+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

OPOP uvede kotle na dřevo ve výkonovém rozsahu 25 až 55 kW

03.05.2023 Firma: OPOP s. r. o. Časopis: 1/2023

Velmi oblíbené zplynovací kotle na dřevo H4EKO-D se dočkají očekávaného rozšíření výkonové řady. V současnosti má OPOP v nabídce kotle o výkonu 16 až 25 kW. Pod označením H4EKO-D MAX už brzy najdete nové modely s výkonem až do 55 kW. Vyšší výkon umožní vytápět středně velké objekty či rodinné domy.

Image 0

Dřevo je podle výsledků Českého statistického úřadu druhým nejpoužívanějším palivem pro vytápění v rodinných domech. V roce 2021 používalo dřevo jako hlavní palivo téměř 300 tisíc domácností a toto číslo stále stoupá.

Nejen velké rodinné domy, ale i rozsáhlejší objekty, jako jsou penziony, malé hotely nebo například truhlářské dílny, potřebují vytápění s vyšším výkonem a dostupným palivem. Právě proto přicházíme s novými kotli H4EKO-D MAX,“ vysvětluje Ing. Roman Boczek z OPOP.

Dříví se navíc uplatňuje také jako vedlejší zdroj vytápění, například v kombinaci s plynem nebo hnědým uhlím. Aktuální situace na trhu s energiemi nahrává tomu, že se Češi budou od plynového vytápění alespoň na přechodnou dobu odvracet. Naopak u nás stále vzrůstá počet nainstalovaných zplynovacích kotlů na dřevo, což dokládají statistická data i prodeje.

„Pokud využíváte dva zdroje vytápění, zůstane vám možnost volby mezi dražším a levnějším topením, případně mezi lépe a hůře dostupným palivem,“ připomíná Ing. Roman Boczek. Dřevo se jako doplňkový zdroj vytápění hodí hned z několika důvodů. „Obvykle máte možnost volby dodavatele, jde o ekologické palivo a patří mezi obnovitelné zdroje,“ dodává Ing. Boczek.

Rozšířená modelová řada

Výroba nových kotlů H4EKO-D MAX s vyššími výkony začne v OPOP v prvním kvartálu roku 2023. Nové kotle s výkonem 25, 35, 42, 49 a 55 kW jsou určené pro vytápění středně velkých rodinných domů nebo jiných objektů. Jejich účinnost neklesá pod 89 procent, což znamená, že kotel téměř všechnu energii uloženou v palivu přemění na teplo. Právě vysoká účinnost zajišťuje nízkou spotřebu dřeva.

Efektivní spalování

Zplynovací kotle dosahují na rozdíl od starších odhořívacích a prohořívacích typů vyšší úrovně spalování. Spalovat plynné palivo je výrazně jednodušší než tuhé palivo, a proto v kotli dochází nejprve k přeměně dřeva na dřevoplyn. Odtahový ventilátor s modulovanými otáčkami automaticky reguluje chod a výkon kotle.

Široké možnosti ovládání

Všechny kotle H4EKO-D obsahují řídicí jednotku s displejem. Elektronická jednotka spolehlivě ovládá jak proces spalování, tak i všechny prvky topného systému. Jde na-
příklad o nadřazené moduly ovládající směšovací ventily, ohřev teplé vody nebo akumulační nádobu.

Pokud kotel připojíte k internetu, můžete využívat vzdálený monitoring pomocí aplikace eModul. V telefonu či tabletu pak lze sledovat a měnit parametry vytápění.

Ekvitermní regulace

Při využití venkovního čidla teploty umožňuje kotel také ekvitermní regulaci, která probíhá na základě aktuální teploty vzduchu. Řídicí jednotka pak automaticky přizpůsobuje teplotu otopné vody aktuálnímu počasí a potřebám vytápění. Pro správné fungování je nutné umístit čidlo na vhodné místo mimo přímé sluneční paprsky nebo silné proudění větru. Díky regulaci výkonu podle aktuálních podmínek venku lze výrazně snížit náklady na vytápění.

Snadné přikládání

Nové kotle s výkonem 25 až 55 kW mají velkou násypnou šachtou, do které se palivo přikládá z čela. Díky konstrukci a velikosti násypky lze spalovat polena dlouhá až půl metru, což šetří čas při přípravě dřeva.

Jak poznat vhodný čas pro přiložení nové dávky paliva? Všechny kotle H4EKO-D zobrazí upozornění na docházející palivo na svém displeji, případně i v aplikaci na telefonu.

Manuální přikládání dřeva zjednodušuje nejen signalizace docházejícího paliva, ale například také odtahová klapka, která před otevřením dvířek odsaje kouř z násypné šachty. Díky tomu nejde během přikládání kouř do místnosti.

Image 1

Prověřená konstrukce

Násypná šachta obsahuje distanční plechy, které ochraňují spalovací komoru, a to zvyšuje celkovou životnost kotle. Díky prodloužené spalovací komoře z žárobetonových cihel je lepší i kvalita hoření, což má vliv na minimální množství produkovaných emisí. Kotle H4EKO-D splňují emisní třídu 5, podmínky ekodesignu a jsou zaregistrované v aktuálních dotačních programech.


Podrobnější informace: www.opop.cz
OPOP s. r. o., Zašovská 750
757 01 Valašské Meziříčí
tel.: 571 675 240

Firemní článek
Související produkty
Související časopisy