+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Klasika, která si i po letech nachází nové možnosti uplatnění

16.07.2021 Firma: FENIX Trading s.r.o. Časopis: 3/2021

Elektrické topné kabely a rohože Ecofloor jsou tradičním reprezentantem ­nízkoteplotního velkoplošného podlahového vytápění u nás.

Tento typ vytápění je ideálním řešením z hlediska spotřeby energie a optimálního rozložení teploty v pobytovém prostoru, topné prvky jsou navíc zabudovány do konstrukce a neruší vnímání prostoru. Rohožemi nebo kabely lze ohřívat menší plochy v chodbách, koupelnách i kuchyních, ale Ecofloor spolehlivě slouží i jako hlavní zdroj vytápění bytu nebo domu. Hodí se jak pro novostavby, tak i pro rekonstrukce. V posledních letech zaznamenaly velký rozmach v exteriérových aplikacích, své uplatnění nachází i ve vytápění kostelů.

Image 1

Kabel nebo rohože? Záleží na tvaru vyhřívané plochy

Z hlediska funkčnosti není mezi kabelovým okruhem a rohoží žádný rozdíl – topná rohož je v podstatě topný kabel přichycený k nosné tkanině. Tyto dva výrobky se liší pouze ve způsobu pokládky. Instalace okruhu je flexibilnější, ale náročnější. Rohož se vyznačuje jednodušší pokládkou a je u ní zajištěno rovnoměrné rozložení výkonu. Rohož je však vhodná spíše pro pravidelné plochy.

Přímotopné vytápění je nejrozšířenější způsob aplikace

Používá se jak pro systémy hlavního vytápění, tak i pro systémy komfortního ohřevu podlahy. Topná rohož je umístěna těsně pod nášlapnou vrstvou, obvykle ve flexibilní stěrce nebo samo-nivelačním potěru. Používají se kabely co nejmenších průměrů a s nižším lineárním příkonem, aby byla rozteč smyček malá a podlaha se rovnoměrně prohřívala. Výhodou tohoto systému je snadná instalace a flexibilnější provoz.

Image 2

Ecofloor není jen pod dlažbu

Topné systémy Ecofloor jsou v interiéru určeny do topných podlah, ve kterých je topná rohož (kabel) osazena do vrstvy betonu, uložené na tepelně izolační podložce. Budeme-li tedy vyhřívat podlahu z dlažby, volba je jednoznačná – topné kabely nebo rohože jsou tento typ krytiny ideální. Instalovat zde například tenké fólie by bylo technicky nemožné – tmel, kterým se dlažba lepí, by se přes fólii nespojil s podkladem. Dlažba však není jediným typem podlahové krytiny, která se pod Ecofloor hodí. S topnými kabely a rohožemi Ecofloor lze vytápět i podlahu, jejíž podlahovou krytinou je například korek nebo vinyl.

Údržba a opravy elektrického podlahového vytápění s topnými kabely a rohožemi Ecofloor

Elektrické topné kabely a rohože Ecofloor jsou po celou dobu životnosti bezúdržbové. A jejich životnost závisí na provozních hodinách, způsobu uložení a regulaci. V případě, že je topný systém i regulace správně navržena, je životnost min. 30 až 50 let. Horní hranice životnosti závisí na provozních hodinách topného systému. V případě špatně provedené instalace nebo návrhu se doba životnosti zkracuje. Obecně platí, že výše uvedené výrobky mají takovou životnost, jakou má stavební část.

Samotný topný kabel nemůže být vadný z výroby

Topné kabely prochází několika stupni kontroly, takže expedice přerušeného kabelu není možná. Jediné místo, u kterého by se teoreticky mohla dodatečně projevit výrobní vada, jsou spojky topných kabelů – tzn. ukončení a přechody na studený konec. Proto je důležité, aby do záručního listu bylo zakresleno schéma pokládky a umístění spojek. Praxe ale ukazuje, že téměř 100 % poruch je způsobeno nedodržením instalačních předpisů nebo mechanickým porušením kabelu. Častou příčinou je přerušení kabelu o ocelovou armovací síť, nebo přerušení při čištění spár dlažby před spárováním. Tyto vady se mohou projevit i se zpožděním. Například pokud je topný kabel přerušen pouze částečně, je zpočátku zdánlivě normálně funkční, v místě narušení je ale zvýšen tzv. přechodový ­odpor a kabel se zde přehřívá. Než dojde k úplnému přerušení spoje, topný kabel může i rok normálně hřát.

Image 3

Nejčastější příčinou poruchy je právě chyba při instalaci podlahového vytápění

Údržba jako taková se u elektrického podlahového vytápění nedělá, takže tam k poruchám nemůže docházet. Běžné čištění spár, například při úklidu podlahy, nepředstavuje pro elektrické podlahové vytápění problém.

Dodatečné zásahy do podlahy s jakýmkoliv podlahovým vytápěním jsou vždy rizikové

Jak moc, to záleží na umístění topného prvku. Topný kabel zalitý 7 cm vrstvou betonu je chráněn určitě lépe, než když bude ve tmelu přímo pod dlažbou. Obecně však platí, že k dodatečným zásahům do podlahy by se uživatel neměl pouštět, pokud si není naprosto jist, že podlahové vytápění nepoškodí.

V případě poškození zareagují u správně provedené instalace ochranné prvky

Pokud se vám to stane, žádné nebezpečí nehrozí, vypne se totiž buď jistič, nebo proudový chránič. Topné kabely lze následně poměrně snadno opravit, a to i v případě, že uživatel neví, kde přesně k přerušení kabelu došlo. Místo poruchy umí firma Fenix, jako výrobce kabelů Ecofloor, najít s přesností na centimetry a pro samotnou opravu firmě stačí odkrýt prostor cca 15 x 30 cm. Takže žádné bourání celé podlahy.

U rezidenčních objektů už v roce 2013 rozšířila firma Fenix Trading záruku u podlahového vytápění Ecofloor na doživotní

U této záruky je míněna životnost vrstvy, ve které je topný prvek umístěn. Na rozdíl od topných fólií, které jsou pod plovoucí podlahou poměrně snadno přístupné, výrobce u klientů zaznamenával určité obavy, jestli záruka 10 let současně nevymezuje životnost topných kabelů. A co potom, když jsou celoplošně zality v betonu či anhydridu? Společnost se proto rozhodla rozptýlit tyto obavy právě formou mimořádných záruk.

Image 4


Podrobný přehled sortimentu elektrických topných kabelů a rohoží Ecofloor, včetně návodů na instalaci a dalších informací, najdete zde.

Firemní článek
Související produkty
Související časopisy