+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Jak vybrat servopohon pro vaší instalaci? – 1. část

15.01.2021 Firma: AFRISO spol. s r.o. Časopis: 8/2020

Dostáváme od Vás mnoho dotazů ohledně pomoci při výběru správného pohonu ovládajícího směšovací ventil v závislosti na typu instalace. Tentokrát tedy tým AFRISO připravil návod, který rozptýlí všechny vaše pochybnosti!

Image 1

Na konkrétních příkladech si ukážeme, které pohony si můžeme vybrat pro které typy instalace. Kromě toho se dovíte také o principu činnosti elektrického pohonu, který lze namontovat na 3cestné a 4cestné ventily. Představíme také velkou výhodu našeho řešení – montáž servopohonů na směšovací ventil, která je stejně jednoduchá jako nějaká dětská hra. Nezapomeňte také na to, že naše pohony lze snadno namontovat na směšovací ventily jiných výrobců pomocí široké škály adaptérů.

V tomto článku vám odpovíme na následující otázky:

  • Co to znamená, že servopohon je výkonný prvek?
  • Jaké jsou typy servopohonů?
  • Co je to systém ProClick?
  • Nejčastější využití proporcionálních servopohonů?

Jak vybrat servopohon pro vaší instalaci?

Jsme přesvědčeni, že mnozí z vás se již setkali s našimi servopohony na instalacích. Avšak ti, kteří dosud neměli příležitost, níže získají základní informace. Elektrický servopohon se používá k automatizaci provozu směšovacího ventilu a lze jej namontovat jak na 3cestné ventily, tak na 4cestné ventily. Nezapomeňte, že elektrický servopohon je výkonným prvkem, což znamená, že musí být připojen k nějakému regulátoru, který bude řídit jeho činnost.

Jaké typy servopohonů existuji?

Existují tři typy servopohonů:

1. Tříbodový servopohon,

který se používá ke směšování teplé a studené vody tak, aby se získala požadovaná teplota vody za směšovacím ventilem.

Musíme však pamatovat, že v takovém systému vždy namontujeme čerpadlo za směšovací ventil.

Image 2Obr. 1 • 3bodový servopohon pro smíchávání teplé a studené vody (čerpadlo je za ventilem)

2. Dvoubodové servopohony

používáme, když chceme přepínat tok teplonosné látky mezi např. radiátorovým vytápěním a plněním zásobníku TV. V takovém systému vždy instalujeme čerpadlo před směšovací ventil tak, aby tok teplonosné látky směřoval do našeho ventilu.

Pamatujte, že v tomto okamžiku byste měli 2bodový servopohon ovládat 2bodovou regulací nebo termo­statem.

Image 3Obr. 2 • 2bodový servopohon pro přepínání např. pro mezi radiátorovým vytápěním a plněním zásobníku TV (čerpadlo je před ventilem)

3. Proporcionální servopohon

je třetím typem, je řízený elektrickým napětím nebo elektrickým proudem. Tyto pohony se zřídka vyskytují v rodinných domech, spíše se používají ve velkých průmyslových zařízeních, kde již máme složitější a pokročilejší regulátory. Výhodou našeho proporcionálního servopohonu ARM 992 je možnost zvolit, přímo na servopohonu, jakým typem signálu bude řízen a jeho dobu otáčení do koncové polohy.

Image 8Tab. 1 • Seznam servopohonů ARM ProClick AFRISO

Co zjistíme z typového štítku na servopohonu?

Všechny pohony v naší nabídce vypadají velmi podobně. Pokud chcete zjistit, který servopohon je instalován na vaší instalaci, podívejte se na typový štítek na boku takovéhoto servopohonu (obr. 3). Najdete zde i další základní informace. Stejný typový štítek a informace obsahuje i obal od servopohonu.

Image 4Obr. 3 • Typové štítky servopohnů (zleva) 2bodový, 3bodový a univerzální 2 i 3bodový

Jak zkontrolovat, na kterou stranu se servopohon otáčí a zda je správně připojen?

Pokud svítí LED vpravo, servopohon se otáčí po směru hodinových ručiček. Pokud LED svítí na levé straně, servopohon se otáčí doleva.

Image 5Obr. 4 • Směr otáčení servopohonu doprava (po směru hodinových ručiček)

Co když chceme přepnout z automatického provozu do manuálního režimu?

Stačí stisknout tlačítko (obr. 5) a nyní můžeme volně ovládat směšovací ventil. Opětovným stlačením, přepneme zase do automatického režimu.

Image 6Obr. 5 • Tlačítko pro přepínání automatického a manuálního režimu otáčení

Co je to systém ProClick?

Náš pohon se vyznačuje snadnou a rychlou instalací bez potřeby nástrojů. Jediné, co musíte udělat, je stáhnout z ventilu ovládací kolečko, modrý indikátor polohy a zasunout servopohon na směšovací ventil. Demontáž je stejně snadná a rychlá. Kromě komfortu vám jedna montáž servopohonu může ušetřit 5–10 minut. Jedná se o unikátní systém.

Image 7Obr. 6 • Instalace servopohonu ARM ProClick na směšovací ventil ARV ProClick je velmi hravá.

Praktické příklady, jak vybrat servopohon pro vaší instalaci najdete v dalším článku na www.topin.cz

Firemní článek
Související články