+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Větrání s rekuperací

21.03.2022 Autor: Ing. Jan Jokeš Firma: IVAR CS spol. s r.o. Časopis: 1/2022

Snižování energetické náročnosti budov je již mnohokráte připomína-ný proces, který zahrnuje i zpětné získávání tepla z odpadního vzduchu při větrání. Větrání je samozřejmou nutností pro udržení zdravého vnitřního klimatu v obytných prostorách, obzvláště v souvislosti s moderními domy, které jsou těsné a neumožňují dříve významnou infiltraci. Tento stav je možno připodobnit k vnitřku zavřeného automobilu s cestujícími. Když vypneme větrání, okna se začnou mlžit a kvalita vzduchu klesá. Větrání má za úkol tento stav v obytných prostorách nedopustit, a naopak udržovat soustavně nejvyšší možnou kvalitu vzduchu vyměňováním „starého“ vzduchu za „nový“. Tuto požadovanou výměnu vzduchu zajišťuje centrální větrací jednotka. V ní se setkává použitý odváděný vzduch a chladný čerstvý venkovní vzduch.

Image 0Obr. 1 • profi-air Flex

Přejděme k popisu konkrétních vlastností centrálních větracích jednotek z komplexní nabídky společnosti IVAR CS. Množství přiváděného čerstvého vzduchu je určeno předpisy určujícími buď objem čerstvého vzduchu na osobu, nebo násobek výměny vzduchu vázaný na objem místnosti. Tím se určí celkový průtok vzduchu pro větrání. Naše větrací jednotky nabízí maximál-ní dosahovaný průtok větracího vzduchu v rozmezí 180–480 m3·h–1. To představuje možnost větrání domu o celkové podlahové ploše až cca 350 m2. Centrální větrací jednotka obsahuje ventilátory přiváděného a odvá-
děného vzduchu a výměník tepla, ve kterém odváděný vzduch předává teplo přiváděnému. Potrubní systém je nedílnou součástí funkčního celku a jeho komponenty zahrnují potrubí, rozdělovače, tlumiče hluku, spojky, vyústky a sací mřížky.

Image 1Obr. 2 • profi-air Flat

Jednotky disponují několika rychlostními stupni ventilátorů pro větrání. Od ochranného průtoku vzduchu proti tvoření plísní bez pobytu lidí, přes standardní větrací režim pro běžné situace, až po extra vysoký průtok vzduchu pro případ konání večírku. Ovládání průtoku vzduchu se může provádět buď prostým stiskem tlačítka, nebo může probíhat automaticky podle sledovaných veličin, jako je relativní vlhkost vzduchu, nebo CO2, resp. kvalita vzduchu. Dnešní jednotky také nabízí možnost monitoringu a ovládání přes internet.

Image 2Obr. 3 • profi-air Touch

Když dojde na skutečně reálné úvahy o pořízení větracího systému s centrální větrací jednotkou, je otákou, kam jednotku vhodně umístit. Možnosti jsou díky obrovské variabilitě nabízených produktů široké. Centrální větrací jednotku můžeme v případě dostatečného prostoru zavěsit na zeď, nebo ji můžeme postavit na stojan dodávaný s některými modely jednotek. Jako prostorově velice úsporná varianta se nabízí umístění ploché jednotky do podhledu stropu, pro tyto instalace mají jednotky velice plochý tvar a výškově jim stačí světlost podhledu kolem 35 cm. Při instalaci je potřeba myslet na přivedení napájení, komunikace a odvodu kondenzátu k místu, kde bude jednotka umístěna.

Image 3Obr. 4 • BT 2.5 F, 3.5 F
Image 4Obr. 5 • BT 4.8 S

Nyní je již řada na vás, navštivte prosím naše webové stránky a informujte se detailněji o naší nabídce větrání na https://www.ivarcs.cz/katalog/tepelna-technika/ nucene-vetrani-s-rekuperaci-c744/.

Firemní článek