+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Ještě efektivnější vytápění velkých komerčních objektů obnovitelnou energií

17.01.2024 Autor: Ing. Jan Jokeš Firma: THERMIA - IVAR CS spol. s r.o. Časopis: 6/2023

Švédská tepelná čerpadla pro komerční užití Thermia Mega Eco nabízí extrémní hospodárnost

Představujeme tepelné čerpadlo budoucnosti, které nejenže využívá obnovitelnou energii až nepředstavitelně efektivně (SCOP 5,44 – B0/W35 podle EN14825, chladné klima), ale zároveň je vybaveno
novou generací chladiva v chladicím okruhu. Thermia Mega Eco je jednotka o vysokém výstupním výkonu použitelná pro aplikace se zemním vrtem, plošným kolektorem nebo v kombinaci s vodním zdrojem. Variabilita produktu je tak vysoká, že se dokáže snadno přizpůsobit téměř každé otopné soustavě v případě novostavby i rekonstrukce. Jedna jednotka má výstupní výkon až 85 kW a v jedné instalaci lze propojit až 16 jednotek. Výsledkem je zdroj tepla o výstupním výkonu převyšujícím 1 MW. Odtud příznačný název Thermia Mega.

Image 0

Thermia Mega Eco s ekologickým chladivem nové generace

Ekologie je směr, kterým se poslední dobou ubírá vývoj nejen v sektoru tepelných čerpadel, ale celého evropského průmyslu. Chladivo je látka uzavřená v chladicím okruhu umožňující tepelnému čerpadlu s pomocí kompresoru a dalších komponent chladicího okruhu extrahovat tepelnou energii z venkovního prostředí a využívat ji pro vytápění vnitřních prostor.

Proč se klade tak velký důraz na kvalitu použitých chladiv? Chladivo je naplněno kromě tepelných čerpadel i v klimatizačních zařízeních, vysoušečích vzduchu, sušičkách prádla, autoklimatizacích a chladničkách. Jeho obecné využívání a nasazení je obrovské a případné následky jeho úniků do atmosféry Země způsobují její poškození. Proto se klade velký důraz na zvyšování nezávadnosti použitých chladiv pro životní prostředí.
U velkých zařízení, jako jsou tepelná čerpadla velkých výkonů, je o to důležitější dbát na jejich správné provedení a používání.

Thermia Mega Eco používá chladivo R454B, které spadá do kategorie chladiv, jež nemají žádný negativní dopad na ozonovou vrstvu planety Země a mají velice nízké GWP, což je potenciál globálního oteplování naší planety. Díky konstrukčnímu řešení chladicího okruhu je zároveň v tepelném čerpadle naplněno poměrně malé množství chladiva, a to sekundárně také chrání naše životní prostředí.

Špičková funkcionalita je klíč k vítězství

Tepelné čerpadlo Thermia Mega pochází z kolébky tepelných čerpadel – ze Švédska – odkud pochází historicky vůbec první tepelné čerpadlo s integrovanými komponenty včetně zásobníkového ohřívače teplé vody do jednoho zařízení. A filozofií firmy Thermia vždy bylo, je a bude vyvíjet produkty, které určují směr v tomto odvětví. Proto v tepelném čerpadle Thermia Mega Eco naleznete inovativní technologie, jako je dotykový barevný displej vyvinutý pro řízení vysoce výkonných kompresorů Scroll s invertorem řídícím jejich proměnné otáčky, elektronický expanzní ventil, vestavěná oběhová čerpadla, technologie Hot Gas využívající vysoce hospodárně energii obsaženou v přehřátých parách chladiva za kompresorem pro přípravu teplé vody na vysokou teplotu, řízení nadstavbových modulů pro rozšíření funkčnosti, až 5 směšovaných okruhů s možností řízení externím snímačem, řízení dodávky teplé vody a nabíjení teplé vody externím výměníkem, možnost pasivního nebo aktivního chlazení a další funkce.

Nová doba, nové technologie

Chytré technologie prostupují náš život a lidé si je velice oblíbili. Ovládat zdroj tepla a chladu pomocí mobilního telefonu odkudkoli, kde právě jste, je dnes již samozřejmostí. Thermia Online je vestavěná funkce řídicího systému, a stačí tak jednotku tepelného čerpadla připojit k internetu a je vyřešeno. Lidé jdou ale dále. Dnes je již běžné mít v obydlí chytrou domácnost a pomocí komunikační platformy sladit všechny technologie vašeho domova do jednoho harmonizovaného celku. A proto je jednotka Thermia Mega vybavena protokolem Modbus, který stačí jen připojit a spustit, a můžete jej začít plně využívat.

Image 1

Závěrem

Shrnuto v jedné větě; švédské tepelné čerpadlo Thermia Mega Eco poskytuje celoroční komfort bydlení díky špičkové funkcionalitě vytápění, chlazení a přípravy teplé vody v jednom EKOlogickém a EKOnomickém řešení.
V případě zájmu neváhejte prosím navštívit naše stránky www.ivarcs.cz.

Firemní článek