+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Nejlepší teplo je to, které nemusíte vyrobit

27.02.2024 Firma: NRG flex, s.r.o. Časopis: 6/2023

Rozhovor s ředitelem společnosti NRG flex Robertem Štefancem o nových možnostech úspor při výstavbě tepelných sítí. NRG flex zastupuje významnou výrobní kapacitu předizolovaných potrubí. Jejich agregovaná nabídka vybraných výrobců nabízí širokou škálu potrubí. Robert Štefanec tvrdí, že v NRG flex dokáží spojit jadernou elektrárnu s rodinnými domy.

Image 0Obr. 1 • Ředitel společnosti NRG flex – Robert Štefanec, foto: NRG flex, s. r. o.

Můžete nám říci něco o historii vaší firmy?

Společnost NRG flex se opírá o desítky roků zkušeností svých dodavatelů. Pro Českou republiku a Slovensko za­stupujeme významné výrobní závody předizolovaných potrubí s historií od 70. let.

Letos oslavíme už 15 let samostatné existence spo­lečnosti NRG flex.

V roce 2010 jsme začínali v „malé energetice“, kde se nám podařilo dodat při výstavbě bioplynových stanic zhruba 1/3 realizovaných projektů.

Image 1Obr. 2 • Výměna rozvodů Bratislava Petržalka, foto: Miroslav Pochyba – JAGA

Pro dodavatele tepla máme zrea­lizovány stovky projektů jak na primárních, tak i sekundárních rozvodech vytá­pění a teplé vody (TV).

Daří se nám při­nášet inovativní produkty. Napří­klad naše ocelo­vá potrubí mají přidanou hodno­tu v podobě celo­systémové difuz­ní bariéry. Díky tomu výrazně snižují tepelnou ztrátu. Při kalkulované životnosti po­trubí 30 let je tato úspora cca 20 % oproti standartní předizolované oceli. Další inovací jsou ocelová potru­bí určená pro nadzemní rozvody. Tyto jsou vybaveny UV stabilním pláštěm dostupným v několika barev­ných provedeních a jsou více než vhodnou náhradou tzv. SPIRO potrubí.

U flexibilních plastových potrubí umíme pracovat s vyš­šími maximálními teplotami a tlaky. Aktuálně až do 115 °C a tlaku 10, respektive 16 barů. Jako jediní na trhu umí­me u takového plastového potrubí nabídnout i alarm sy­stém, který někteří naši zákazníci zvyklí na ocel vyžadují.

Jaké zajímavé projekty jste v posledních letech řešili?

V posledních letech jsme se podíleli na velkém množství projektů, kde jsme byli pro dodavatele tepla spolehlivým partnerem. Na Slovensku se realizovalo propojení bioma­sové kotelny se sídlištěm v Trenčíně. V Bratislavě jsme byli u obnovy rozvodů sekundárních sítí v části Nové Město a Kramáre. Zde se používala i největší dimenze plastového potrubí d160, která se ještě dodává v návi­nech, velkých kotoučích. U této dimenze to byly až 150 m dlouhé náviny, které jsme u akce „vnitroblok Račianska – Kominárska“ vtahovali do existujících kolektorů. Tímto šetrným způsobem, který zachoval stromy i hřiště, se podařilo celé dílo zrealizovat za pár dnů, a hlavně s mi­nimálním omezením obyvatelstva.

Image 2Obr. 3 • Flexibilní předizolované trubky NRG Flex

V České republice se nám podařilo realizovat komplet­ní rekonstrukci rozvodů v obci Dešné u Dačic. Zde se provedla výměna nevyhovujících ocelových rozvodů za flexibilní plastová potrubí. Nově se osadily výměníkové stanice i biomasový kotel a hodnota celé investice činila cca 60 mil. Kč. Zmíněný projekt Dešné byl Teplárenským sdružením ČR nominován mezi nejlepší akce roku 2022.

Tento rok jsme realizovali výměnu rozvodů v Pinelově nemocnici v Pezinku. Jednalo se o tzv. EPC projekt, kde se investice hradí z vygenerovaných provozních úspor.

Image 3Obr. 4 • Výkopové práce v obci Dukovany

Jaké materiály se používají při výrobě vašich produktů a jaký mají vliv na přenos tepla?

