+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Předizolovaný flexibilní potrubní systém BRUGG CALPEX PUR KING opět přispěl ke snížení tepelných ztrát - Akce Rekonstrukce rozvodů Brno – VS13 Puchýřova Popelákova

19.03.2024 Firma: Plzeňské energetické závody a.s. Časopis: 1/2024

Na přelomu června a července 2023 naše společnost realizovala dodávku a montáž předizolovaného flexibilního potrubního systému BRUGG CALPEX PUR KING od švýcarského výrobce BRUGG Pipes, kterého naše společnost výhradně zastupuje v ČR.

Image 0

Jedná se o rekonstrukci rozvodu TV a cirkulace na akci Brno – VS13 Puchýřova Popelákova, kde byla provedena kompletní rekonstrukce více než 40 let starých rozvodů ÚT a TV ve stávajícím betonovém topném kanálu.

Pro rozvod TV a cirkulace byl použit předizolovaný flexibilní polyetylenový potrubní systém Brugg Calpex PK, ve složení teplonosná trubka ze síťovaného polyetylenu s kyslíkovou bariérou, izolace s PUR pěny s koeficientem prostupnosti tepla λpur50 = 0,0199 W·m–1·K–1, což je nejnižší hodnota lambda ze všech vyráběných potrubních předizolovaných systémů, a to díky patentované technologii vypěňování. Tím potrubí Brugg Calpex PK zaručuje nejnižší tepelné ztráty.

Například v porovnání s potrubím s izolací s PE pěny, polyolefinu a podobně (λpur50 = 0,038 W·m–1·K–1) u průměru 50 by potrubí s touto výše popsanou izolací muselo mít tloušťku izolace 240 mm, aby tepelné ztráty byly stejně nízké jako u potrubí Brugg Calpex PK 50/111. Montovat potrubí s izolací 240 mm a 110 mm je dost podstatný rozdíl, jednak z prostorového hlediska, a v neposlední řadě z hlediska flexibility. Na potrubí Brugg Calpex PK pr. 50/111 má min. rádius 0,6 m zatímco potrubí s izolací průměru 240 mm by mělo poloměr ohybu nad 1,5 m. Takové potrubí nikdo nevyrábí, protože to nemá smysl. Kupříkladu je k dispozici potrubí s polyolefinovou pěnou pr. 50/125 ovšem s min. rádiem 0,7 m což je o 100 mm méně ohebné než potrubí Brugg Calpex PK. Čili i s flexibilitou, což je jeden z argumentů výrobců a dodavatelů těchto systémů, to není tak růžové.

Image 1

S potrubím Brugg Calpex dostáváte nejnižší tepelné ztráty s vysokou flexibilitou. To dokazuje vítězství v testu dánského technologického institutu DTI, který každý rok testuje různé systémy od různých výrobců, již po šesté v řadě (2018-2023)

Image 2

Spojky (T-kusy, kolena a koncovky) byly použity jak lisovací, tak svěrné, vše v mosazném provedení. K zaspojkování izolace byly použity klipové T, L, I spojky Brugg Calpex PK, které se vyznačují rychlou montáží, vysokou spolehlivostí vůči průniku vody do izolace a s životností 50 let.

Image 3

PK v tlakové řadě PN 6 pokud je provozováno trvale při teplotě 60 °C (u TV ani nesmí být dle platné normy větší teplota) a trvalém tlaku 1,0 Mpa (PN10) má životnost 50 let. Takže mohlo být použito potrubí PN 6 pro celý rozvod. Došlo by k úspoře finančních prostředků a použití výhradně lisovacích spojek. Toto řešení jsme navrhovali, avšak investor se rozhodl ponechat řešení z projektu. S potrubím Brugg Calpex PK lze realizovat i takovéto netradiční postupy dle přání investorů.

Image 4

Z výměníkové stanice na ulici Puchýřova bylo napojeno 8 bytových domů. Montáž probíhala v náročném terénu s nedostatkem místa, s množstvím křížení stávajících sítí, dvěma přechody přes komunikaci, z nichž jeden byl řešen formou průlezu v délce cca 15 metrů. Na základě návrhu řešení projektanta a investora Tepláren Brno bylo potrubí umístěno na stávající pozinkované potrubí TV a cirkulace, které nebylo demontováno. Pouze po přepojení na nový rozvod v objektech, při krátkodobé odstávce dodávek TV, bylo potrubí zasypáno pískem a nové potrubí umístěno nad toto stávající potrubí. Bylo nutné jen provést demontáž stávajících odboček do objektů ze stávajících šachet kvůli kolizi s nově nainstalovaným potrubím. Realizace trvala 7 dní.

Image 5

S použitím potrubí Brugg Calpex Pur King došlo ke značnému snížení tepelných ztrát a tím omezení emisí CO2. Nyní je zaručena spolehlivá dodávka teplé vody pro obyvatelstvo v této lokalitě na několik desetiletí.

Firemní článek