+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Ucelená nabídka předizolovaných potrubí

10.03.2020 Firma: NRG flex, s.r.o. Časopis: 1/2020

Společnost NRG flex se i letos prezentuje nejširší nabídkou plastových předizolovaných potrubí na trhu. Pojďme se spolu podívat na produkty, které nabízí.

Produkty

První skupinu produktů tvoří plastové předizolované potrubí s médiovou trubkou se zesítěného polyetylenu (PE-Xa) s uzavřenou buněčnou strukturou. Plastová flexibilní potrubí NRG HeatFlex a NRG AustroPUR představují léty ověřené řešení, společnost má za sebou po dobu desetiletého působení na trhu již stovky zrealizovaných projektů tohoto systému.

Image 1

Médiová trubka v provedení SDR 11 je určena pro ­dálkové rozvody vytápění, přičemž je při provozním tlaku PN6 schopná snést teplotu teplonosné látky ­maximálně +95 °C. Vyrábí se v provedení dvoutrubek a jednotrubek v dimenzích až do d125.

Potrubí je izolované v polyuretanové pěně na bázi cyklopentanu s vynikající tepelnou vodivostí l pouze 0,0210 W·m–1·K–1, což zajišťuje nízké tepelné ztráty a v kombinaci s ochranným pláštěm z nízkohustotního polyetylenu (LLD-PE) i vynikající odolnost vůči vodě a mechanickému poškození.

Při provedení NRG AustroPUR je skladba doplněna o vrstvu zesíťované XPE pěny a vnějšího robustního žebrování, což dává potrubí nejlepší flexibilitu mezi PUR izolovanými systémy. Kromě vynikající flexibility se při tepelné vodivosti l pouze 0,0219 W·m–1·K–1 vyznačuje, díky větší tloušťce izolace, nejnižšími tepelnými ztrátami.

Image 2

Předizolované trubky SDR 7,4 se používají na rozvody teplé vody a cirkulace, přičemž jsou schopny přenést teplonosnou látku o teplotě maximálně +95 °C a tlaku PN10. Je možnost výběru mezi jednotrubkou a dvoutrubkou v dimenzích do d63.

Druhá skupina plastového flexibilního potrubí je určena pro zatížení max. +95 °C, PN10, přičemž v dostupnosti jsou dimenze od d25 až po d160, a v případě dvoutrubek jsme posunuli hranici až po dimenzi 2x d90, což zajistí maximální efektivitu provozu, díky nízkým tepelným ztrátám.

Jedná se o skupinu produktů NRG FibreFlex s termoplasticky zesílenou médiovou trubkou se síťkou z aramidového vlákna. Potrubí je možné použít na rozvody ústredního vytápění, ale v kombinaci s nerezovými tvarovkami rovněž na teplou vodu.

Image 3

Tento robustní systém se využívá na místech se zvýšeným zatížením, a v projektech, kde se klade velký důraz na vysokou životnost a efektivitu rozvodu.

NRG FibreFlex Pro je jediný produkt svého druhu, který posouvá hranice použití plastových flexibilních potrubí k teplotám nad 100 °C. Médiová trubka zesílená síťkou z aramidového vlákna je schopna krátkodobě přenést teplonosnou látku s teplotou až 115 °C při tlaku PN10/PN16.

Potrubí je dostupné v dimenzích d32–d160 (2xd32–2x d90). Spoje s ocelovými nebo nerezovými tvarovkami zabezpečují vysokou spolehlivost systému a možnost použití jak pro rozvody ústředního vytápění, tak i teplé vody. NRG FibreFlex Pro je možné aplikovat i tam, kde už kromě ocelového potrubí ne­existuje jiná alternativa.

Image 4

V projektech, kde trvalé zatížení tepelné sítě převyšuje teplotu +100 °C a provozní tlak PN16, není v současnosti dostupný žádný plastový flexibilní systém. NRG flex ale i v takových případech nabízí řešení NRG PREMIO.