U předizolovaných potrubí je zásadní vhodně zvolit materiál izolace. Na ocelové i flexibilní plastové potrubí používáme polyuretanovou pěnu (PUR) s cyklopentanem. Je to ověřené řešení s nejlepším poměrem cena – výkon. To, co můžeme udělat navíc, a vylepšit tím celkový výsledek, jsou drobnosti jako ošetření potrubí před izolováním, výroba pláště přímo ve výrobním závodě, nebo přidaná hodnota ve formě kompletní (celosystémové) difúzní bariéry, nebo UV stabilního pláště.

U plastových flexibilních potrubí je určující samotná trubka pro médium. Standartní potrubí jsou ze síťovaného polyetylenu PE-Xa. V našim sortimentu tyto potrubí máme, ale pro projekty s vyšší tepelnou a tlakovou zátěží máme vhodnější provedení, a to termoplasticky zesílené s aramidovou síťkou. Tím získáme potrubí použitelné pro tlaky 10, nebo až 16 barů a teplotní maxima až 115 °C.

Při výrobě se snažíme v maximální míře využívat recyklované materiály a střechy našich výrobních hal postupně celé pokrýváme FVE panely.

Říkáte, že vaše řešení a produkty jsou proti těm běžně dostupným unikátní. V čem přesně?

Naše řešení mají přidanou hodnotu. U flexibilního plastového potrubí je to výrazné snížení tepelných ztrát oproti potrubí ocelovému. Konkrétně rozdíl cca 30 %. Mimo to je u flexibilního plastového potrubí podstatně rychlejší montáž, menší (nebo žádný) počet spojů a také hrají roli nižší nároky na stavební připravenost. To mluvíme o menších dimenzích, náhradě ocele maximálně DN125 až DN150, a také tlakově a teplotně vyhovující aplikaci.

U ocelového předizolovaného potrubí nabízíme mimo standartního řešení také, již zmíněný, kompletní systém difuzní bariéry. Toto inovativní řešení, při kterém je do pláště zabudována vrstva EVOH, zabezpečuje stabilní tepelně izolační vlastnosti systému. Tato přidaná vrstva se používá například v potravinářství pro uchování delší čerstvosti.

EVOH bariéra je v našem provedení nejen v trubkách, ale je obsažena i ve tvarových dílech, a hlavně ve spojkách. Tímto řešením je možné během životnosti potrubí ušetřit až 20 % tepla.

Další přidaná hodnota, kterou nabízíme u ocelového předizolu, je možnost dodávek nejen standartních 12metrových délek, ale i 16 a nově pak i 18metrových. Díky tomu dokážeme trasy realizovat rychleji. U delších napaječů a tras, řekněme nad 10 km, hraje tento parametr nezanedbatelnou roli.

Image 4Obr. 5 • Realizace projektu v obci Dešná u Dačic

Jaké jsou vaše plány na rozšíření produktů, potažmo služeb?

Aktuálně se soustředíme na dotažení změn a plánů, které jsme si stanovili. Jsme rádi, že se nám daří udávat trendy. Flexibilní plastová potrubí se stala běžným produktem. Když jsme se s nimi potkali před 20 lety poprvé, tak tomu bylo právě naopak. V nejbližších letech očekáváme příchod nového přírůstku do rodiny flexibilních plastů. Bude to produkt s použitím do teplot až 130 °C a tlaku 16 barů. A měl by to být přesně TEN produkt pro většinu tepelných sítí našich měst.

Od tohoto léta máme v týmu i specialistu na výměníkové stanice. V tomto segmentu se chceme posouvat dál. Kolegové říkají, že se se mnou nenudí, a že určitě najdu další oblasti, kde se umíme chytit a růst.

Jakým specifickým výzvám jste čelili při projektu v Dukovanech a s jakým výsledkem?

U tohoto projektu jsme se zapojili do poslední etapy výstavby, kde jsme měli možnost ukázat rozdíl při realizaci ocel vs. plast. Dostali jsme na to velmi kladnou zpětnou vazbu v tom smyslu, že přípojky k jednotlivým domům, provedené ve flexibilním plastovém potrubí, byly výrazně šetrnější k pozemkům obyvatel a podařilo se ochránit různé drobné stavby, keře a stromy.

Potěšila nás také slova pana starosty, který i jako laik, dokázal vnímat vyšší rychlost realizace ve flexibilním potrubí oproti variantě v oceli. Doslova ho prý rychlost a jednoduchost práce s plastovým potrubím nadchla.

