+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Unikátní projekt DX chlazení pro CIIRC

11.08.2017 Autor: Alena Malátová Časopis: 4/2017

V úterý 2. 5. 2017 byla, za účasti prezidenta republiky Miloše Zemana a předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky, slavnostně otevřena budova Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC).

Výukové a výzkumné centrum, jehož stavba stála zhruba 1,2 miliardy korun, má dva objekty. Prvním je původně pětipodlažní budova Technické menzy v ulici Jugoslávských partyzánů, která byla půdorysně rozšířena a přestavěna na budovu sedmipodlažní. Druhým objektem je novostavba – moderní nízko­energetická budova o sedmi nadzemních a třech podzemní podlažích s automatizovaným parkovacím zakladačem pro 188 aut a unikátní fasádou.

Image 0Obr. 1 • Fasádu tvoří čirá izolační membránová fólie na ocelové konstrukci spolu s vnitřní skleněnou fasádou, meziprostor zdvojené fasády slouží jako sluneční kolektor, architektem projektu je Ing. arch. Petr Franta, Architekti & Asoc., spol. s r.o.

Pro budovy bylo využito několik typů chladicích sy­stémů. Na podrobnosti jsme se zeptali Jiřího Šnajberka ml. ze společnosti PRAGOCLIMA, která byla oslovena ohledně jejich instalace.

„V případě novostavby zvolil architekt poměrně klasický způsob chlazení kombinací úpravy vzduchu ve vzduchotechnice, který je doplněn o fan-coilové jednotky. Oba systémy získávají chlad z chillerových jednotek umístěných na střeše budovy. Ten je pak přes výměníky převáděn do vodního okruhu, který je rozveden po celé budově, nebo do výměníků vzduchotechniky.

Image 1Obr. 2 • Generálním projektantem a zpracovatelem kompletního projektu v BIM byla společnost TECHNICO Opava s.r.o.

Jinak tomu bylo u nástavby, která vyžadovala instalačně jednodušší a variabilnější řešení. Proto byl v tomto případě využit systém DX chlazení za pomoci VRV jednotek Daikin, pospojovaných do modulů o různých výkonových dimenzích.

Image 2Obr. 3 • Venkovní VRV jednotky

Systém s přímým vstřikováním chladiva má, oproti klasickým vodním okruhům s fan-coil jednotkami, mnoho výhod. Tou největší je určitě výrazně nižší spotřeba energie, které je možné docílit díky tomu, že zde nedochází k přenosu energie mezi vodou a chladivem. Dále je zde možnost většího teplotního rozmezí na vnitřních jednotkách (klasické vodní okruhy jsou závislé na teplotě vody, která celým okruhem probíhá). Také instalace potrubí pro chladivo je méně náročnější než u vodního okruhu.

Image 3Obr. 4 • Tlakové zkoušky jednotlivých sekcí potrubí

Na střeše nástavby bylo tedy nakonec instalováno celkem 59 venkovních VRV jednotek s celkovým nominálním výkonem přesahujícím 2 MW. Rozdělení zařízení do více modulů umožňuje větší variabilitu v chlazení a vytápění. Hlavně v období jara a podzimu, kdy bývá v jedné části budovy požadavek na vytápění a v jiné naopak na chlazení, je možné zapínat jednotlivé moduly dle požadovaného režimu. V některých částech nástavby byla zařízení instalována formou heat-recovery systému, který umožňuje zároveň chlazení i vytápění v rámci jednoho systému.

Image 4Obr. 5 • Instalace vnitřních jednotek FXZQ

Také vnitřní část jednotek byla zvolena energeticky úspornou formou. Celkem jich bylo instalováno 690 a většina z nich disponuje podlahovými čidly, která uvedou zařízení do úspornějšího režimu, pokud se v místnosti nenachází žádná osoba. Příjemným bonusem u Daikin FXZQ jednotek je také jejich nenápadný design, kdy zařízení z kazetových podhledů vyčnívá pouhých 8 mm, čímž nenarušuje vzhled interiéru.

Image 5Obr. 6 • Jednotky FXUQ-A v respiriu

Řízení jednotek je zajištěno pomocí dvou centrálních touch panelů, které je zároveň možno integrovat do BMS (Building Management System). Každý z panelů však sám o sobě zvládne jen 64 adres, což by vzhledem počtu jednotek a chlazených místností bylo nedostatečné.

Image 6Obr. 7 • DCM adaptéry pro řízení centrálními panely

Situace se vyřešila instalací přídavných modulů, které celkové rozšiřují možnost připojení až na 512 adres. Každá adresa je něco jako IP adresa ovladače – tedy co adresa, to jedna místnost. Řízení tak bylo zajištěno nejmodernějším možným způsobem, dostupným na trhu.“


Společnost PRAGOCLIMA, spol. s r. o. působí na českém trhu chlazení a klimatizace již od roku 1990. Za své více než 27leté působení se může pochlubit četnými referencemi a unikátními projekty jak u nás, tak v zahraničí. V současnosti PRAGOCLIMA zaměstnává 30 zaměstnanců v Praze, Zlíně a Ostravě.