+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Podlahové vytápění a stropní chlazení lze jednoduše regulovat díky modernímu systému

09.11.2021 Firma: WAVIN Czechia s.r.o. Časopis: 6/2021

Mezi projektanty a investory je vytápění v podlaze stále více oblíbené. Důvodů je několik: vytápěcí systém je nízkoteplotní, a proto energeticky úsporný, prašnost je minimální a v případě realizace sy­stému z chytrých materiálů je vyžadována i minimální údržba. Dnes už také neplatí, že vyladění podlahového vytápění je složité, naopak lze je snadno řídit i z mobilního telefonu.

Na každém investorovi záleží, pro jaký typ vytápění se rozhodne. Pokud preferuje podlahovou krytinu, která pro podlahové vytápění není vhodná, jako je např. dřevo, koberce, pryže apod., zvolí klasické vytápění s pomocí radiátorů. Ty zajišťují vyšší teplotu vzduchu v místnosti, než je teplota stěn. Díky tomu vzniká proudění vzduchu a tím i vyšší prašnost. Navíc se musí počítat s teplotními rozdíly: jiná teplota je obvykle u podlahy, jiná pod stropem a jiná v blízkosti radiátorů.

5× plus pro podlahové vytápění

V první řadě to je rovnoměrné rozložení teploty. Proudění vzduchu je minimální, v místnosti je i nižší prašnost a vzduch se na rozdíl od klasického vytápění tolik nevysušuje, což je příznivé zejména pro alergiky. Podlahové vytápění vydává sálavé teplo, tím se v místnosti zvyšuje tepelný komfort. Výhodou je také velká topná plocha, která na rozdíl od vytápění radiátory zajišťuje rovnoměrnou teplotu i v místnostech s vysokými stropy. V soustavě koluje voda nižší teploty než v radiátorech – nemusí se tolik ohřívat a tím se šetří. Jednoznačným plusem je pak v případě podlahového vytápění úspora prostoru.

Image 1

Kvalitní materiály, dlouhá životnost

S realizací podlahového vytápění celá řada investorů váhá kvůli obavám z poruchy. V případě použití kvalitních moderních materiálů a správných technologických postupů jsou však poruchy podlahového vytápění téměř nulové. Jako ideální materiál se jeví plastové potrubní systémy, které získávají oblibu nejen díky nižší ceně, ale zejména pro své vlastnosti, ke kterým patří dlouhá životnost, vysoká tlaková a teplotní odolnost a snadná instalace. Pro účely podlahového vytápění se vyplatí zvolit trubky z PE-Xc/Al/PE-HD. Jde o vícevrstvé trubky, které jsou složeny ze síťovaného polyetylenu (PE-Xc), hliníkového pláště (Al) a vnější ochranné vrstvy z poly­etylenu (PE-HD). Jejich velkou výhodou je minimální délková teplotní roztažnost, odolnost vůči tlaku a teplotě. Jde o trubky vybavené kyslíkovou bariérou, která zvyšuje bezpečnost celé soustavy. Hliníková vrstva totiž zabraňuje pronikání molekul vzduchu dovnitř instalace, čímž zabraňuje možnosti koroze kovových prvků celé otopné soustavy. Pro tento typ trubek je typická vysoká plasticita, která umožňuje jejich libovolné ohýbání.

Snadné nastavení a regulace

Investoři se také obávají, že vyregulování a ovládání podlahového vytápění, nemusí být pro uživatele tak jednoduché, jako v případě ústředního vytápění, kde se teplota jednoduše reguluje otočením hlavice radiátoru nebo nastavením termostatu. Tyto obavy vyvrací nový systém regulace Sentio, který pro společnost Wavin vyvinula jablonecká společnost Jablotron. Tento regulační systém umožňuje chytře a efektivně monitorovat a řídit soustavy podlahového vytápění a stropního chlazení, a přitom výrazně šetřit energii. Systém Sentio se skládá z centrální řídicí jednotky (CCU), termostatů, které snímají jak teplotu, tak vlhkost vzduchu a dotykového displeje, který slouží ke zprovoznění a jednoduchému ovládání celé soustavy a může být použit i pro několik centrálních řídicích jednotek najednou. Jedna CCU lze použít až s 24drátovými nebo bezdrátovými termostaty nebo senzory (vstupy) a může ovládat až 16 termoelektrických pohonů (výstupy) pro regulaci až osmi různých zón. Součástí systému je také venkovní teplotní čidlo a čidla teploty potrubí. Informace získané z venkovního teplotního čidla jsou důležité pro zajištění co nejefektivnějšího řízení soustavy a snížení spotřeby energie. Systém je neustále vylepšován a jsou mu přidávány další funkcionality, jako je například vysoušení vzduchu, mechanická ventilace, hlídání rosného bodu a teploty podlahy IR senzory.

Image 2

Jednoduché zapojení

„Připoj, nastav a rozjeď to“ jsou tři základní jednoduché kroky. Po připojení centrální řídicí jednotky a jejího propojení se všemi potřebnými senzory a termostaty je potřeba systém Sentio nastavit a uvést do provozu. K jednoduchému nastavení slouží dotykový display, systém lze také ovládat pomocí aplikace ivpřes počítač. Navíc jej lze řídit i na dálku s pomocí mobilního telefonu. Stačí si jen stáhnout potřebou aplikaci, která je k dispozici zdarma v češtině i celé řadě dalších jazyků jak pro Android, tak pro iOS.

Využití umělé inteligence

Softwarové prostředí regulačního systému má integrovanou umělou inteligenci. Systém díky tomu dokáže sám reagovat na aktuální situaci. Například lze jednoduše pomocí mobilního telefonu nastavit na 6 hodin ráno příjemných 23 stupňů v místnosti, domě či na vzdálené chalupě a systém sám začne s teplotou pracovat a připravovat se na ni ještě dříve, než 6 hodina udeří.

Image 3

Firemní článek