+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Úsporná a tichá tepelná čerpadla vzduch-voda 30 až 600 kW

09.10.2020 Autor: Ing. Marek Bláha Firma: GT Energy s.r.o. Časopis: 6/2020

Pro rodinné domy a menší objekty není problém vybrat úsporné tepelné čerpadlo vzduch-voda. Pro větší objekty není problém vybrat úsporné tepelné čerpadlo země-voda například s vrty. Pokud ale budete potřebovat systém vzduch-voda s výkony nad 100 kW, nabídka kvalitních tepelných čerpadel bude velmi omezená.

Běžným řešením je využití kaskády menších tepelných čerpadel s výkony okolo 20 kW, které ale podstatně zvyšují instalační náklady, a to zvlášť v případech, kde jsou vnitřní a venkovní jednotky dále od sebe. Dalším řešením jsou průmyslová tepelná čerpadla vzduch-voda, která konstrukčně většinou vychází z chladicích jednotek a mají díky tomu určitá omezení, jako jsou nízké topné faktory, nízká výstupní teplota otopné vody, omezená nejnižší provozní teplota (–5 °C až–15 °C) a nemalým problémem je i vysoká hlučnost limitující jejich umístění do obytné zástavby.

Zajímavým řešením je tepelné čerpadlo HELIOTHERM SOLID M, které je dodáváno s výkony 30,3 kW, 43,6 kW a 60,5vkW. Díky vysoké stabilitě výkonu, poklesne při –10 °C výkon z 60,5 kW pouze na 55,3 kW (u většiny ­tepelných čerpadel zde dochází k poklesu výkonu o 25 %). Tepelné čerpadlo tak potřebuje pouze menší bivalentní zdroj. Nejnižší provozní teplota je –25 °C, výstupní teplota topné vody 65 °C a čerpadlo má i excelentní topný faktor SCOP 5,2. V kaskádním zapojení s jedním regulátorem lze dosáhnout topného výkonu 600 kW. Tepelné čerpadlo se vyrábí v provedení split nebo monoblok.

Image 1

Další podstatnou výhodou je extrémně nízká hlučnost (hladina akustického tlaku v 1 m je pouze 34 až 48 dB(A)). Té je dosaženo pomaloběžnými ventilátory s protihlukovými žaluziemi a umístěním kompresoru do vnitřní jednotky. Venkovní jednotku je tak možné umístit mnohem blíže oken obytných objektů. Například umístění kaskády pěti menších tepelných čerpadel ve vzdálenosti 15 m od oken, vyžaduje celkem 150 m předizolovaného potrubí. Při použití jednoho tichého ­HELIOTHERMu SOLID M se stejným výkonem, stačí pouze 4 m propojovacího potrubí.

Tepelné čerpadlo je optimalizované pro nízkoteplotní otopné soustavy s teplotou otopné vody do 45–50 °C, kdy dosahuje nejvyšších úspor. U budov s vysokou spotřebou teplé vody je ideální ho kombinovat s vysokoteplotním tepelným čerpadlem Q ton, které naopak dosahuje nejvyšších topných faktorů při vysokých výstupních teplotách vody nad 60 °C a je tak pro přípravu teplé vody ideálním řešením.

Image 2

Výjimečnou funkcí je i možná souběžná výroba tepla a chladu, která umožňuje produkovat teplo a chlad za poloviční provozní náklady, než prakticky všechna ostatní tepelná čerpadla systému vzduch-voda, která teplo a chlad vyrábí střídavě.

HELIOTHERM SOLID M je tepelné čerpadlo se zcela výjimečnými technickými parametry, designem a kvalitou provedení. Je vyráběno v Rakousku a díky tomu je navrženo i pro alpské klimatické podmínky.


Technickou dokumentaci k tepelným čerpadlům ­HELIO­THERM naleznete na webu Projektuj tepelná čerpadla www.protc.cz.

Firemní článek