+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Nové bezolovnaté fitinky z červeného bronzu RAUTITAN RX+

09.07.2019 Firma: REHAU, s.r.o. Časopis: 4/2019

Zpřísňování limitů pro olovo v pitné vodě zapříčinilo téměř plošnou rekonstrukci rozvodů napříč všemi budovami. Dobré, a v praxi osvědčené, řešení materiálu zdravotně nezávadných fitinek dosud spočívalo v červeném bronzu, slitině mědi, cínu, zinku a olova. Poslední jmenované se v této slitině ovšem nachází v hygienicky nezávadném množství. Přesto se společnost REHAU v roce 2012 vrhla na vývoj materiálu, který by výhody červeného bronzu zachoval, a přitom přítomnost olova zcela eliminoval. Výsledkem je nová řada RAUTITAN RX+, jejíž nové, zcela bezolovnaté fitinky byly vyvinuty ve spolupráci s firmou KEMPER a namísto olova obsahují ve svém složení směs fosforu a síry.

Image 1

Nová slitina zachovává všechny přednosti klasického červeného bronzu, a to bez přítomnosti i stopového množství olova. Materiál obsahuje signifikantní množství cínu, který zajišťuje tvorbu povrchové vrstvy, a jeho složení vedle vysoké odolnosti proti korozi zabezpečuje dlouhou životnost a optimální hygienické vlastnosti. Změnila se barva slitiny – nové fitinky s označením RX+ jsou tmavší a více dočervena (vlivem většího podílu mědi), nezměnila se však nijak jejich osvědčená geometrie, proto nevznikají žádné odlišnosti při jejich instalaci na stavbě.

Ověřená spojovací technika násuvnou objímkou zůstává beze změny

Změna materiálu fitinek na bezolovnatou slitinu červeného bronzu není důvodem pro změnu osvědčených montážních metod – spojovací technika násuvné objímky tak nadále zajišťuje optimální průtok bez hluchých míst se stagnací vody, jednoduchou optickou kontrolu spoje i snadnou a rychlou montáž. Trubka rozvodu RAUTITAN RX+ z polyetylenu, zesítěného za vysokého tlaku a teploty, se v místě spoje rozšíří pomocí expandéru a navleče se na fitinek s podobným vnitřním průměrem. Těsnicím prostředkem je tak samotný materiál trubky s tvarovou pamětí bez přítomnosti O-kroužků, které v místě spoje zužují průtok vody až o jednu celou dimenzi. Zamezuje se tak tlakovým ztrátám a hlučnosti. Díky enormní redukci montážních chyb a následných škod a reklamací tak zůstává i záruka 10 let na celý systém. Realizovaný spoj je možné prakticky okamžitě zatížit tlakem, přičemž „zpracování“ může probíhat při teplotách od –10 °C do +50 °C.

Kvalita a spolehlivost rozvodu pitné vody jsou bezpochyby hlavní a základní požadavky, které se mají postarat především o to, aby nedošlo ke znehodnocení dodaného média v domovních rozvodech. RAUTITAN RX+ hledí do budoucna, kdy se předpokládá další zpřísnění kritérií pro používané materiály, a přináší tak na trh v současné době zdravotně nejoptimálnější řešení pro rozvody pitné vody. Dodejme, že RAUTITAN RX+ je na seznamu UBA. Nové fitinky z červeného bronzu již plně nahradily sortiment REHAU v plném rozsahu.

Image 2


Více na www.rehau.cz

Firemní článek