+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Víte, že LERSEN je česká firma?

17.08.2012 Autor: Vladimír Malena Firma: LERSEN CZ, s.r.o. Časopis: 5/2012

Za tak trochu severským názvem firmy se skrývá docela dlouhá historie. Vše začalo v roce 1995, kdy historicky první, a stále jediný, majitel současného Lersenu pan Vladimír Malena začal ve svých 25 letech podnikat jako fyzická osoba. Úplně první kancelář firmy byla zřízena v Liberci a měla pouze jednoho zaměstnance. Firma se z počátku zabývala dovozem plynových nástěnných kotlů z Itálie. Již přibližně po roce fungování získala první zakázky na vytápění průmyslových hal. I tyto akce se realizovaly prostřednictvím dovozu výrobků od italských výrobců. Po několika letech spolupráce, se ukázala závislost na italských dodavatelích svízelná. Kvalita i cena byly v té době ještě v pořádku, ale nebylo vždy snadné, díky jejich malé flexibilitě, vyhovět zvyšujícím se nárokům českých a slovenských zákazníků.

Na začátku nového tisíciletí stála firma před těžkým rozhodnutím. Buď trpět neustále se zhoršující situaci v dodávkách a neochotu naslouchat volání po změnách v přístupu, a nebo vzít odvahu a vydat se vlastní cestou. Na tomto místě je třeba říci, že v té době již firma něco málo vyráběla a měla dobře fungující obchodní pobočky v Brně a na Slovensku poblíž Žiliny. Zvažování bylo tehdy dlouhé a trvalo několik let, až nakonec zvítězilo přesvědčení výzvu přijmout i vzhledem k tomu, že pro všechny zaměstnance bylo nepřijatelné ustrnout na jednom místě.

Image 6

Bylo tedy nutné pro nové vlastní výrobky vymyslet lákavou a přitom seriózní značku, která by odrážela zamýšlenou kvalitu a spolehlivost, kterou budou nové výrobky mít. V mírné nadsázce šlo i o to, vyjádřit, že firma sídlí na severu, tedy na severu Čech u Liberce. Na podzim v roce 2003 se na památném zasedání nejvyššího managementu s obchodníky z Čech i Slovenska, po bouřlivých diskuzích, rozhodlo, že novou značkou bude právě název Lersen. Od této chvíle se začala psát nová kapitola historie firmy, která se z malé obchodní firmy o dvou lidech rozrostla až do současné podoby.

Image 1

Nyní je Lersen jednou z hlavních inovativních firem v oboru vytápění průmyslových hal s vlastním vývojem, několika patenty a mnoha průmyslovými vzory. Přibližně 95 % obratu firmy tvoří vlastní výrobky, které jsou vyráběny v továrně v Chotyni u Liberce na nejmodernějších CNC strojích a při dodržování řízení kvality podle ISO 9001. Firma také disponuje velmi kvalitní a akceschopnou sítí servisních techniků jak v Čechách, tak i na Slovensku, a i díky ní se poruchovost zařízení Lersen dlouhodobě pohybuje pod 1 %. V neposlední řadě je třeba zmínit i dobrou práci všech obchodních poradců, kteří denně v terénu řeší potřeby a problémy zákazníků.

Image 2Vysekávací lis Euromac

Začátky nemá nikdo jednoduché a ani Lersenu se nevyhnula spousta počátečních porodních bolestí. Není nikdy hanba upadnout, hanba je zůstat ležet. Lersen nikdy ležet nezůstal a vždy se z chyb poučil, aby tím posílil a posunul se zase o krok dál. Dnes se proto může pochlubit výrobky, které díky své kvalitě, technologické a inovativní vyspělosti či výjimečnosti, nemají v Evropě a v určitých případech ani na světě obdoby.

Image 3Ohraňovací lisy Feroma (vlevo); Svářecí automat (vpravo)

Lersen chtěl již od začátku své existence vždy přinášet kvalitní, jednoduchá a uživatelsky příjemná řešení. Za všechny zde vzpomeňme dva příklady, na kterých se tato idea nejvíce projevuje. První je bezesporu ve všech ohledech naprosto unikátní tmavý plynový infrazářič LERSEN COMPACT. Má v současnosti naprosto nedostižnou účinnost sálání 80,7 % ověřenou zkouškou v Institutu technologie v Německém Karlsruhe, když obdobné výrobky dosahují obvykle 65 % a výjimečně 70 % účinnosti. COMPACT je také velmi snadný na montáž i přepravu, protože jej tvoří již hotové 2 m dlouhé segmenty, které do sebe skvěle zapadají a spojují se jen čtyřmi šrouby.

Image 4Plynový tmavý infrazářič COMPACT

Dalším neméně zajímavým výrobkem je plynový ohřívač vzduchu LERSEN ALFA, který se může pochlubit nejen ideálním rozložením teplot v laminárním proudění vycházejícím z výměníku, díky kterému je účinně zabraňováno stratifikaci, ale zejména naprosto unikátním a patentově chráněným systémem plynulé modulace výkonu podle teploty spalin, která zaručuje, že zařízení je v jakémkoli okamžiku provozováno s tou nejvyšší možnou účinností spalování.

Image 5Montáž teplovzdušných jednotek ALFA

Společnost Lersen ani po těchto mnohých úspěších neusíná na vavřínech, ale denně neúnavně pracuje jak na vývoji nových výrobků, tak i na drobných zlepšeních výrobků stávajících. Zajímá se o zlepšování pracovních podmínek a pracovních dovedností svých zaměstnanců, aby si i v budoucnu zasloužila, díky kvalitě své práce, přízeň a spokojenost jak svých zákazníků, projektantů a montážních firem, tak i konečných uživatelů.

Firemní článek