+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Rozhodování o zdroji tepla: 7 důvodů pro tepelné čerpadlo

06.12.2021 Firma: KUFI INT, s.r.o.

Sledujete neutěšenou situaci na trhu s energiemi a přemýšlíte, jakým směrem se vydat směrem k energetickým úsporám ve vašem obydlí?
Přinášíme vám 7 důvodů, proč je pro vás tepelné čerpadlo tím pravým zdrojem tepla.

Možností pro vytápění je dnes tolik – plynový kotel, elektrokotel, dříví, krbová kamna, podlahové topení, tepelné čerpadlo – že má běžný občan těžkou hlavu, která varianta je pro něj nejvhodnější.

Jestli patříte k těm lidem, kteří zvažují obměnu zdroje tepla ve starém domě nebo plánujete stavět dům a nemůžete se rozhodnout, čím budete topit, přinášíme vám na následujících řádcích rádce o výhodách právě varianty v podobě tepelných čerpadel. Možná vám to ulehčí vaše rozhodování.

Image 1

1. Kvalita a spolehlivost

Tepelné čerpadlo je plnohodnotným a kvalitním zdrojem vytápění, které snižuje náklady na vtápění. V případě rekonstruovaného domu nebo nezatepleného objektu se investice do tepelného čerpadla vrátí v horizontu několika let a zhodnocuje tak vaši nemovitost. Na pořízení TČ můžete využít také státem poskytovaných kotlíkových dotací nebo finančního příspěvku Nová zelená úsporám.

2. Komplexnost a kombinace s fotovoltaikou

Systém tepelného čerpadla umožňuje chytře zpracovávat tepelnou energii kombinací ze vzduchu, země nebo vody. Tepelné čerpadlo se dokáže propojit i s fotovoltaickou elektrárnou (FVE) a využívat přebytky. Tuhle energii pak přemění na teplo, které buď uloží do baterií, nebo použije k vytápění domu. Fotovoltaika tak pokryje část elektrické spotřeby domu i tepelného čerpadla. Jsou uspořeny finance, které by jinak byly vynaloženy na provoz a údržbu neekologických topných systémů. Navíc například krb s výměníkem, ale může stále sloužit jako doplňkový či záložní zdroj tepla.

3. Správná regulace teploty

Komfort tepelného čerpadla v domácím prostředí doprovází možnost nastavení pokojové teploty a ovládání přes rozhraní Wi-Fi. Preference teploty v místnosti jsou často individuální. Někdo tráví většinu času v kanceláři a vrací se domů až večer, někdo preferuje teplejší, nebo chladnější prostředí. Vybrat si lze z individuálních regulací, které mají široké možnosti ovládání. Od standardních termostatů až po regulace na úrovni chytrých domácností.

4. Topení i chlazení

Tepelné čerpadlo je velmi univerzálním prostředkem, které umí zachovat tepelnou pohodu v domácnosti jak v zimě, tak i v letních měsících. S tepelným čerpadlem získáte jeden zdroj pro vytápění ale i pro chlazení. V mnoha případech TČ zajišťuje i ohřev bazénu. Systém tak umožňuje chytře zpracovávat tepelnou energii ze vzduchu v závislosti na sezónních podmínkách a požadavcích klienta.

5. Návratnost investice

Jelikož ceny tepelných čerpadel v posledním desetiletí klesly, zkracuje se i návratnost investice. Peníze vložené do tepelného čerpadla se většině domácností vrátí mezi 6 až 8 lety. Efektivitu provozu ovlivňuje i sezónní topný faktor TČ (tzv. SCOP). Ten ukazuje poměr získané tepelné energie ke spotřebované elektrické energii. Topný faktor tedy ovlivňuje ekonomiku provozu tepelného čerpadla. Čím vyšší topný faktor je, tím účinnější je tepelné čerpadlo.

6. Ekologie

Znečištěné ovzduší je stále větším problémem. Proto se už Evropská unie snaží podporovat ekologické zdroje vytápění. Tepelná čerpadla šetří životní prostředí. Jejich používání totiž nezvyšuje množství emisí ve vzduchu. Ačkoli je pořízení čerpadla dražší záležitostí, můžete využít Kotlíkovou dotaci či Novou zelenou úsporám. Díky té by lidé postupně měli ze starých ručně obsluhovaných kotlů na tuhá paliva přejít na některý z (pro přírodu) šetrnějších zdrojů vytápění.

7. Chytrá komunikace

Technologie jdou stále dopředu, a tak není divu, že i vaše tepelné čerpadlo může komunikovat s mobilním telefonem, tabletem. To se hodí nejen v případě, že se chcete v zimě vracet do dokonale vyhřátého domu. Jednoduše čerpadlo na dálku nastavíte, a ono začne v požadovanou dobu topit.

Image 2


Pro více informací pošlete nezávaznou poptávku nebo navštivte přímo odborníky na tepelná čerpadla v show roomu společnosti AC Heating v Letkově u Plzně.
Kontakty: +420 725 539 825, info@ac-heating.cz, www.ac-heating.cz

Firemní článek