodlně nainstalovat i v prostorách koupelny. Jeho hlavní předností jsou malé roz­měry a možnost instalace co nejblíže k místu přímého odběru a výtoku. Zásobník by se měl instalovat do prostor, která jsou zabezpečená proti mrazu, přesto má ale nastavitelný tzv. Anti-Frost režim, při kterém se zásobník uvede do provozu, pokud v něm teplota vody poklesne pod 5 °C. Doba přípravy TV je, dle typu a objemu, od cca 20 do 35 minut.

Dalším typem zásobníku je řada Tronic 6000T, která je na domácím trhu velmi žádaná. Vyniká solidním zpracováním, úsporným provozem a hlavně příznivou cenovou relací. Na našem trhu jsou akumulační zásobníky dodávány v objemech 35, 50, 80, 100, 120 a 150 litrů. Provedení je opět ocelový plech v kombinaci s plastem. Vnitřní nádrž zásobníku je smaltovaná s dodatečnou ochranou proti korozi – s vyměnitelnou hořčíkovou anodou, která při pravidelných servisních prohlídkách prodlouží životnost celého zásobníku. Instalace je na stěnu pomocí závěsné lišty, buď ve svilém nebo vodorovném směru. Zásobník se ovládá manuálním termostatem, na kterém je možnost nastavit teplotu výstupní vody od 7 do 70 °C. Velkou výhodou těchto zásobníků je tzv. suché elektrické těleso s výkonem dle velikosti zásobníku od 1,2 do 2,4 kW, které téměř nezarůstá vápencem a usazeninami z vody a udržuje se tak stejná účinnost ohřevu. Elektrické krytí zásobníků této řady je IP24. Pojistný ventil je součástí dodávky zásobníkového ohřívače. Doba přípravy TV je, dle typu a objemu, cca od 100 do 200 minut.

Image 0Obr. • Zásobníky Tronic 6000T s manuálním termostatem a Tronic 8000T v řezu a s displejem

Nejkomfortnějším zásobníkem z nabízených typů je Tronic 8000T. Tento typ je dodáván ve velikostech 80, 100, 120 a 150 litrů. Jeho konstrukce je velmi podobná, jako je u typu 6000T, ale s hlavním rozdílem v přesné elektronické regulaci teploty připravované vody. Zásobník je vybavený kontrolkou indikace provozu, zapínačem/vypínačem ohřevu, elektronickým displejem, na kterém je možné nastavit tlačítky pro nastavování teplotu od 8 do 70 °C po jednotlivých stupních. Na displeji je možné odečítat nejen hodnotu aktuální teploty vody v zásobníku, ale i případná chybová hlášení.

Standardem značky Bosch je důraz především na bezpečnost uživatele, provozní spolehlivost, energetickou úspornost a ekologickou nezávadnost. Z tohoto důvodu jsou zásobníky dlouhodobě všestranně testovány a velmi dobře zajištěny. Jejich tepelná izolace je z polyuretanu, který neobsahuje škodlivé CFC. Zásobníky jsou testovány na vyšší tlaky, než je povolený provozní tlak a jsou vybaveny automatickým pojistným zařízením, které odpojí zásobník TV, pokud by v zásobníku stoupla teplota vody nad mezní hodnotu.

Z pohledu instalace samotné jsou zásobníky velmi přívětivé, potřebují malý zástavbový prostor, mají malou hmotnost, nenáročnou instalaci. Zapojení proto zvládne jeden instalatér. Údržba zařízení je taktéž velmi jednoduchá a nenáročná.

Tímto zařízením můžeme pomoci uživateli, který požaduje cenově dostupné, spolehlivé a energeticky úsporné zařízení pro přípravu TV, které může bezproblémově nainstalovat a využít v jakémkoli místě svého bytu či RD.

Pokud se najde uživatel, který potřebuje zajistit přípravu TV co nejhospodárněji a má k dispozici větší prostor nebo vhodnou technickou místnost, můžeme nabídnout přípravu TV elektrickým tepelným čerpadlem.

Příprava TV elektrickým tepelným čerpadlem Compress 4000 DW 250 – 1 CFI, které využívá tepelnou kapacitu vzduchu ve vnitřním prostoru (provozní teplota vzduchu je od 5 do 35 °C), a nebo Compress 5000 DW 270 – 1 CFO, který využívá venkovní vzduch v rozsahu provozních teplot od –10 do +35 °C je provozně velmi úsporná. Pro instalaci nejsou potřeba žádná komplikovaná povolení a kompletní instalace je nenáročná a velmi rychlá. Z praktického hlediska se jedná pouze o napojení na vodovodní soustavu a následně připojení do elektrické sítě 230 V AC/50 Hz. Jednoduchost instalace je hlavní předností oproti např. ohřevu vody pomocí solárních kolektorů, kde jsou nutné náročnější stavební zásahy (instalace solárních kolektorů a propojení se zásobníkem v technické místnosti). Modulární konstrukce navíc umožňuje jednoduchou výměnu všech komponentů a v případě potřeby je možné i čerpadlo oddělit od zásobníku a přenést i do méně přístupného prostoru. A to vše bez zásahu do chladicího okruhu.

Čerpadla se instalují ve vnitřním prostředí a např. variantu Compress 4000 je možné instalovat do místnosti s výškou pouhé 2 m. Dle typu tepelného čerpadla je možné vzduch přivádět z venkovního prostředí nebo z vnitřního prostředí. První varianta je variabilnější a umožňuje realizovat potrubní vedení až do 70 m ekvivalentní délky. U druhé možnosti odpadá nutnost instalace vzduchových kanálů, ale je nutné zajistit minimální objem místnosti 20 m3. V případě vyšších nároků na TV je integrován elektrický dohřev o výkonu 2 kW. Tepelné čerpadlo je vybaveno i teplovodním trubkovým výměníkem, který umožňuje připojit záložní zdroj (např. plynový kotel nebo krbovou vložku s výměníkem). Čerpadlo je navíc vybaveno funkcí pro budoucí připojení do inteligentní sítě (Smart Grid) a už nyní je tak možné přednostně využívat vlastní vyrobený proud z fotovoltaických panelů. Nesmíme ani opomenout, že při provozu tepelného čerpadla, které využívá vnitřní vzduch, dochází k ochlazování a vysoušení prostoru instalace, a tím tak odpadají náklady na pořízení a provozování zařízení na klimatizování a vysoušení.

Bližší informace k novým elektrickým zásobníkům, ale i k ostatním výrobkům, které nabízí společnost Bosch Termotechnika na našem trhu, k detailním instalačním manuálům a kontaktům na prodejní a servisní partnery najdete na našich stránkách www.junkers.cz

Firemní článek