+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Výroba kotlů OPOP jede na plné obrátky

03.03.2022 Firma: OPOP s. r. o. Časopis: 1/2022

Již v loňském roce znatelně rostl zájem o kotle na tuhá paliva a zákazníci museli být trpěliví. Vysokou poptávku očekáváme i po celý rok, a tak výrobce kotlů OPOP přizpůsobuje svou výrobu tomuto náročnému provozu. Přesto ve Valašském Meziříčí nezahálí, ani pokud jde o další rozšiřování nabídky.

Za velkým zájmem zákazníků stojí hned několik důvodů. Začít můžeme od rekordního zdražování energií a pádu některých dodavatelů plynu a elektřiny, ke kterému se přidává zářijový zákaz provozu kotlů emisní třídy 1 a 2. S nuceným ukončením provozu těchto kotlů souvisí spuštění dotací na podporu ekologičtějších způsobů vytápění v programech Nová zelená úsporám a Kotlíkové dotace.

V roce 2021 navíc ukončila svoji výrobu firma Viadrus, tradiční výrobce litinových kotlů, a ještě dříve zavřela výrobu kotlů na tuhá paliva společnost Dakon. „Očekávali jsme v tomto období růst poptávky po našich kotlích OPOP, ne však v takové míře, jak nastalo v roce 2021,“ upřesňuje situaci Ing. Roman Boczek.

Kapacity jsou na hraně

Podle aktuálních odhadů v České republice stále zbývá vyměnit zhruba 250 tisíc starých kotlů, což podle kapacit montážních firem rozhodně není možné zvládnout do zákazu jejich provozu v září 2022. Navíc se na trhu projevuje nedostatek důležitých součástí, na jejichž dodání musí výrobci kotlů dlouhé týdny čekat. Jde hlavně o elektroniku a elektronické komponenty.

„Poptávka nám vzrostla meziročně o 80 %,“ popisuje nárůst ve výrobě firmy OPOP Ing. Michal Dostál. Obrovský zájem je hlavně o kotle na dřevo a automatické peletové kotle Biopel. Na tyto typy kotlů se vztahují uvedené dotace a zákazníky přesvědčuje také dlouhodobě příznivá cena paliva. I přes mírný nárůst zůstává prodejní cena palivového dříví i dřevěných pelet vzdálená raketovému růstu cen za plyn a elektřinu.

Dřevo, pelety nebo kombinace?

Automatické peletové kotle Biopel mini vynikají vysokou účinností a malými rozměry. Jsou žádané hlavně kvůli své bezobslužnosti, kterou podtrhují použité technologie vzdáleného přístupu. Kotel nabízí snadné ovládání nejen přes pokojový termostat, ale také na dálku po internetu. Aplikace e-modul v počítači, tabletu nebo telefonu umožňuje nastavovat teplotu a spouštět vytápění například ještě před příjezdem domů. Dle výkonu kotle a velikosti zásobníku vydrží kotel v bezobslužném režimu a bez nutnosti doplnění paliva i týden.

Zákazníci mohou využít také dodatečné příslušenství, díky kterému se nemusí zabývat údržbou kotle. Jde hlavně o kompresorové čištění hořáku a výměníku nebo automatické odpopelnění, které výrazně prodlužují intervaly mezi čištěním hořáku a výměníku kotle i mezi vynášením popela.

Image 0

Nesmíme zapomenout ani na kombinovaný kotel Biopel mini kombi, který spojuje výhody automatického kotle na pelety z řady Biopel mini a zplynovacího kotle na dřevo řady H4EKO-D. Když dřevo ve zplynovacím kotli dohoří, dojde automaticky k zapálení pelet v kotli Biopel mini. Přestože se jedná o set dvou kotlů, stačí pouze jeden komín.

Novinka: více možností výkonu

Stálicí v nabídce je kotel na dřevo H4EKO-D. Má vysokou účinnost až 90,2 % a aktuálně lze vybírat ze tří variant výkonu, v rozmezí 16 až 25 kW. V první polovině roku 2022 řadu ještě rozšíří kotle s vyšším výkonem 35, 42, 49 a 55 kW. Tyto kotle najdou své místo ve středně velkých objektech či rozsáhlejších rodinných domech.

Image 1

Další chystaná novinka se týká uhelné řady kotlů H4EKO-U, kde stávající tři stupně výkonu doplní varianta s 12 kW určená pro menší domy. Na kotle spalující uhlí není možné čerpat dotace, ale všechny OPOP kotle splňují podmínky ekodesignu pro ekologický provoz.


Podrobnější informace: www.opop.cz

OPOP spol. s r. o.

Zašovská 750

757 01 Valašské Meziříčí

tel.: 571 675 240

Firemní článek
Související produkty
Související časopisy