+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Systém KAN-therm Rail - vytápění a chlazení stěn mokrou cestou s tradiční omítkou

19.10.2023 Firma: KAN-therm CZ-SK Časopis: 4/2023

Systém KAN-therm Rail je jedním ze systémů řady KAN, který nabízí povrchové vytápění a chlazení mokrou cestou s tradiční omítkou.

Klíčovými součástmi tohoto instalačního systému jsou speciální plastové lišty, které umožňují montáž topných a chladicích trubek na různé typy svislých příček uvnitř budov.

Image 0

K instalaci lišt na podklad se používají hmoždinky a trubky se umísťují do speciálně navržených drážek na lištách.

Po upevnění trubek se na celek nanese omítka společně s konstrukční mřížkou. Výsledkem je nástěnný „radiátor“, který umožňuje flexibilní uspořádání místnosti, aniž by to bylo na úkor estetiky nebo funkčnosti.

Image 1

Systém pracuje s takzvaným „měkkým parametrem“, což znamená, že tyto radiátory umožňují regulaci pomocí termostatů KAN-therm. Je však důležité mít na paměti, že termostaty by měly být umístěny v určité vzdálenosti od nástěnných radiátorů, aby bylo možné přesně nastavit teplotu podle aktuálních potřeb.

Zásady jsou stejné jako u regulace jiných povrchových otopných těles: regulátor by měl být umístěn mimo jiné zdroje tepla, jako jsou krby, nebo místa, kde může být ohříván přímým slunečním zářením. Regulátor by také neměl být umístěn v blízkosti oken nebo dveří, které by na něj po otevření mohly nasměrovat chladnější vzduch.

Systém stěnového vytápění a chlazení KAN-therm Rail se doporučuje zejména pro budovy vybavené tepelnými čerpadly. Současná tepelná čerpadla jsou reverzibilní jednotky, které umožňují snadné přepínání provozního režimu – z vytápění na chlazení a naopak.

Image 2Obr. 1 • Nástěnný termostat systému KAN-therm

Multifunkčnost systému KAN-therm Rail

Jeden systém lze použít k vytápění místností v zimě a k jejich chlazení v létě. Pro dosažení optimálních výsledků by bylo nejlepší vzít tuto skutečnost v úvahu již ve fázi návrhu.

A přestože použití stěnového vytápění s funkcí chlazení není samo o sobě obtížné, vytvoření správného návrhu takového systému je složitá operace, kterou je lepší přenechat odborníkům. Investoři, kteří si nejsou vědomi možných problémů, mohou mít potíže s vyvážením průtoků v topných a chladicích smyčkách, s udržením správných rychlostí kapaliny v potrubí, aby bylo možné systém bez problémů odvzdušnit, a s výpočtem nejoptimálnější přívodní a zpětné teploty.

Výsledkem takového návrhu je stanovení konkrétního průměru topných trubek, jejich umístění na stěně, délky jednotlivých smyček vycházejících z jednoho rozdělovače a nakonec i plochy topných a chladicích stěn.

Komplexní řešení společnosti KAN-therm

Společnost KAN nabízí v této oblasti komplexní řešení. Naše projektové oddělení je k dispozici pro správnou přípravu konstrukčních konceptů pro tento systém. Díky tomu je následný provoz stěnového vytápění a chlazení prakticky bezúdržbový a pobyt v takových místnostech je po celý rok skutečným potěšením.

Firemní článek