+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Společnost Lufberg je předním výrobcem servopohonů pro vzduchotechnické aplikace a kompletních řešení pro regulaci vody

21.01.2019 Firma: LUFBERG s.r.o. Časopis: 8/2018

Součástí procesu trvalého zlepšování výrobků a služeb je sběr informací od koncových uživatelů a techniků, kteří naše servopohony denně používají a instalují, analýza technických dotazů a detailní analýza oprávněných i neoprávněných reklamací, včetně jejich příčin.

Cílem tohoto sběru dat, a jejich analýzy, je především přenesení zkušeností z praxe do konstrukce výrobku. Data jsou ale mimo to sdílena celosvětově mezi techniky společnosti Lufberg, kteří pak mohou, na základě zkušenosti kolegů, daleko rychleji řešit případné problémy a nabídnou již ověřená řešení.

Image 1

Elektrické krytí, jeho význam a vhodné podmínky pro použití servopohonů

Drtivá většina servopohonů Lufberg má elektrické krytí IP54. Podívejme se tedy na stupeň ochrany před dotykem nebezpečných částí a před vniknutím cizích pevných těles udávaný první číslicí. IP 5x – znamená, že zařízení je chráněno před prachem a před dotykem drátem. Servopohon není ale prachotěsný. Je tedy třeba zvážit, jaký prach se v místě instalace vyskytuje. Nebezpečný prach je kovový nebo obsahující jiné vodivé částice (například prach uhelný). Stejně nebezpečné jsou také agresivní prachy (například na farmách s dobytkem). V takových místech instalace je třeba udělat dodatečnou ochranu vlastního servopohonu, odpovídající míře rizika a znečištění prostředí.

Stupeň ochrany proti vniknutí vody udávaný druhou číslicí, IP x4 – znamená, že zařízení je chráněno proti stříkající vodě. Tato skutečnost ale platí pouze za předpokladu, že jsou použity dostatečně těsné kabelové průchodky a servopohon je instalován tak, aby voda nemohla po kabelu zatékat přes netěsnou průchodku dovnitř skříně regulace servopohonu. Pohon nainstalovaný tak, aby kabely směřovaly směrem dolů je ideální řešení, naopak instalace kabely směrem vzhůru je zcela nevhodná.

Dále je třeba uvážit, zda nemůže dojít k oplachu servopohu tryskající vodou nebo dokonce tlakovou vodou. Nemusí se zrovna jednat o pravidelný jev v místě instalace, ale je třeba zvážit i případné mytí fasády, čištění technologického celku atd. Stejně tak je třeba uvážit, zda neexistuje možnost dlouhodobého zatížení, nebo lokálního zalití vodou. Typickým příkladem takové situace je zasněžení a následné odtávání sněhu, kdy se pod vrstvou sněhu vytvoří na povrchu servopohonu vodní lázeň, která může při dlouhodobém působení zatéct do skříně regulace servopohonu. Také v těchto případech je nutné zajistit dodatečnou ochranu pohonu proti těmto rizikům. Ve většině případů postačuje stříška nebo vzdušný kryt. Rozhodně nedoporučujeme různé typy plastových návleků, ve kterých se po čase drží voda, vytváří vlhké uzavřené prostředí a servopohon díky tomu koroduje.

Hledání nových řešení je jedním z našich hlavních cílů.


S případnými dotazy na vhodnost instalace je možné se obrátit na technickou pomoc společnosti Lufberg. LUFBERG s.r.o., Pernerova 780, 565 01 Choceň, www.lufberg.eu, info@lufberg.eu, Tel: +420 465 382 949

Firemní článek