+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Příklady instalací tepelných čerpadel Buderus se systémem vzduch-voda

04.05.2012 Autor: Ing. Jiří Plaček Časopis: 3/2012

To, že lze kvalitním tepelným čerpadlem pohodlně a úsporně vytápět rodinný dům či jiný objekt, se již přesvědčila řada našich zákazníků. Tepelné čerpadlo není jen řešením pro zajištění tepelné pohody domu, ale je také úsporným a velmi šetrným zdrojem energie, který zajistí minimální provozní náklady. To vše naleznete v ukázkových instalacích, kde jsou kromě realizačních řešení popsány i zkušenosti zákazníků, kteří se rozhodli investovat do moderního zdroje vytápění.

Akce: Rodinný dům Bašnice

Zařízení: Tepelné čerpadlo Logatherm WPL 10 IK

„V jednoduchosti je krása!“ Tímto heslem se řídil projektant i montážní firma při návrhu zdroje tepla pro vytápění a přípravu teplé vody v novostavbě rodinného domu ve východočeské Bašnici.

Image 1Obr. 1 • Instalace tepelného čerpadla Logatherm WPL 10 IK v obci Bašnice

Rodinný dům s plochou 240 m2 je celý vytápěn podlahovým vytápěním. Zákazník si přál tepelné čerpadlo, určené pro vnitřní instalaci, které nebude budit obavy z hlediska hluku u jeho souseda. Jako vhodné řešení jsme nabídli nové kompaktní tepelné čerpadlo Logatherm WPL 10 IK se systémem vzduch-voda, určené pro vnitřní instalaci, které je vybaveno všemi důležitými prvky instalovanými pod opláštěním. Pod opláštěním je samotný chladivový okruh, elektronické oběhové čerpadlo, trojcestný přepínací ventil pro přípravu teplé vody, pojistný ventil, expanzní nádoba, akumulační zásobník omezující taktování a elektrická topná patrona a další. Tepelné čerpadlo je instalováno v tzv. rohové instalaci, která je optimální z hlediska ovlivňování nasávaného a vyfukovaného vzduchu. Samotná instalace tepelného čerpadla je doplněna o zásobník teplé vody o objemu 300 litrů, zajišťující maximální komfort pro zákazníka. Celý systém je řízen z regulátoru tepelného čerpadla Logamatic HMC 20. I přes požadovanou komfortní teplotu v prostoru 24 °C lze očekávat velmi nízké provozní náklady. Po důkladném vyschnutí novostavby lze očekávat roční náklady na vytápění a přípravu teplé vody pouhých 21 000 Kč.

Akce: Rehaklub Ďáblice v Praze

Zařízení: Tepelné čerpadlo Logatherm WPL 31A

Že je možné tepelným čerpadlem vytápět nejen rodinný dům, o tom se mohou přesvědčit například návštěvníci rehabilitačního klubu REHA v Ďáblicích.

Image 2Obr. 2 • Budova rehabilitačního klubu REHA v Ďáblicích

Vytápění objektu, příprava teplé vody a vnitřního bazénu s whirlpoolem je zajišťováno tepelným čerpadlem Logatherm WPL 31 A se systémem vzduch-voda ve venkovním provedení. Samotná kompaktní dvoukompresorová jednotka tepelného čerpadla je instalována na střeše objektu. Od tepelného čerpadla je teplo přiváděno do strojovny, ve které je umístěn akumulační zásobník otopné vody, rychlomontážní čerpadlové skupiny Buderus s rozdělovačem a sběračem pro tři otopné okruhy a zásobník TV. Otopná soustava s tepelným čerpadlem je doplněna o solární systém s osmi deskovými solárními kolektory Logasol SKN3.0 pro podporu přípravy teplé a bazénové vody. Takto komplikovaný systém je optimálně řízen z jednoho místa regulátorem TČ Logamatic. Budova rehabilitačního centra je v zástavbě rodinných domů. Obyvatelé sousedních domů jsou mile překvapeni nízkou hlučností tepelného čerpadla a jsou potěšeni, že je rušný provoz rehabilitačního centra vůbec neobtěžuje.

