+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Nové typy solárních kolektorů Buderus

Značka Buderus přichází v roce 2016 se dvěma novými typy solárních termických kolektorů. Nové kolektory jsou vyráběny ve výrobním závodě Bosch Solarthermie GmbH ve Wettringenu v Německu. V tomto závodě probíhá výroba solárních kolektorů již od roku 1978 a je jedním z největších výrobců kolektorů v Evropě.

Deskový kolektor Logasol SKT1.0

Image 0Obr. 1 • Řez kolektorem Logasol SKT1.0

Kolektor s celkovou plochou 2,55 m2 (plochou apertury 2,35 m2) a velmi dobrými tepelně-technickými vlastnosti je vhodný pro celoroční provoz na přípravu teplé vody i případně podporu vytápění. Kolektor je zakrytý 3,2 mm silným bezpečnostním sklem s nízkým obsahem železa a vysokou světelnou prostupností. Celoplošný hliníkový absorbér o tloušťce 0,5 mm s vysoce selektivní vrstvou, nanesenou ve vakuu, zajišťuje vysokou účinnost. Inovativní technologie Omega, která využívá ultrazvukové svařování, zajišťuje dokonalé spojení absorbéru a dvojitého meandru. Tato technologie zajišťuje dokonalý přenos tepla bez viditelných svárů. To zajišťuje atraktivní a čistý vzhled kolektoru. Díky dvojitému meandru je zajištěno velice dobré vyprazdňování kolektoru během stagnačních stavů a také je umožněno jednostranné připojení až do 5 kolektorů (více kolektorů nutno zapojit oboustranně). Jednodílná vana kolektoru Logasol SKT1.0 je z plastu vyztuženého skelnými vlákny – tento velmi lehký materiál je tvarově stabilní, odolný vůči korozi a UV záření.

Kolektor SKT1.0 je nabízen ve svislém a vodorovném provedení, což přináší v kombinaci s montážním příslušenstvím pro uchycení velkou variabilitu pro umístění kolektorů na danou střechu. V nabídce značky Buderus jsou montážní sady pro umístění kolektorů na střechu (nad střešní krytinu), do střechy (integrace do střechy místo krytiny), na plochou střechu či fasádu. Propojení mezi kolektory se provádí nerezovými vlnovci, které zajišťují dlouhodobě stabilní spojení. Kolektory SKT1.0 je možné zapojit sériově do jedné řady až v počtu 10 kusů.

Vakuový trubicový kolektor Logasol SKR

Image 1Obr. 2 • Instalované kolektory Logasol SKR10 CPC na šikmé střeše

Druhou novinkou v nabídce solárních kolektorů Buderus je vakuový trubicový kolektor Logasol SKR10 CPC. Jeho hlavními rysy jsou vysoký výkon, robustní konstrukce, jednoduchost a elegantní design. Díky svému vysokému výkonu je kolektor vhodný pro náročnější zákazníky a pro systémy na podporu vytápění a přípravu teplé vody. Kolektor svou konstrukcí vychází ze svého úspěšného předchůdce Logasol SKR6/12.1 CPC. Kolektory Logasol SKR jsou nabízeny jako plně sestavené moduly s vakuovými trubicemi a se zrcadlovým plechem CPC (Compound Parabolic Concentrator). Nově je v nabídce pouze jedna varianta: Logasol SKR10 CPC se šesti trubicemi a celkovou plochou 1,22 m2 (plocha apertury 0,98 m2).

Vakuové trubicové kolektory Buderus jsou vhodné zejména na podporu vytápění a přípravu teplé vody, protože díky své konstrukci a minimálním tepelným ztrátám pracují s vysokou účinností i během zimního období. Kolektor je tvořen z tzv. Sydney trubic s přímo protékaným trubkovým registrem (U–trubice), který je uzavřen v dvoustěnné skleněné trubici (princip termosky). Není tedy použit spoj sklo-kov, který může být rizikový z pohledu úniku vakua. Absorpční vrstva je nanesena uvnitř vakua na vnitřní skleněné trubici a je tedy chráněna proti vnějším vlivům. Pod trubicemi je umístěn speciálně tvarovaný zrcadlový plech CPC s keramickým povlakem, který koncentruje sluneční paprsky a odráží je do absorbéru po celý den.

Vítanou novinkou u tohoto kolektoru je možnost kombinovat kolektory do různě velkých kolektorových polí s potřebnou plochou. Do jedné řady lze napojit až 14 kolektorů (84 trubic) s oboustranným připojením nebo 7 kolektorů (42 trubic) s jednostranným připojením. Stejně jako k deskovým kolektorům, tak je i k trubicovým kolektorům Logasol SKR nabízeno příslušenství pro montáž na různé typy střech. Odlišností je, že tyto trubicové kolektory lze montovat i svisle na fasádu a využít je jako designový prvek na domě. Jednoduché instalaci napomáhá i nízká hmotnost kolektoru, která činí pouze 18 kg.

Při pohledu na kolektory je patrné, že jednou z mnoha předností nového trubicového kolektoru je také výborné designové zpracování. V kombinaci s drobnými výhodami, např. předmontované čidlo teploty kolektoru, možnost výměny trubice bez vypouštění solárního systému, propojování kolektorů bez nářadí, je tedy kolektor Logasol SKR10 CPC velice zajímavým produktem.

Tyto dva kolektory vhodně doplňují ucelenou nabídku solárních techniky značky Buderus, kde si zákazník může vybrat od běžných atmosférických až vakuové trubicové kolektory. Kolektory jsou samozřejmě přihlášeny do všech aktuálních dotačních programů. V nabídce jsou stále cenově zvýhodněné solární pakety, kde je k solárním kolektorům přiřazeno veškeré potřebné příslušenství – bivalentní zásobník TV, solární regulace, uchycení, kotel atd. V případě zájmu o více informací o solárních kolektorech nebo dalších výrobcích značky Buderus můžete navštívit naše webové stránky www.buderus.cz

Firemní článek