+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Plnění (napouštění) otopných soustav upravenou vodou rychle a jednoduše

31.12.2021 Firma: MAROX s.r.o. Časopis: 8/2021

Současná doba neustálého zvyšování cen v různých oblastech života přináší mnohé otázky ohledně možných řešení, která by přinesla šetření do rodinného či firemního rozpočtu. Vytápění a jeho náklady nejsou výjimkou a právě turbulentní ceny energií, a s  nimi spojené mnohé otazníky v souvislosti s budoucností, dělají majitelům vrásky na čele. Ochrana otopných soustav v nemalé míře přispívá k šetření nákladů nejen ve smyslu efektivnosti celé soustavy, ale také samotnou prevenci před kolabováním soustavy a nepředvídanými opravami. Podobný scénář nechce určitě nikdo z nás zažít, obzvlášť před nebo během vánočních svátků. Avšak právě s takovými situacemi se v realitě často setkáváme.

Image 1

Rádi bychom se proto v tomto článku podrobněji věnovali úpravě vody v otopné soustavě prostřednictvím velmi jednoduchého a účinného řešení. Takovým produktem je jednorázová demineralizační patrona MAROX demi patrona 300, která přináší skutečně praktické řešení při napouštění soustav otopnou vodou, ale také všude tam, kde potřebujeme vodu zbavenou vodního kamene. Pojďme tedy pěkně po pořádku a na úvod si popíšeme, jak patrona funguje.

Hlavní funkce MAROX Demi patrony 300

Hlavní funkcí MAROX Demi patrony 300 je úprava vody na bázi demineralizace. Tento pojem v krátkosti popisuje proces, ve kterém pryskyřice, nacházející se uvnitř patrony, naváže na sebe molekuly vápníku a hořčíku. Ty jak víme, jsou hlavní příčinou vzniku vodního kamene v soustavě. Zároveň však vodu upraví tak, aby neobsahovala vodivost. Ta na druhé straně zvyšuje pravděpodobnost vzniku koroze v otopné soustavě. A v neposlední řadě vodu očistí i od chloridů, které jsou také nežádoucí pro správné fungování uzavřené soustavy a často způsobují její znefunkčnění. Všechny uvedené veličiny jsou pro soustavu vytápění škodlivé a při neupravené vodě mohou, již ve velmi krátké době, způsobit nemalé problémy jako je snížení efektivnosti, ale také závažné poruchy kotle a následné kompletní zablokování soustavy. Při napouštění soustavy je třeba zmínit, že v tomto případě patronou upravujeme jen vodu z vodovodu (městskou vodou), která je běžně používána v domácnostech. Není možné jí upravovat vodu čerpanou ze studní, která vyžaduje složitější proces filtrace.

Hlavní přednosti MAROX Demi patrony 300

Velkou výhodou MAROX Demi patrony 300 je její praktické využití nejen pro koncové uživatele. Jak můžete vidět i na doprovodných fotografiích – jednou z možností je uchycení patrony přímo na stěnu blízko kotle čímž se zajistí, že při dopouštění uzavřené soustavy má zákazník jistotu, že doplnil správně upravenou vodu. Velice jednoduchý je také způsob kontroly opotřebování pryskyřice. To zda je pryskyřice stále aktivní nám indikuje její samotné zbarvení viditelné pouhým okem přímo přes průsvitný plastový obal demi patrony. Změna barvy z modré na šedou znamená vyčerpání pryskyřice a potřebu výměny celé patrony za novou. Avšak výměnu patrony není třeba realizovat velmi často, protože při kapacitě náplně 300 l při vstupní tvrdosti vody 10 °dH a její úpravou na 0 °dH nám v pohodě vystačí na klasický rodinný dům. Manipulace s patronou je také jednoduchá. Její váha je pouhých 1,5 kg, takže výměna probíhá pohodlně a bez velké námahy.

Image 2

Možnosti využití MAROX Demi patrony 300 jsou však širší a v domácnostech se často využívá i jako úpravna užitkové vody pro elektrospotřebiče jako jsou žehličky, pračky případně lze použít při mytí oken. Čili všude tam, kde potřebujeme zbavit vodu vodního kamene a šetřit daný spotřebič.

V souvislosti s otopnou soustavou se často setkáváme s otázkou, zda je třeba i u takto upravené vody použít inhibitor. Odpověď je ano, protože vlastnosti inhibitoru a biocidu (biocid se přidává u nízkoteplotních soustav), tvoří, spolu s upravenou vodou, komplexní ochranu otopné soustavy a jsou nejvhodnější prevencí před její kontaminací.


Podrobnější informace rádi poskytnou naši regionální obchodní zástupci, případně jsou k dispozici na webové stránce.
Firemní článek