+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Nástěnný kondenzační kotel vyšších výkonů - Logamax plus GB272

19.02.2024 Autor: Ing. Václav Švorčík Firma: BOSCH Termotechnika s.r.o. Časopis: 6/2023

Značka Buderus uvedla v 2. polovině roku 2023 na český trh nový nástěnný kondenzační kotel Logamax plus GB272. Jedná se o přímého nástupce oblíbeného kotle Logamax plus GB162, který byl s obměnami v prodeji od roku 2006. Tento veleúspěšný kotel, který bychom našli v tisících kotelnách po celém světě, znal téměř každý montážník, projektant i servisní technik.

Kotel Logamax plus GB272 se nabízí ve výkonových variantách 50/70/85/100/125/150 kW. Nově tedy Buderus umí nabídnout kondenzační kotel v nástěnném provedení až do výkonu 150 kW. Samozřejmostí jsou v dnešní době nízká spotřeba elektrické energie a vysoká účinnost (normovaný stupeň využití). Hlavní výhody kotle jsou:

  • Modulace výkonu 1:5 až 1:7.
  • Maximální výstupní teplota až 85 °C.
  • 4Maximální provozní tlak až 6 bar.

Image 1Obr. 1 • Nástěnný kondenzační kotel Logamax plus GB272 bez předního krytu – výkon 125/150 kW

Srdcem kotle zůstává kompaktní výměník tepla vyrobený ze slitiny hliníku. Stejně jako tomu je u všech ostatních nástěnných kondenzačních kotlů Buderus. Na vnitřním povrchu a žebrovaných trubkách výměníku je použita technologie ALUplus, která zabraňuje snižování účinnosti kotle po celou dobu životnosti, jelikož minimalizuje zanášení výměníku. Všechny komponenty v kotli jsou dobře přístupné pro budoucí servisní prohlídky. Displej a základní řídicí deska se přesunuly do horní části kotle pro snadnější obsluhu a servis.

Kotel je v základu také dodáván s připojovacím adaptérem pro odkouření DN110/160 s měřicími otvory. Výkonové varianty 50 až 100 kW nemají integrovanou spalinovou klapku a v případě potřeby je nutné jí instalovat nad kotel. Varianty 125 a 150 kW mají již spalinovou klapku pro přetlakový kaskádový odvod spalin integrovanou z výroby.

Image 2Obr. 2 • Kaskáda dvou nástěnných kondenzačních kotlů Logamax plus GB272 vč. čerpadlových skupin, kaskádové jednotky a přetlakového odvodu spalin

Jako příslušenství jsou v nabídce připojovací čerpadlové skupiny k přímému připojení pod kotel. Obsahují nízkoenergetické modulační čerpadlo aktivně řízené PWM-signálem, pojistný ventil 3 nebo 6 bary, plynový kohout, napouštěcí/vypouštěcí kohout, uzavírací kohouty na výstupu a zpátečce, manometr, přípojky pro externí expanzní nádobu, a také zpětnou klapku.
Velkých změn doznaly velmi oblíbené kaskádové jednotky. Oproti původnímu provedení u kotle GB162 se můžeme pochlubit zkrácením času montáže až o 60 % – což ocení hlavní montážní firmy. První instalace v ČR toto tvrzení jednoznačně potvrdily, jelikož montážní firmy si pochvalovaly rychlost a jednoduchost celé instatace kaskády kotlů. Hlavní součástí kaskádové jednotky je montážní rám pod kotle, který je kotvený k podlaze (bez nutnosti nosné zdi). Dále je součástí – sběrné potrubí na výstupu a zpátečce, termohydraulický rozdělovač s možností instalace vlevo či vpravo, plynové potrubí a kompletní tepelná izolace v černé barvě.

Image 0Obr. 3 • Plynová kotelna v ZŠ Bohuňovice

Jednu z prvních instalací výše popsaných kotlů najdeme v obci Bohuňovice nedaleko Olomouce. Kotelna v místní základní škole prošla kompletní rekonstrukcí. Novým zdrojem tepla pro vytápění objektů a přípravu teplé vody je kaskáda dvou kotlů Logamax plus GB272–125 včetně kompletní kaskádové jednotky. Součástí dodávky zboží značky Buderus byly také: zásobník teplé vody Logalux SU500.5, úprava otopné vody demineralizací, kaskádové odkouření z plastu a také regulační systém Logamatic řady 5000. Ten je určen k ovládání kaskády kotlů, přípravy TV a řízení 6 otopných okruhů. Samozřejmostí je v dnešní době také možnost ovládání přes internet, které tato regulace nabízí v základním vybavení.

Pro značku Buderus jsou důležité nejenom špičkové parametry kotle, ale také technická pomoc při projektování a následné montáži. Technické oddělení je připraveno řešit s projektanty vhodné schéma zapojení vč. regulace, vypočítat potřebnou dimenzi odvodu spalin a mnohé další. Jednoduchá a rychlá montáž je zajištěna díky výše popsanému příslušenství. Tímto pro nás ale celý cyklus nekončí. Jelikož je pro nás důležitý hlavně spokojený zákazník, klademe důraz na bezproblémový provoz, snadnou údržbu a servis.

V článku stručně popsané kotle Logamax plus GB272 od 50 do 150 kW vhodně doplňují nabídku kondenzačních kotlů v rozsahu 15 až 1200 kW. Pro více informací o kondenzační technice a dalších výrobcích značky Buderus můžete navštívit webové stránky www.buderus.cz

Firemní článek