Image 3Obr. 3 • Tepelné čerpadlo Logatherm WPL 31A

Image 4Obr. 4 • Solární kolektorové pole s kolektory Logasol SKN 3.0-s

Akce: Bytový dům v Liberci

Zařízení: Tepelné čerpadlo Logatherm WPL 25 I

Další zajímavou instalací je bytový dům v Liberci, kde využívají tepelné čerpadlo Buderus pro vytápění a přípravu teplé vody.

Image 5Obr. 5 • Bytový dům v Liberci vytápění TČ Buderus

Obyvatelé nízkopodlažního bytového domu s 8 bytovými jednotkami, který byl dříve vytápěn centrálním zdrojem tepla, se rozhodli pro úsporu nákladů na vytápění. Provedli kompletní zateplení domu a výměnu všech oken. Poté je velmi vhodné se zamyslet nad novým zdrojem tepla. Obyvatelé si zvolili ve výběrovém řízení tepelné čerpadlo Logatherm WPL 25 I značky Buderus díky jeho vynikajícím parametrům a nízkým provozním nákladům. Tepelné čerpadlo je instalováno v tzv. vnitřní rohové instalaci. Samotné dvoukompresorové TČ je zdrojem tepla pro okruh s otopnými tělesy a pro dva zásobníky teplé vody o celkovém objemu 1000 litrů. Po zaizolování domu se snížil požadavek výstupní teploty otopné vody na 60 °C, což uvedené tepelné čerpadlo dosahuje standardně bez dalšího dotápění doplňkovým zdrojem tepla. Pozitivní reakce obyvatel domu jsou nám zárukou, že uvedené novátorské řešení má svůj smysl i v bytových domech a garantované úspory a spolehlivosti bylo dosaženo i přes tuhou letošní zimu.

Image 6Obr. 6 • Tepelné čerpadlo Logatherm WPL 25 I

Akce: Mateřská školka Velké Březno

Zařízení: Kaskáda tepelných čerpadel Logatherm WPL 18 A a Logatherm WPL 25A

Značka Buderus není jen dodavatelem kvalitních tepelných čerpadel, která mají zajištěnu kvalitní servisní síť, dostupné náhradní díly i technickou podporu při tvorbě projektu. Buderus je systémový dodavatel. Nabízí také široký sortiment velkoobchodního zboží, jako jsou otopná tělesa, potrubí, oběhová čerpadla atd. Příkladem systémové dodávky je instalace kaskády dvou tepelných čerpadel na mateřské škole ve Velkém Březně u Ústí nad Labem. Nově velmi zdařile zrekonstruovaná budova mateřské školy je vytápěna kaskádou dvou tepelných čerpadel Logatherm WPL 25 A a WPL 18 A. Tepelná čerpadla nejsou pouhým zdrojem tepla pro otopné okruhy, ale také zajišťují přípravu teplé vody. Řízení celého systému je zajištěno z regulace tepelných čerpadel Logamatic HMC 20, která je součástí dodávky tepelného čerpadla.

Image 7Obr. 7 • Budova MŠ ve Velkém Březně

Image 8Obr. 8 • Kaskáda tepelného čerpadla Logatherm WPL 25 A a Logatherm WPL 18 A

Co říci závěrem?

Myslím si, že cena energií do budoucna rozhodně klesat nebude. Půjde pouze o to, jak moc budeme na potřebách energie pro vytápění a přípravu teplé vody závislí. Výše uvedené instalace s tepelnými čerpadly Logatherm WPL se systémem vzduch-voda jsou jedny z možností, jak elegantně a účinně snížit svou závislost na potřebách energie v různých typech budov. Značka Buderus Vám v oblasti tepelných čerpadel může nabídnout síť vyškolených montážních a servisních firem vykrývající celou republiku.


Pro více informací o tepelných čerpadlech Buderus se můžete obrátit na www.buderus.cz či tým technické podpory na tel. 272 191 105.