+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Záložní zdroje vybavené kontrolou svých funkcí a stavu baterie, určené pro napájení oběhových čerpadel a příslušenství kotlů

09.11.2012 Autor: Ing. Michal Tipek Časopis: 7/2012

Ochrana kotle a řešení životní krizové situace při výpadku dodávky elektrického proudu

Výpadek dodávky elektrického proudu je strašákem většiny uživatelů kotlů na pevná paliva, a to nejen těch s ruční přikládkou. Neboť cirkulace otopné vody je u většiny otopných soustav zajištěna oběhovým čerpadlem a příslušenství technicky vyspělejších kotlů bez elektřiny nefunguje. Při výpadku proudu pak logicky hrozí přehřátí kotle. Ochrana dochlazovací smyčkou je až poslední možnost (pokud je smyčka zapojena).

Jako vhodné řešení se jeví zálohování zdroje elektrického proudu pro pohon oběhového čerpadla, ale je třeba důsledně zvážit vlastnosti zdroje, jeho vhodnost pro takové použití!

Havarijní situace, kterou výpadek proudu beze sporu je, může způsobit újmu na majetku, ale i újmu na zdraví. Je proto nezbytné, aby se každý uživatel kotle mohl na ochranný systém spolehnout. Aby byl ochranný sy­stém funkční, když je to třeba.

Pořízení kvalitního záložního zdroje je základní podmínkou bezpečné funkce. Výrobky od neznámých výrobců, bez referencí v oboru, asi nebudou to pravé ořechové. Ale i sebelepší výrobek se může po čase porouchat. A protože kotle a jejich příslušenství slouží řadu let, je nezbytné, aby byla taková zařízení kontrolována. A ruku na srdce, kolik uživatelů to jednou za rok před topnou sezónou udělá?

Optimálním řešením je tedy záložní zdroj, který si bude trvale sám kontrolovat své funkce a v případě poruchy spustí takový alarm, aby to uživatel rozhodně nepřehlédl, a nebo ještě lépe, nepřeslechl.

Zdroje ASTIP s kontrolou svých funkcí již na trhu jsou, a nabízí je všechny významnější odborné velkoobchody zaměřené na teplo, vodu a plyn.

Jak fungují zdroje s vlastní kontrolou, v čem jsou jejich výhody?

Na začátku je důležité zdůraznit, že zdroje ASTIP kontrolují své funkce i v době, kdy je kotel mimo provoz.

Od chvíle, kdy je zdroj aktivován, začne testovat:

  • Výstupní napětí. Jednou za 24 hodin se zdroj spustí a zhodnotí napětí na svém výstupu. V případě, že je napětí mimo toleranci, spustí zdroj zvukový i světelný alarm.
  • Kontrola nabíječe. Tato kontrola probíhá nepřetržitě. Trvalou kontrolou nabíječe jsou zdroje schopné odhalit i některé poruchy akumulátoru. Například zkratovaný článek se projeví nižším napětím i při nabíjení, což diagnostika vyhodnotí jako nepřípustné.

Alarm

Zdroje svou poruchu hlásí především zvukovým signálem sirénky, která vyluzuje dva různě vysoké tóny v rychlém sledu, podobně jako sirény některých sanitních vozů, i když ne tak hlasitě. Sirénka je napájena z akumulátoru zdroje a vydrží houkat několik dní i déle. Můžeme Vás ubezpečit, že zejména v noci ji nepřeslechnete. Poruchu signalizuje také rychle blikající kontrolka na krytu zdroje.

Aktivní alarm jistě nikoho nepotěší, ale dává uživateli dostatek času na nápravu, když zrovna „nehoří“.

Co fungovalo 100krát, bude fungovat i po 101ní

To, že byl zdroj pořádku před rokem, před týdnem i včera, dává uživateli jistotu, že bude spolehlivě zálohovat čerpadlo i dnes, když vypadl proud. A to je nesporně nevětší výhoda zdrojů ASTIP.

