+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

ESBE – Nová generace otočných směšovacích ventilů

01.09.2015 Firma: REMAK a.s. Časopis: 5/2015

Je tomu již více než 80 let, co švédská firma ESBE, vyrobila svůj první směšovací ventil. Od té doby prošly výrobky ESBE neustálým vývojem a zlepšováním svých parametrů, až se staly synonymem pro kvalitu a špičkové výrobky v tomto oboru.

Směšovací ventily řady VRG130 svými parametry, jako je míra vnitřní netěsnosti menší než 0,02–0,05 %, představují to nejlepší na trhu. U mnohých jiných výrobků, se setkáváme běžně s netěsností 1,5–3 %. Přestože i to je na první pohled „malá“ hodnota, může znamenat v závislosti na rozdílovém tlaku a Kvs ventilu i poměrně velké množství draze ohřáté vody, která bude prosakovat nesprávným směrem. Tak může docházet dlouhodobě k nepřesnostem v regulaci a zbytečným ztrátám až několika m3 horké vody za hodinu.

Firma ESBE však přichází trh i s dalšími novinkami a vylepšeními stávajících ventilů. ESBE postupně uvede na trh novou generaci otočných ventilů s progresivní regulační charakteristikou.

Image 1

Z grafu vyplývá, že pokud srovnáme klasický ventil s Kvs = 6, tento dosáhne průtoku 1 m3 při otevření 18 %, kdežto progresivní ventil dosáhne průtoku 1 m3 až při otevření 42 %. Poskytuje tak mnohem větší prostor pro přesnější a jemnější regulaci. To je důležité při používání nových, energeticky úsporných, čerpadel s proměnným průtokem. Nové ventily pak poskytují optimální regulaci otopných soustav s proměnným průtokem, bez rizika rozkolísané regulace, která hrozí u klasických ventilů v případě proměnného průtoku.

Jednoduše řečeno, jeden ventil s progresivní charakteristikou může nahradit několik ventilů s lineární charakteristikou a různými průtoky. Ventil se bude chovat jako ventil s malým Kvs, když bude systém potřebovat nízkou dodávku otopné vody a pokud bude potřeba na dodávku otopné vody vysoká, bude se chovat jako ventil s vysokým průtokem. To vše při mnohem jemnější a přesnější regulaci než u ventilů s lineární charakteristikou a při zachování správné autority ventilu v systému.

Tím se snižuje riziko nesprávného návrhu a předimenzování ventilu, popřípadě je možno otopnou soustavu v budoucnu rozšířit bez nutnosti výměny směšovacího ventilu.

Současné ventily, které zůstanou v nabídce, budou doplněny třemi speciálními variantami ventilů. Tyto ventily se budou dodávat včetně izolačního pouzdra.

Image 2

Jedná se o ventily řady VRG430 s progresivní regulační charakteristikou, které jsou určeny speciálně pro otopné soustavy, a které budou barevně odlišeny červenou osou.

Ventily řady VRS530 budou určeny speciálně pro aplikace s pitnou vodou a budou odlišeny zelenou osou. Slitina, ze které jsou vyrobeny, bude vyhovovat nejpřísnějším požadavkům na materiály používané v aplikacích pitné vody požadované od 1. 1. 2016.

Image 3

Pro vysokotlaké aplikace budou určeny ventily řady VRP430 se žlutou osou. Jedná se první otočný ventil na světě v tlakové třídě PN16.

Novinky budou na trh uváděny postupně v 2. polovině roku 2015 a počátkem roku 2016.

Firma Remak je hlavní obchodní a technické zastoupení ESBE pro ČR a SR, a zajišťuje centrální sklad, distribuci, technické poradenství a školení pro projektanty i montážní firmy.


Rádi Vám zašleme Nový katalog ESBE 2015.
Více informací a seznam prodejců najdete na www.esbe.cz, esbe@remak.cz

Firemní článek