+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Systém plošného vytápění a chlazení s moderní regulací přináší úspory energie

30.10.2023 Firma: WAVIN Czechia s.r.o.

Stále více investorů řeší, jak se v době rostoucí inflace a cen energií připravit na nadcházející zimu a pro jaký způsob topení se rozhodnout. Náklady na vytápění, které dosud tvořily přibližně 52 % celkových nákladů průměrné domácnosti, lze snadno optimalizovat s pomocí systémů plošného vytápění a chlazení. V kombinaci s inteligentním systémem regulace vytápění mohou úspory dosáhnout až na 40 %.

Image 2

Pod značkou Wavin Tempower se skrývá systém plošného vytápění a chlazení a na trh byl uveden v loňském roce. Jedná se o stropní a stěnové sálavé systémy, které slouží k efektivnímu a komfortnímu vytápění i chlazení kanceláří, rodinných i bytových domů. Výhodou je jak jejich úsporný provoz, tak i maximální tepelný komfort. Oproti jiným systémům nabízí také mnoho dalších výhod, zejména téměř absolutně bezhlučný provoz a nulový průvan. Nevyužívají totiž žádné ventilátory ani výfuky, takže nevzniká žádné nežádoucí proudění vzduchu ani hluk. Teplota teplonosné kapaliny je jen mírně vyšší, anebo v případě chlazení nižší než teplota místnosti. To podporuje využívání obnovitelných zdrojů energie, například geotermální energie pomocí tepelného čerpadla.

Rychlá a jednoduchá montáž, dlouhá životnost

Systém Tempower zahrnuje veškeré plošné vytápění a chlazení. V segmentu stropního vytápění a chlazení je k dispozici pět systémů: CD-4, CW-90, WW-10, WD-75, CM-70. Mezi nejpoužívanější patří první dva - CD-4 a CW-90. Oba systémy se dodávají na stavbu v podobě předmontovaných panelů, které jsou k dispozici ve více rozměrových variantách. Jednotlivé panely se pak zabudovávají přímo do stropní konstrukce, montáž je tak velmi rychlá a jednoduchá.

Image 0

Pro topení je vhodný jakýkoliv nízkoteplotní zdroj, jako např. kondenzační plynový kotel nebo elektrokotel. Ideálním zdrojem je tepelné čerpadlo, které ve většině případů umí topit i chladit, postačí tak pouze zdroj jeden. Pokud je k dispozici jen zdroj teplotní, pro chlazení je potřeba připojení na další zařízení – např. klimatizační jednotku.

Systém Tempower je vhodný jak pro rodinné, tak i pro bytové domy, vždy záleží na konstrukci stropu. Pokud se jedná o podkrovní rodinný dům se sádrokartonovými podhledy, je vhodné použít systém Tempower CD-4. V případě větších budov, které mají železobetonové stropy, se používá systém CW-90. Nespornou výhodou je, že systém je naprosto neviditelný, zabudovaný v konstrukci stropu nebo stěny. Obytný prostor tak zůstává naprosto otevřený k designovým úpravám podle přání majitele. Nic nebrání umístění obrazů, nábytku, dekoračních prvků nebo tapet.

Inteligentní zónový regulační systém

V případě kombinace plošného vytápění s inteligentním regulačním systémem lze úspory energie ještě zvýšit. Stropní a stěnové sálavé systémy lze stejně jako standardní radiátory či podlahové topení propojit se systémem Wavin Sentio, který díky integrované technologii umí jednotlivá zařízení zapínat ve chvíli, kdy je to skutečně potřeba a nastavit je na požadovanou teplotu.

Image 3

Srdcem tohoto systému je Centrální řídicí jednotka, kterou lze použít až s 24 drátovými nebo bezdrátovými termostaty nebo senzory, a která může ovládat až 16 termoelektrických pohonů pro řízení až osmi různých zón. Navíc jednotka disponuje pěti teplotními vstupy a dvěma výstupy. K Centrální jednotce jsou připojeny příslušné periferie pro získávání informací – termostaty a sensory. Na základě těchto informací je pak řízena teplota v místnostech. Pro regulaci vlhkosti a optimalizované chlazení lze do systému přidat odvlhčovač pomocí rozšiřovací jednotky EU-VFR. Požadovanou pokojovou teplotu lze nastavit přímo na termostatu, nebo pokud je Centrální jednotka připojena na internet, tak i přes aplikaci pomocí PC nebo mobilního telefonu. Softwarové prostředí regulačního systému má integrovanou umělou inteligenci. Systém díky tomu dokáže sám reagovat na aktuální situaci. Pokud chce mít uživatel v místnosti v 6 hodin ráno příjemných 23 stupňů, v aplikaci parametry nastaví a systém sám začne s teplotou pracovat. Požadovanou teplotu lze nastavit i vzdáleně. Aplikaci lze jednoduše stáhnout z obchodu Google Play nebo iOS App Store.

Moderní regulační systém Sentio je neustále vylepšován a jsou mu přidávány nové funkcionality, jako je například vysoušení vzduchu, mechanická ventilace, hlídání rosného bodu (vlhkoměr) a teploty podlahy IR sensory.

Image 1

Firemní článek