Image 1

Řešení životní krizové situace při dlouhém výpadku proudu

Zálohovací zdroje ASTIP jsou vyráběny ve více řadách. A to pro, zatím nejběžnější, třístupňová čerpadla, ale i čerpadla s elektronickou regulací. Zdroje jsou určeny i pro zplyňovací kotle, pro kotle automatické, s retortovými hořáky. Automatické kotle uvádíme záměrně, protože v každé řadě zdrojů najdete takový, který zabezpečuje nejen havarijní dohoření kotle i dlouhou dobu provozu na náhradní napájení.

Image 2

Zdroje pro externí baterii

K těmto zdrojům může uživatel připojit libovolně velkou baterii nebo více baterií. Z osobního auta, z traktoru, ze sekačky, od souseda atd., podle toho, co bude mít v době potřeby k dispozici. V době, kdy námraza, vichřice či jiná pohroma způsobí dlouhodobý výpadek proudu, je každá baterie dobrá a možnost použít snadno vyměnitelnou externí baterii je velmi žádoucí. Doba zálohování se pak může prodloužit prakticky libovolně.

Ale i typy zdrojů s integrovanou baterií jsou dodávány pro dlouhé doby napájení.

V nabídce jsou zdroje, které jsou schopny zálohovat dodávku proudu pro čerpadla a automatické kotle po dobu řádově 12 až 24 hodin. Na požádání mohou být tyto zdroje navíc vybaveny konektorem a propojovacím vodičem pro připojení externí přídavné baterie. Tím se významně prodlouží doba zálohování a při dobíjení přídavné baterie, respektive její výměny, lze překlenout i několikadenní výpadek. V nejvyšší nouzi si uživatel může zajistit dobití baterie například i ve vlastním autě.

Automatické kotle ze svého principu nepotřebují zálohovat zdroj proudu z hlediska bezpečného dohoření. Často jsou ovšem jediným zdrojem tepla v domě, který nelze vytápět např. kamny, krbem. V případě výpadku proudu jsou elektrické přímotopy jako náhradní topidla na nic. Navíc dům často obhospodařuje žena, na mateřské dovolené, se zkušenostmi z panelákového bytu nebo méně technicky zdatný muž, se zvyklostí, že stačí otočit kohoutkem a je teplo. Anebo se ani náhradním způsobem vytápění nechtějí zabývat. V takovém případě je záložní zdroj vyhovujícím řešením.

Napájení automatických kotlů z motorové centrály se v této souvislosti nejeví jako ideální. Zdroje ASTIP dávají šanci přečkat dlouhé výpadky proudu, případně zaručují dostatek času na řešení krizové životní situace.

V době, kdy kvůli narůstajícímu provozování nestabilních zdrojů elektrické energie, jako jsou větrné a solární elektrárny, hrozí stále více náhlé výpadky proudu, se jeví zdroje ASTIP jako dobré řešení.

Další informace o zdrojích ASTIP

Zdroje ASTIP se odlišují od běžných (počítačových) zálohovacích zdrojů, tzv. UPS, schopností rozbíhat asynchronní motory, tedy pohony oběhových čerpadel, podavačů paliva, ventilátorů aj. To zjednodušuje výběr zdroje a také snižuje jeho cenu. Zdroje jsou určeny k montáži na zeď nebo mohou být položeny na podlaze atp. Mají zaručenou snadnou montáž pomocí montážní sady a výměnu akumulátorů.

Záložní zdroje ASTIP jsou řešeny jako OFF-LINE systémy. To znamená, že při funkci elektrické sítě jsou spotřebiče napájeny ze sítě. Teprve až při poklesu napětí v síti, nebo výpadku, začnou zdroje napájet spotřebiče z akumulátorů. Po dobu své činnosti zdroje sledují pokles napětí na bateriích a před jejich eventuálním vybitím se vypnou. Chrání tak baterie před poškozením. Nabíjecí proces je plně automatický. Po nabití udržuje nabíječ akumulátory na 100 % kapacity.


Kontakty: ASTIP Brno, s.r.o., Rybkova 23, 602 00 Brno, www.astip.cz

Autor:
ASTIP Brno, s.r.o.
Související časopisy