+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Novinky pro rok 2013

17.05.2013 Firma: GIACOMINI CZECH, s.r.o. Časopis: 3/2013

Čerpadlové skupiny jsou standardem při práci projektantů, velkoobchodů i instalačních firem. Jejich úlohou je propojit zdroj tepla s navazující soustavou a přitom zajistit, je-li požadováno, i úpravu parametrů.

Výhoda skupin nespočívá jen ve snížení nákladů na montáž, neboť tento technologický uzel, skládající se z několika armatur, čerpadla, někdy i regulace, se dodává jako celek, tedy včetně vytvarované tepelné izolace, ale i v tom, že se jako celek vepisuje do soupisky projektu a na objednávce představuje jen jednu položku. Riziko chyby ve specifikaci, objednávce i při montáži se snižuje na minimum. Přitom konstrukční variabilita čerpadlových skupin GIACOMINI umožňuje pokrýt všechny obvyklé požadavky otopných, ale i chladicích soustav určených k vytváření tepelné pohody.

Univerzální čerpadlové skupiny GIACOMINI R586R

Čerpadlové skupiny řady R586R jsou určeny pro řízení vytápění, případně i chlazení pro jeden okruh. Všechny skupiny obsahují úsporné, elektronicky řízené, čerpadlo Yonos Para (Wilo) splňující požadavky směrnice ErP. I v nejjednodušším provedení skupina dále obsahuje uzavírací armatury s teploměry. Skupiny mohou být použity s jednoduchým zdrojem tepla, například kotlem bez čerpadla, ale také jako stavební prvek složitých soustav s mnoha okruhy napojenými na rozdělovač a sběrač.

Provozní podmínky čerpadlových skupin řady R586R jsou dány teplotním intervalem 5 °C až 110 °C, maximálním tlakem 6 bar. Použitelné výkonové rozmezí určí vlastnosti napojeného okruhu a vlastnosti stanice, tj. především připojovací rozměr 1“ a max. průtok čerpadla okolo 3 m3/h.

Image 1

Vyobrazena je univerzální čerpadlová skupina R586RY003 s trojcestným ventilem, na který se osazuje servopohon ­GIACOMINI K281 pro směšování podle ekvitermní regulace s čidlem teploty venkovního vzduchu nebo servopohon ­GIACOMINI K282, který obsahuje vlastní regulaci a nastavuje se na požadovanou konstantní teplotu. Další výhodou skupiny jsou připravené jímky pro čidla.

Univerzální dvouokruhové čerpadlové sestavy R586P

Zvyšování požadavků na komfortní tepelnou pohodu, ve spojení s požadavkem na snižování spotřeby energie, si vynucuje víceokruhová řešení soustav. Kombinují se velkoplošné nízkoteplotní soustavy, jako například podlahové vytápění, stropní vytápění a chlazení s fan-coily, konvektory podporovanými ventilátory, koupelnovými tělesy. V takových soustavách je nutné obvykle zajistit dvě teplotní úrovně.

Základem dvouokruhové čerpadlové sestavy R586P je termohydraulický rozdělovač, který se napojuje na zdroj tepla nebo chladu šroubením o dimenzi 1“ nebo 1 1/4“. Na rozdělovač je napojena čerpadlová skupina pro jeden nesměšovaný okruh a skupina pro druhý okruh směšovaný. Součástí skupin jsou opět úsporná, elektronicky řízená, oběhová čerpadla, dále řídicí jednotka směšovaného okruhu včetně servopohonu směšovacího ventilu, uzavírací a vypouštěcí ventily, manometry atd. Při doplnění venkovního teplotního čidla lze využít integrovanou ekvitermní regulaci.

Čerpadlové sestavy řady R586P jsou určeny pro rozsah provozních teplot od 0 °C do 90 °C, maximální provozní tlak 6 bar. Průtok nesměšovaným okruhem 1 až 3 m3/h a směšovaným podle dimenze směšovacího ventilu variantně od 0,6 až do 5 m3/h. Průtok primárním okruhem variantně 1 až 5 m3/h.

Image 2

Na obrázku je příklad univerzální dvouokruhové čerpadlové sestavy R586PY005 vhodné pro řešení vytápění a chlazení rodinného domu, ale i menšího bytového objektu, neboť integrovaná regulace umožňuje napojit až 8 řízených okruhů. V případě chlazení zajišťuje regulace i ochranu proti kondenzaci vlhkosti ze vzduchu řízením minimální teploty chladicí vody vpouštěné do okruhu tak, aby byla nad rosným bodem. Podmínkou jsou termostaty s čidlem vlhkosti umístěné v místnostech. Skupina je dodávána, včetně tepelné izolace a montážní desky, připravená pro instalaci například na stěnu nebo do skříňky.


Více informací: GIACOMINI CZECH, s.r.o. – Erbenova 15, 466 02 Jablonec n. N., Tel.: (+420) 483 736 060–62, info@giacomini.cz, www.giacomini.cz

Firemní článek