+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Rozšíření sortimentu značky v roce 2020 – regulační technika

15.10.2020 Autor: Ing. Libor Hrabačka Firma: VAILLANT Group Czech s.r.o. Časopis: 6/2020

Značka Protherm rozšířila letos své portfolio nejen o tepelná čerpadla.
Novinky v sortimentu najdeme také v regulační technice.

Image 1Obr. 1 • Srovnání designu předchozího typu a nového typu MiPro Sense

Jedná se o dva základní modely a vzdálenou správu:

  1. Ekvitermní regulátor Protherm MiPro Sense.
  2. Prostorový termostat Protherm MiSet.
  3. Vzdálená správa MiControl.

1. Ekvitermní regulátor MiPro sense

Jedná se o systémový regulátor, který je nástupcem předchozího typu MiPro. Již na první pohled (obr. 1) je zřejmá změna designu. Nový typ má přehledný negativní displej, který umožňuje pohodlné ovládání, jak na ostrém slunci, tak i v tmavých místnostech.

Dalším vylepšením je tlačítko „?“, které po stisknutí aktivuje nápovědu pro uživatele nebo asistenta pro nastavení časového programu. Displej zobrazuje veškeré důležité informace o topné soustavě a kotli, popř. tepelném čerpadle. Na obr. 2 jsou uvedeny veškeré ovládací prvky a symboly podávající základní informace.

Image 2Obr. 2 • Displej regulátoru

Tento ekvitermní regulátor se dodává ve dvou variantách – drátové či bezdrátové. Po rozšíření s dalším příslušenstvím – modulem pod označením FM5 je možné regulovat tři topné okruhy a lze nastavit ovládání kaskády až sedmi stejných tepelných zdrojů – kotlů nebo tepelných čerpadel. Samozřejmostí jsou další funkce, jako je např.:

  • Regulace přípravy teplé vody včetně cirkulace a termické dezinfekce „anti – legionella“.
  • Ochrana proti zamrznutí.
  • Adaptabilní topná křivka.

Pro servisního technika je k dispozici, po uvedení do provozu otopné soustavy a zdroje tepla, instalační asistent, který automaticky nakonfiguruje regulátor při jeho spuštění. Regulátor naskenuje všechny příslušné regulační komponenty. Po zjištění všech těchto prvků je zahrne do regulačního systému a provede nastavení nabídek v menu včetně souvisejících parametrů a informací.

Základní technické údaje jsou uvedeny v tab. 1.

Image 6Tab.1 •

Další možností je rozšíření systému o dálkové ovládání jednotlivých zón. Na tomto dálkovém ovládání lze nastavit vliv prostorové teploty, což umožňuje přizpůsobovat a měnit hodnotu topné křivky. Základní hydraulické schéma všech prvků otopné soustavy, včetně dálkových ovládání, je zobrazeno na obr. 3.

Image 3Obr. 3 • Hydraulické schéma se třemi topnými okruhy

2. Prostorový termostat MiSet

Jedná se v základním provedení o prostorový termo­stat pro jeden kotel (plynový nebo elektrický) a jednu topnou větev. Nabízí možnost připojení venkovního čidla a tím se stává z této regulace ekvitermní provedení. Jeho funkce jsou potom obdobné jako u předchozí zmiňované verze MiPro Sense. Rovněž i design těchto výrobků je shodný. Tento typ je vhodný pro jednoduché otopné soustavy v rodinných domcích a bytech, kde není potřeba provozovat zónovou regulaci jednotlivých topných okruhů.

3. Mobilní aplikace MiControl

Je samozřejmostí, že značka Protherm nabízí vzdálenou správu otopné soustavy s kotlem nebo tepelným čerpadlem Protherm. Kombinace regulátoru MiPro Sense, internetové jednotky VR 920 a následné instalace aplikace na mobilní telefon, pod názvem MiControl, umožní ovládat a nastavovat vzdáleně základní parametry vytápění. Rovněž v aplikaci lze získat důležité informace, jako jsou např.:

  • Tlak otopné vody v otopné soustavě.
  • Výstupní teplota otopné vody.
  • Teplota teplé vody v zásobníku.
  • Spotřeba elektrické energie (pouze v kombinaci s tepelným čerpadle GeniaAir Split/Mono).

Příklady jednotlivých obrazovek z vlastní aplikace (dostupné na App Store nebo na Google Play, viz QR kódy) jsou uvedeny na obr. 4.

Image 4Obr. 4 • l Printscreeny z mobilní aplikace MiControl

Image 5Obr. 5 • Google Play (vlevo); App Store (vpravo)

Uvedení těchto regulací na český trh dokazuje, že značka Protherm klade důraz ve vývoji nových produktů i na toto příslušenství. Tento sortiment zajistí montážním firmám a servisním technikům bezproblémovou a rychlou instalaci a vlastním uživatelům komfortní vytápění, pohodlnou obsluhu a zejména ekonomicky výhodný provoz s detailním přehledem o otopné soustavě.

Firemní článek
Související produkty
Související časopisy