+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Připravte se na topnou sezonu včas! Dobře seřízený podlahový konvektor vytápí lépe a šetří energii

30.09.2022 Firma: ISAN Radiátory s.r.o. Časopis: 6/2022

Domácnosti i firmy dlouhodobě bojují s vysokými účty za energie. Zdražování započalo už během minulého roku, v souvislosti s válkou na Ukrajině však ceny elektřiny i plynu rostou dál. Velká část odběratelů se smlouvami bez fixace dnes čelí meziročnímu nárůstu cen energií v řádech stovek procent. Spotřebitelé se tedy logicky začínají zajímat o energetické úspory. Jednou z možností je správná volba řešení pro vytápění. Nesmíme zapomínat ani na pravidelný servis otopných těles. Majitelé podlahových konvektorů by se v tomto případě měli zaměřit na preventivní servis, tedy vyčištění a správné seřízení tohoto otopného tělesa.

Image 0

Nepřítelem každého podlahového konvektoru je prach

Dnešní podlahové konvektory fungují spolehlivě a díky rychlé tepelné regulaci pracují s opravdu nízkými provozními náklady. V létě chladí, v zimě vytápí. V provozu jsou tedy téměř celý rok. Čas od času je ale nutné u každého podlahového konvektoru provést základní údržbu. Proč? Vycházíme z principu jeho funkce. Vzduch z interiéru procházející konvektorem totiž obsahuje velmi malé částečky prachu. Ty se pak usazují na povrchu lamel jeho výměníku. Tím se zde vytváří prostředí vhodné pro množení mikrobů, snižuje se přenos tepla a zvyšují se náklady na chlazení/vytápění. Proto je pro zajištění správné funkce konvektoru velmi důležitá jeho preventivní údržba. Doporučujeme ji provádět alespoň jednou ročně. Předejdete tím poruchám a snížíte náklady na provoz.

Kdy podlahový konvektor servisovat? Indicií je několik

Základem je preventivní péče. Jak jsme již zmínili, ideální je nechat tělesa prohlédnout minimálně jednou ročně. Zanedbaný servis podlahového konvektoru může mít za následek pozvolnou ztrátu jeho výkonu. Laicky řečeno – prachem zanesený konvektor méně vytápí i chladí. Pokud se Vám tedy zdá, že konvektor ztrácí výkon, je třeba to hned řešit.
Stejně tak je třeba povolat servisního technika, pokud je jakkoli poškozena krycí designová mřížka v podlaze nad konvektorem nebo pokud je těleso při chodu hlučnější.

Poctivý servis se vyplatí

Ať už jde o preventivní servis, nebo nutný servisní zásah, je dobré na začátku technikovi vždy po telefonu co nejpodrobněji popsat aktuální situaci. Na základě informací od zákazníka pak technik vyráží na cestu vybaven správnými nástroji i díly pro co nejefektivnější servisní zásah. Po příjezdu na místo by měl správně vyškolený servisní technik posoudit aktuální stav konvektoru a navrhnout další postup. Základem preventivního servisu je kompletní vyčištění a dezinfekce mechanických částí tělesa i kontrola správné funkce všech komponent včetně stavu designových mřížek a lišt. Zkušení technici také znají nejvíce namáhané části podlahových konvektorů a umí doporučit jejich preventivní výměnu. Samozřejmostí pak je schopnost servisu zajistit opravy všech typů podlahových konvektorů i případné repase starších těles, vždy však s použitím originálních náhradních dílů a regulačních komponent od konkrétního výrobce podlahového konvektoru.

Image 1Obr. 1 • Oprava podlahového konvektoru a výměna ventilátoru – před servisem

Image 2Obr. 2 • Oprava podlahového konvektoru a výměna ventilátoru – po servisu

Nejlepší volbou je servis přímo od výrobce

Nároky na vysokou efektivitu i nízkou hlučnost podlahových konvektorů stále rostou. Moderní konvektory tak jsou stále složitější, což s sebou nese také zvýšené nároky na znalost technologií při jejich údržbě. A kdo jiný by měl podlahové konvektory znát než jejich výrobce. Například společnost ISAN, která je leaderem v oblasti výroby podlahových konvektorů, zajišťuje záruční i pozáruční servis po celé České republice. Navíc má velmi krátké servisní i dodací lhůty. A to je zvláště před začátkem letošní topné sezony pro zákazníky velkou výhodou.

Image 3

Firemní článek