+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Podlahové vytápění – rychlá a suchá pokládka

18.08.2023 Firma: REHAU, s.r.o. Časopis: 3/2023

O tom, že podlahové vytápění je ekonomické, efektivní a pro člověka maximálně komfortní, tentokráte budeme brát jako fakt a zaměříme se na způsob pokládky. Respektive na způsoby nejrychlejší, protože jsou nejžádanější zejména v době, kdy roste počet rekonstrukcí. 

Image 0

Speciálně společnost REHAU, která patří ve světě na špici, nabízí několik způsobů pokládky podlahového vytápění, přičemž každý je vhodný pro jinou situaci. Všechny mají však jednoho společného jmenovatele, a tím je potrubí RAUTHERM. Přestože tato trubka existuje také v několika verzích, základ je stejný – trubka vyrobená ze high-tech materiálu PE-Xa. Maximálně odolného a pevného, takže vydrží prakticky po celou délku životnosti domu. Nechme protentokrát stranou klasickou mokrou pokládku jejíž základem je systémová deska Varionova.

Rychlost na prvním místě a na druhém nízká tloušťka

Opravdu rychlý způsob realizace podlahového vytápění se používá nejčastěji u dřevostaveb, či jiných montovaných domů, kde je rychlost žádoucí, což ale není podmínkou. V těchto případech se používá potrubí RAUTHERM SPEED K, které je spirálovitě obtočené páskou – suchým zipem, jenž potrubí fixuje na podkladovou rohož RAUTHERM SPEED PLUS. Výhodou tohoto systému je již zmíněná rychlost a nízká konstrukční výška (do 41 mm). Tenká rohož je dodávaná obvykle v roli a aplikuje se přímo na polystyrenovou izolaci, jenž je součástí skladby podlahy. Potrubí se s pomocí suchého zipu položí dle projektu, který musí odborný technik připravit (spočítá délku potrubí a počet okruhů, rozteč mezi potrubím apod.). To je velmi důležité. Kvalitní firma položí každý okruh tak, aby nikde nevznikl žádný spoj – trubka má začínat a končit u rozdělovače. Pokud by přece jen k tomu došlo, používá se technologie násuvné objímky, která je velmi bezpečná a trvanlivá. V místě budoucích prahů a zlomů (kolem rohu například) se na potrubí RAUTHERM nasazuje ochranná trubka. Nikdy se nesmí zapomenout na dilatační pásky kolem celé místnosti. Takto připravený systém se obvykle zalévá anhydritovou zálivkou.

Image 3

Image 1

Suchý a ještě k tomu rychlý

Jiný systém, tentokráte zcela suchý, je vhodný například u rekonstrukcí starších objektů respektive bytů, kde je třeba šetřit každý kilogram. Tehdy se volí systémová deska VA (12,5 nebo 25 mm), která se skládá z polystyrenového podkladu a nakašírovaného vodivého plechu, ve kterém jsou předem vylisované drážky určené pro vložení potrubí (RAUTHERM SPEED 16 x 1,5 mm). V tomto případě jsou předem dané rozteče jednotlivých okruhů a řemeslník dodělává jen detaily, například u přechodů mezi místnostmi. I v tomto případě jsou důležité dilatační pásky po obvodě místnosti, minimálně kvůli akustickým vlastnostem podlahy. Jakmile je potrubí fixováno v drážkách, překryje se ochranou fólií, jejíž jednotlivé pásy se přelepí samolepicí páskou, čímž se zajistí nehybnost. Pak již následuje položení nejlépe sádrovláknité desky v tloušťce 25 mm (spoj desek = systém polodrážka se lepí a prošroubuje). Sádrovláknité desky jsou vhodnější, protože jsou pevnější a stabilnější po celé ploše. Na tyto desky již patří finální nášlapná vrstva, například Vinyl, parkety, koberec apod.

Image 7
 

Tyto dva způsoby patří k nejžádanějším i když REHAU nabízí ještě další alternativy, například RAUTHERM SPEED RENOVA nebo RAUFIX a další. To svědčí o tom, že kdo dá přednost systémům REHAU, má jistotu, že některý ze způsobů bude vždy ten nejlepší pro jeho stavbu. Určitě zaujme i 10letá záruka REHAU na potrubí, čímž se odlišuje od konkurence. Jistě je to dáno i tím, že všechny trubky se vyrábějí v Německu s vyspělou kontrolou kvality, která se snad blíží kosmickému programu. O podlahovém vytápění včetně chytré regulace najdete další informace na www.kvalitnipodlahovka.cz nebo přímo na www.rehau.cz.

Image 6

Image 4

Firemní článek