+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Petr Cankař: Moderní trendy ukazují, že zájem o vytápění dřevem a peletami roste

11.06.2021 Autor: Alena Malátová

Stále více Čechů si pořizuje do svých domovů alternativní zdroje vytápění. Kotle na dřevo nebo dřevěné pelety. To je jeden z trendů posledních let.

Co ho ovlivňuje? A k čemu je vlastně dobré mít takový alternativní zdroj? Na to naší redakci v rozhovoru odpověděl Petr Cankař, technický ředitel společnosti Atmos, která patří mezi přední evropské výrobce kotlů na pevná paliva.

Image 1

Letošní topná sezona byla poměrně dlouhá. Co podle Vás ukázala uživatelům v souvislosti se způsobem vytápění jejich objektů a situací v Evropě?

Dlouhá zima znamená vyšší spotřebu paliva, a tedy vyšší náklady na vytápění. V takovém případě každý, kdo chce nějak ušetřit, hledá alternativní zdroje vytápění k zemnímu plynu nebo elektřině (tepelnému čerpadlu). Dlouhá topná sezona také ukázala, že se člověk nemá spoléhat pouze na jeden zdroj tepla. Připomeňme si nedostatek elektrické energie v Evropě a např. vyhlašované „zákazy luxování“ ve Švédsku. Z toho tedy vyplývá, že by každý uživatel měl mít nějaký alternativní zdroj vytápění. Nezapomínejme také na to, že při silnějších mrazech nedokáží některá zařízení objekty plnohodnotně vytopit.

V poslední době můžeme právě pozorovat renesanci kotlů na dřevo. Jak dlouhý je tento trend a co k němu přispívá?

V západní Evropě tento trend můžeme pozorovat už dlouhou dobu. Obnovitelné zdroje mají prostě zelenou. U nás obliba kotlů na dřevo také již několik let roste a přispívá k tomu i kůrovcová kalamita. Proč se zbavovat dřeva pod cenou, když s ním mohu dalších 10 až 15 let topit. Stačí jen najít místo, kde ho uskladnit. Měkkého palivového dřeva je dostatek a jeho cena klesla v průměru na polovinu. Nezřídka jsou ceny ještě výrazně nižší. Dokonce se našly případy, kdy lidé nabízeli dřevo pouze za odvoz, jen aby dostali kůrovcové dřevo z lesa.

Když jsme u cen, jak vlastně dřevo a pelety cenově vycházejí ve srovnání s ostatními palivy?

Dřevo vychází suverénně nejlevněji. Následuje hnědé uhlí, dřevěné pelety a zemní plyn. Co se týče hnědého uhlí, je potřeba dodat, že vzhledem k restrikcím není jasné, do kdy bude ještě k dispozici. Předpokládáme, že až dojde k ukončení výroby elektrické energie z hnědého uhlí, tak přestane být hnědé uhlí dostupné i pro běžné domácnosti. Proto sázka na dřevo, a především na dřevěné pelety, je vhodná nejenom finančně.

Jaký je Váš názor na pojistný komín? V současné době zaznívají hlasy, že by bylo dobré, kdyby byl povinný pro nově vznikající domy.

Nemyslím si, že je dnes společenské klima na to zavádět povinnost instalovat v nových budovách komín. Přesto bych to každému doporučil. Alternativní zdroj tepla, například v podobě krbové vložky či krbových kamen, se určitě hodí. Nikdo se dnes nemůže spolehnout na to, že nenastane problém s dodávkami zemního plynu či elektřiny. Naopak se domnívám, že místo povinnosti mít komín, by byla vhodnější nějaká pozitivní motivace. Ta by mohla spočívat v určitém finančním zvýhodnění, např. v nižší dani z nemovitostí pro majitele domu s komínem.

Jaký trend obecně ve vytápění budeme podle Vás moci u nás spatřovat v následujících letech?

Trendem v následujících letech bude právě kombinování zdrojů energie. Čím dál více lidí se nebude chtít spoléhat pouze na jeden zdroj tepla, a proto si budou pořizovat další alternativní zdroje. K tepelným čerpadlům tak budou častěji přibývat kotle na dřevo nebo kotle na pelety. K plynovým kotlům uživatelé budou přidávat třeba kotle na dřevo nebo krbová kamna. Tento trend považuji za velmi pozitivní, protože větší využívání dřeva a dřevěných pelet povede k větší energetické nezávislosti České republiky a bezpečnosti domácností.

Děkuji za rozhovor.

Alena Malátová, šéfredaktorka Topenářství instalace