+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Úsporu energie přináší systém plošného vytápění s moderní regulací

26.09.2022 Firma: WAVIN Czechia s.r.o. Časopis: 6/2022

S rostoucí inflací a cenou energií stále více investorů řeší, jak se připravit na nadcházející zimu a pro jaký způsob vytápění se rozhodnout. Náklady na vytápění, které dosud tvořily přibližně 52 % celkových nákladů průměrné domácnosti, lze snadno optimalizovat s pomocí systémů plošného vytápění a chlazení. V kombinaci s inteligentním systémem řízení vytápění mohou úspory dosáhnout až na 40 %.

Systém plošného vytápění a chlazení nedávno na trh uvedla i společnost Wavin, a to pod značkou Wavin Tempower. Jedná se o stropní a stěnové sálavé systémy,  které nabízí jak úsporný provoz, tak i maximální tepelný komfort. Oproti jiným systémům nabízí také mnoho dalších výhod, zejména téměř absolutně bezhlučný provoz a nulový průvan. Nevyužívají totiž žádné ventilátory ani výústky, takže nevzniká žádné nežádoucí proudění vzduchu ani hluk. Teplota teplonosné kapaliny je jen mírně vyšší, anebo v případě chlazení nižší než teplota místnosti. To podporuje využívání obnovitelných zdrojů energie, například geotermální energie pomocí tepelného čerpadla.

Jednoduchá montáž, dostupný zdroj

Systém Tempower zahrnuje veškeré plošné vytápění a chlazení. V segmentu stropního vytápění a chlazení je k dispozici pět systémů: CD-4, CW-90, WW-10, WD-75, CM-70. Mezi nejpoužívanější patří první dva – CD-4 a CW-90. Oba systémy se dodávají na stavbu v podobě předmontovaných panelů, které jsou k dispozici ve více rozměrových variantách. Jednotlivé panely se pak zabudovávají přímo do stropní konstrukce, montáž je tak velmi rychlá a jednoduchá.

Image 1Obr. 1 • Instalace Wavin Tempower CD-4

Pro vytápění je vhodný jakýkoliv nízkoteplotní zdroj, jako např. kondenzační plynový kotel nebo elektrokotel. Ideálním zdrojem je tepelné čerpadlo, které ve většině případů umí vytápět i chladit, postačí tak pro vytápění a chlazení pouze zdroj jeden. Pokud jako zdroj tepla používáme např. kondenzační plynový kotel, pro chlazení je potřeba připojení na další zařízení – např. klimatizační jednotku.

Systém Tempower je vhodný jak pro rodinné, tak i pro bytové domy, vždy záleží na konstrukci stropu. Pokud se jedná o podkrovní rodinný dům se sádrokartonovými podhledy, je vhodné použít systém Tempower CD-4. V případě větších budov, které mají železobetonové stropy, se používá systém CW-90.

Maximalizace úspor s pomocí inteligentního řízení

V případě kombinace plošného vytápění s inteligentním systémem řízení lze úspory ještě zvýšit. Stropní a stěnové sálavé systémy lze stejně jako standardní radiátory či podlahové vytápění propojit se systémem Sentio, který díky integrované technologii umí jednotlivá zařízení zapínat ve chvíli, kdy je to skutečně potřeba a nastavit je na požadovanou teplotu. Srdcem tohoto systému je Centrální řídicí jednotka, kterou lze použít až s 24drátovými nebo bezdrátovými termostaty nebo senzory, a která může ovládat až 16 termoelektrických pohonů pro řízení až osmi různých zón. Navíc jednotka disponuje pěti teplotními vstupy a dvěma výstupy. K Centrální jednotce jsou připojeny příslušné periferie pro získávání informací – termostaty a senzory. Na základě těchto informací je pak řízena teplota v místnostech. Pro regulaci vlhkosti a optimalizované chlazení lze do systému přidat odvlhčovač pomocí rozšiřovací jednotky EU-VFR. Požadovanou pokojovou teplotu lze nastavit přímo na termostatu, nebo pokud je Centrální jednotka připojena na internet, tak i přes aplikaci pomocí PC nebo mobilního telefonu. Softwarové prostředí regulačního systému má integrovanou umělou inteligenci. Systém díky tomu dokáže sám reagovat na aktuální situaci. Pokud chce mít uživatel v místnosti v 6 hodin ráno příjemných 23 stupňů, v aplikaci parametry nastaví a systém sám začne s teplotou pracovat. Požadovanou teplotu lze nastavit i vzdáleně. Aplikace lze jednoduše stáhnout z obchodu Google Play nebo iOS App Store.Moderní regulační systém Sentio je neustále vylepšován a jsou mu přidávány nové funkcionality, jako je například vysoušení vzduchu, mechanická ventilace, hlídání rosného bodu (vlhkoměr) a teploty podlahy IR sensory.

Image 0Obr. 2 • Regulace teploty i chlazení se systémem Sentio pomocí aplikace z mobilního telefonu

Firemní článek