+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Značení vytápěcí techniky

25.04.2024 Firma: Rathgeber, k.s.

Značení kamen, kotlů či tepelných čerpadel se díky novým materiálům, moderním technologiím a všudypřítomné digitalizaci velice rychle vyvíjí. Přečtěte si, jak vaši vytápěcí techniku efektivně značit.

Když se rozhodnete svoje výrobky značit, tak je důležité vybrat správný způsob. Značení můžeme jednoduše rozdělit na designové, mající za úkol prezentovat značku a průmyslové, sdělující povinné výrobní a servisní informace. Progresivní firmy zareagovaly na nejnovější trendy a oba zmíněné typy cíleně kombinují. Takové řešení pak přináší nejen úspory, ale rovněž snadnější dodatečné úkony jako jsou servisní prohlídky či opravy.

Image 2tepelné čerpadlo MasterTherm disponuje odolným 3D plastovým štítkem technologie Chromotion®

Pro co nejtrvalejší použití, kde předpokládáme možnost mechanického či chemického poškození, se k výrobě značení používá hliník. Ten se dá různými způsoby povrchově zušlechtit a pro své kotle si ho vybrala třeba firma Blaze Harmony. Hliníkový štítek je možné i předohnout na požadované zakřivení povrchu vytápěcí techniky, čímž zajistíme jeho dokonalé přilnutí. U techniky vyzařující nízkou či střední teplotu lze k výrobě značení použít plastů s vyšší teplotní odolností, typicky akrylu, jako u kotlů značky KWB. Pro tepelná čerpadla společnosti MasterTherm, vystavená venku celoročním rozmarům počasí, pak byly vyrobeny speciální plastové nápisy technologie Chromotion®. A nově rovněž štítky z již zmíněného akrylu, známého též jako plexisklo.

Image 1štítky z plexiskla označují kotle značky KWB

Připevnění značení k vlastnímu výrobku je možné pomocí vyvrtaných otvorů ve štítku a následným přišroubování či přinýtováním. U designových štítků však využíváme hlavně aplikace samolepicí vrstvy s vysokou mírou teplotní odolnosti až do výše +230 °C.

Image 4také firma Blaze Harmony si pro své kotle vybrala 3D hliníkové štítky

Výrobní štítky nesou zásadní provozní informace, které musí být dlouhodobě viditelné. Zajistit jejich neodstranitelnost pomůžou bezpečnostní samolepicí etikety, vyrobené nejčastěji z polyesterové fólie se samolepicí vysoce přilnavou vrstvou. Další možností jsou vysoce odolné štítky z hliníkové fólie. U kotlů a kamen pak jednoznačně vítězí výrobní štítky z hliníku, do něhož lze požadované informace laserově gravírovat nebo razit. U složitějších vícebarevných grafických motivů lze využít kvalitní eloxování formou sítotisku nebo digitálního tisku. U barevných štítků je kladen důraz na stálobarevnost při vysokých teplotách, která je garantována až do výše +150 °C.

Image 5štítky mají ražený vystouplý motiv a povrch je parciálně kartáčován

 Digitalizace se prosazuje rovněž v topenářství, což se projevilo i na vzhledu štítků. Pro rychlou efektivní komunikaci mezi zákazníkem a servisem lze využít potištění štítků QR kódem jako v případě výrobce krbů a kamen BeF Home. Při požadavcích na složitější komunikaci je možné do značení integrovat NFC transpondéry. Rychlé načtení pomocí chytrého telefonu usnadní zákazníkovi kontaktovat servis, upozorní na blížící se servisní prohlídku, zobrazí uživatelskou příručku či informaci o vlastním výrobku. V tomto ohledu záleží pouze na výrobci, jaké informace do kódů nebo čipů nechá naprogramovat.

Image 3na kamnech BefHome je připevněn 3D hliníkový štítek s povrchovým zušlechtěním a QR kódem

Značení je důležitou součástí vytápěcí techniky. Nevhodně zvolený materiál, technologie tisku či způsob upevnění může vést k odlepování štítku, jeho povrchové korozi nebo ztrátě informace. Jakékoliv z těchto selhání zajisté nemá vliv na funkci samotného výrobku. Nicméně negativním způsobem ovlivňuje spokojenost uživatele. A o spokojené zákazníky nám jde především.

Image 6průmyslové značení pro tepelná čerpadla firmy Dürr disponuje otvory pro připevnění a QR kódem

Image 0nové designové značení tepelných čerpadel MasterTherm je vyrobeno z plexiskla
 

Image 7trvalost výrobního štítku zajišťuje bezpečnostní samolepicí etiketa z polyesteru

Firemní článek