Jedná se o desítky let ověřenou koncepci ocelových předizolovaných trubek izolovaných v polyuretanové pěně s vnější HDPE plášťovou trubkou ošetřenou koronovým výbojem. Výšku tepelných ztrát je možné ovlivnit volbou tloušťky izolace v sérii 1, 2 nebo 3.

Maximální zatížení předizolovaného potrubí NRG PREMIO je +148 °C při tlaku PN25. Detekční vodiče skandinávského systému Nordic umožňují spolehlivou a rychlou kontrolu těsnosti spojů.

Ani zde se NRG flex nezastavil a tam, kde se provozní teplota pohybuje v rozmezí 150–300 °C (parovody), poskytuje společnost předizolovaný potrubní systém NRG PREMIO pára.

NRG PREMIO pára představuje kluzné provedení sy­stému NRG PREMIO, kde je izolace složena z kombinace minerální vlny a polyuretanové pěny. Systém je díky ocelové médiové trubce a unikátní skladbě izolace schopný přenést i to nejvyšší možné zatížení při relativně nízkých tepelných ztrátách.

Možné úspory tepla

Při budování a rekonstrukcích tepelných rozvodů se v první řadě hledí na co nejvyšší možnou úsporu z hlediska investice. Jelikož se ale tepelné sítě navrhují na 30 a více let, je rozumné podívat se na problém komplexně, a nikoli pouze ze strany investičních nákladů.

V minulosti byly budovány výhradně ocelové tepelné sítě, jelikož k oceli nebyla dostupná žádná spolehlivá alternativa. V dnešní době poskytují výrobci ověřená flexibilní předizolovaná potrubí, kterými se dá nahradit velké množství rozvodů v oceli. Nejenže se tím podstatně sníží doba montáže (až čtyřnásobně), kterou nemusí realizovat certifikovaní svářeči a na trase je, díky dodávce plastového potrubí v návinech, až sedmkrát méně spojů. Rovněž se výměnou plastu za ocel sníží i náklady na provoz.

Jelikož plast je tepelný izolant a ocel tepelný vodič, plastová médiová trubka má v případě proudění horké tekutiny výrazně nižší vnější povrchovou teplotu než trubka ocelová. Izolace PUR je tak vystavena nižším teplotám a celková tepelná ztráta plastového předizolovaného potrubí je proto ve srovnání s ocelovým předizolovaným potrubím nižší, a to i v případě použití stejné tloušťky izolace. Naše potrubí mají ale lepší tepelnou vodivost izolace ve srovnání se standardním ocelovým potrubím, a celková úspora rozvodu je proto ještě výraznější.

Pokud se při návrhu teplovodu zohlední celkové náklady (investiční i provozní), tak tam, kde to provozní parametry dovolí, bude výsledek nesporně ukazovat ve prospěch plastového předizolovaného potrubí.

Hybridní sítě

Ani ve velkých projektech, kde najdeme rozvody ústředního vytápění a teplé vody, ani v dimenzích nad DN150 nemusí být vyloučena možnost použití plastového flexibilního potrubí pro sekundární rozvody. Může být velmi efektivní vybudovat hlavní rozvod v oceli a vedlejší rozvody do dimenze d160 vést v plastu. Výsledkem je tzv. hybridní síť, kterou je možné zrychlit dobu pokládky a zvýšit úspornost provozu.

Image 5

Revoluční systém NRG FibreFlex Pro je schopen nahradit část ocelových rozvodů i tam, kde to při konkurenčním plastovém potrubí není možné. Trvalá zatížitelnost potrubí na úrovni do 100 °C PN16 předurčuje, aby se stal jedničkou při zvažování náhrady ocelových rozvodů za plasty.

Také v roce 2020 bude společnost NRG flex pokračovat v prezentaci svých flexibilních potrubí na odborných akcích. Doufáme, že se na některých z nich osobně setkáme a budeme si moci vyměnit získané zkušenosti.

Srdečně Vás zveme na výstavu Aquatherm do Prahy, kromě toho se zúčastníme i odborných konferencí Vytápění 2020 ve Vysokých Tatrách a Dnů teplárenství a energetiky v Hradci Králové.

Firemní článek