Jakými technickými inovacemi prošli vaše produkty za posledních 5 let?

Když se nad tím zamyslím, tak za posledních 5 let je to velký vývojový skok. Již vzpomínaný kompletní systém ocelového předizolovaného potrubí s difuzní bariérou, kde se našemu partnerovi podařilo dotáhnout dlouholetý vývoj a vyrobit funkční systém, kde jsou všechny komponenty s ochrannou EVOH vrstvou. Tomuto unikátnímu řešení věříme a jsme přesvědčení, že bude postupně nasazováno na důležité projekty infrastruktury, aby bylo vyrobené teplo využíváno co nejefektivněji. Tím se snižuje jak zatížení prostředí, tak i CO2 stopa.

U flexibilního plastového potrubí je inovací posunutí maximálního teplotního zatížení na úroveň 115 °C a tlakového zatížení až na 16 barů. Uznejte, že z původních maximálních hodnot 95 °C a 10 barů je to posun markantní. Dalším takovým skokem bude již zmíněné připravované flexi plastové potrubí do 130 °C a 16 barů. Na to si ale ještě musím zhruba 2 až 3 roky počkat.

Zabýváte se v rámci projektů i otázkami bezpečnosti a environmentální udržitelnosti?

Samozřejmě i tento aspekt je pro nás velmi důležitý, a i proto jdeme často tak trochu proti proudu. Snažíme se vysvětlovat, proč má smysl dělat věci jinak, než je zažité po desetiletí. Vysvětlujeme, proč je vhodné (tam kde to jde) kombinovat ocel a plast a využít tzv. hybridní řešení. Je to investice do budoucna, kde jsou z dlouhodobého hlediska úspory okolo až 30 %.

Stejně tak se snažíme propagovat ocelová potrubí s difuzní bariérou. Opět je to něco nového a inovativního, ale dává nám to smysl z pohledu udržitelnosti.

Image 5Obr. 6 • Dukovany pomáhá zahřát plastové potrubí NRG FibreFlex Pro

Kde vidíte svoje místo při projektu napaječe Duko-vany – Brno?

Při takto velkých projektech, jako je zmiňované propojení Dukovan a Brna, umíme nabídnout diverzifikované kapacity našich dodavatelů. Jde o projekt, kde bude nutné spojovat výrobní kapacity, aby byla zabezpečena plynulá stavba.

Jsme rádi, že se před pár dny podařilo dokončit napaječ Temelín – České Budějovice. Ta dlouhá a náročná cesta se úspěšně završila a my přejeme všechno dobré i projektu pro napojení Brna.

Jak vidíte budoucnost sektoru teplárenství?

Vidíme velký potenciál využití efektivních řešení při rekonstrukcích a budování rozvodů. Upřímně jsme přesvědčení, že teplárenství tak jak ho známe, má velký význam a dávají nám v tom za pravdu i příklady z Dánska a dalších zemí, kde se snaží o výrazné zahuštění a navýšení dodávek tepla z centrálních zdrojů. Toto se zdá být jako správná cesta pro udržitelné energie.

Vidíte možnosti pro zrychlení výstavby tepelných napaječů?

U větších projektů se často využívají namísto 12metrových tyčí 16metrové. To sníží počet spojů na 10 km trase o 25 % – což je ušetřených 400 svarů, jejich kontrol a následných doizolování.

Při použití 18metrových tyčí by se počet svarů a doizolování snížil o dalších 11 % – tzn. dalších ušetřených 140 svarů a doizolování.

V neposlední řadě se tím ušetří i náklady za dopravu, protože tímto způsobem se dané kilometry potrubí převezou na menším počtu kamionů.

Jaká je klíčová výhoda použití systému s difuzní bariérou?

Při použití kompletního systému difuzní bariéry se zvyšuje životnost celého potrubí. Zásadní je hlavně nižší tepelná ztráta. Pokud se na rozvod díváme v horizontu minimální plánované doby životnosti 30 let, tak úspora tepla v daném rozvodu je okolo 20 %. To jistě není zanedbatelná hodnota. Můžeme se na to dívat z pohledu úspory paliva a CO2. Celá tato úspora má i svou reálnou cenu, protože nejlepší ušetřené teplo je to, které nemusíte vyrobit.

Firemní článek