+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Hliníkové komínové systémy

10.01.2019 Firma: ALMEVA EAST EUROPE a.s. Časopis: 8/2018

Ať už ze směrnice Evropské Unie 2009/125/EC, z tabulky v normě ČSN 73 4201 o použitelnosti kovových materiálů na komíny a kouřovody nebo třeba z filmové klasiky „Hliník se odstěhoval do Humpolce“, by velká část laické i odborné veřejnosti mohla nabýt dojmu, že hliníkovým kouřovodům a komínovým vložkám již odzvonilo. Toto by však bylo velmi zjednodušené, a ne zcela pravdivé tvrzení. Pojďme se podívat na možnosti, kdy je naopak použití hliníkových komponentů možné a ekonomicky i velmi výhodné.

Hliníkové vložky najdeme na trhu ve dvou výrobních variantách. Každá varianta má své specifické vlastnosti. Buď to jsou vložky vyrobené z hliníkového plechu, kde je základní hliníkový materiál legovaný převážně manganem, nebo vložky vyrobené odléváním do formy, kde je hliník legován převážně křemíkem. Slitina hliníku a křemíku se nazývá Silumin a má vynikající odolnost proti korozi. Proto se používá i na výrobu výměníků v kondenzačních kotlích.

Image 1

Hlavní výhodou hliníkových spalinových systémů však nakonec není ani tak jejich korozní odolnost, ale díky nízké objemové hmotnosti hlavně nízká pořizovací cena.

Nyní se pojďme podívat, pro které spalinové cesty je hliníkový materiál vhodný. Směrnice Evropské Unie 2009/125/EC nám, krátce řečeno, definuje množství a složení emisí u plynových spotřebičů. Limity jsou tak přísné, že jim v dnešní době vyhoví jen kondenzační kotle. Avšak i tato směrnice má své výjimky. A právě pro tyto případy je velmi vhodné a výhodné použít hliníkové spalinové systémy.

První výjimkou jsou ohřívače teplé užitkové vody. Tyto spotřebiče jsou většinou s nuceným odtahem spalin, které mají poměrně vyšší teplotu. Proto je možné je připojit do hliníkové spalinové cesty, která je vhodná pro přetlak P1 a odolává teplotám do T200.

Dalším příkladem jsou podstropní ohřívače, tzv. sahary. Tyto spotřebiče mají koncentrické odkouření a také vyšší teplotu spalin.

V tuto chvíli zcela logicky vznikne otázka, proč nepoužít i v těchto případech nerezové odkouření. Ano, použití nerezu je zde na místě. Ale použití hliníku zajistí stejnou funkčnost s mnohem nižšími náklady. A cena je koneckonců často tím nejdůležitějším argumentem pro zákazníka.

Naše firma ALMEVA EAST EUROPE s.r.o. má v sortimentu dva systémy vyrobené z hliníku.

AL1
je jednovrstvý komínový systém o průměrech 60, 80 a 100 mm, kde povrch komínových vložek může být bez úpravy, anebo s bílou barvou

AL2
koncentrický komínový systém o průměrech 60/100 a 80/125 mm, kde povrch komínových vložek je standardně upraven bílou barvou.

Firemní článek