+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Novinka: Viessmann Invisible – řešení pro rodinné domy

15.08.2023 Firma: VIESSMANN, spol. s r.o. Časopis: 3/2023

Vzhledem k tomu, že ceny nemovitostí trvale rostou, je každý metr čtvereční obytné plochy navíc o to vzácnější. Na letošním veletrhu Aquatherm Nitra proto společnost Viessmann hrdě představila svoji designovou HVAC novinku –jedná se o energetické a klimatické řešení Viessmann Invisible, které přichází s převratnou možností, jak optimálně využít cenný prostor a navrhnout svůj domov podle vlastního vkusu a představ. Nebylo by skvělé přeměnit místnost dříve určenou pouze pro obslužná zařízení a spotřebiče na další užitný prostor? Díky Viessmann Invisible si tento prostor upravíte jako svou vlastní oázu pohody, například se saunou.

Svoboda provedení díky modulární konstrukci a individuálním konstrukčním povrchům

Modulární systém je určen pro domy do 200 m2 vytápěné obytné plochy. Kombinuje tepelné čerpadlo Vitocal poslední generace, volitelný větrací modul, zásobník teplé vody a kompletní hydrauliku včetně veškerého příslušenství do kompaktní předstěnové instalace, která je hluboká pouhých 28 centimetrů. Standardizované, továrně konfigurované moduly umožňují všestranné možnosti instalace a dávají architektům i stavitelům novou svobodu při navrhování půdorysu domu.

Mimořádně diskrétní designové povrchy vnější skříně s širokou možností úprav na míru dokonale zapadnou do každého interiéru. Zatímco řada Basic Line se dodává s povrchy ve standardní perleťově bílé barvě Vito-pearlwhite, řada Manufakture Line je k dispozici s přizpůsobitelným designem pláště.

Dřevo, klasické kuchyňské povrchy nebo zrcadla – při výběru vhodného designu povrchu máte maximální svobodu volby a díky stabilním základním podpěrám si můžete být jisti také bezpečnou instalací.

Image 1Obr. 2 • Neviditelná technologie budov a zcela nové možnosti plánování

Snižte náklady na vytápění díky vysoce účinnému tepelnému čerpadlu vzduch-voda

Ústředním prvkem tohoto inovativního řešení je modul tepelného čerpadla Vitocal 222-SI. Tepelné čerpadlo typu vzduch-voda je v provedení split s výkonem mezi 2,6 a 9,0 kW. Je vysoce účinné – COP(topný faktor) dosahuje až 5,0 (u A7/W35 podle ČSN EN 14511–4 [1]), což mu dává hodnocení energetické účinnosti A++ a zajišťuje nákladově efektivní výrobu tepla. Tepelné čerpadlo je k dispozici také ve verzi, kterou lze použít v horkých letních dnech jako chladicí systém. Hlavní zásobník s objemem 250 l, který se rovněž vejde do modulu s hloubkou 28 cm, nabízí zákazníkům komfortní dodávku teplé vody.

Vysoká kvalita vzduchu díky větracímu modulu

Nejvyšší možná kvalita vnitřního vzduchu, vysoká energetická účinnost a snadná instalace – Vitoair FSI je větrací modul pro řadu Viessmann Invisible. S maximálním průtokem 300 m3·h–1 je vhodný pro domácnosti o ploše až 280 m2. Protiproudý entalpický výměník tepla získává zpět až 80 % tepla z odváděného vzduchu, ale také vlhkost a spolu s přiváděným venkovním vzduchem jej dodává zpět do místností přes systém rozvodů vzduchu click-&-go. To přináší výhody jak pro zdraví obyvatel, tak i pro konstrukci budovy.

Celá řada možností instalace pro individuální uspořádání

Možnosti instalace řešení Viessmann Invisible jsou stejně tak rozmanité jako domy, ve kterých jsou instalovány. Různé uspořádání instalace (rohové, vedle sebe, blokové) umožňuje bezproblémovou integraci do půdorysu. Moduly lze například umístit vedle sebe do vyhrazeného výklenku ve vstupní hale. Zákazníci, kteří se rozhodnou pro montáž do bloku, mohou využít prázdné konce stěn, samostatně stojící stěny nebo oddělené místnosti. Tam, kde jsou místnosti malé a plné různých zákoutí, otevírá často rohová instalace nový obytný prostor, například při modernizaci starších budov.

Image 2Obr. 3 • Na rozdíl od běžné technické místnosti (vlevo) jsou díky systému Viessmann Invisible tepelné čerpadlo, zásobník teplé vody a volitelný systém větrání domu skryty za plochou stěnou

Protože jsou všechny moduly Viessmann Invisible dodávány smontované, stačí je pouze nainstalovat a vzájemně propojit. Obchodním partnerům to ušetří značné množství času při plánování, objednávání a instalaci.

Nejvyšší možná míra soběstačnosti díky fotovoltaice a akumulátorovým systémům

Zákazníci, kteří chtějí být co nejméně závislí na veřejné elektrické síti, mohou pro Viessmann Invisible po velkou část dne využívat vlastní elektřinu vyrobenou z fotovoltaických modulů Vitovolt. Bateriové úložistě Vitocharge VX3 ukládá přebytečnou elektřinu vyrobenou během dne pro večerní a noční hodiny. Na přání může elektřinou zásobovat také nabíjecí stanici Viessmann pro elektromobil.

Systém řízení energie Energy Management

Bezplatná aplikace ViCare umožňuje uživatelům ovládat jejich systém z pohodlí chytrého telefonu. Systém řízení energie Energy Management společnosti Viessmann, který je součástí aplikace, také zaznamenává toky energie mezi tepelným čerpadlem, větrací jednotkou, bateriovým úložištěm a nabíjecí stanicí a zobrazuje je přehledně na displeji. Uživatelé tak mají neustálý přehled o výrobě a spotřebě energie. Nejdůležitější však je, že systém řízení energie využívají řídicí systémy modulu tepelného čerpadla a bateriového úložiště k zajištění efektivního provozu. To umožňuje provoz systému způsobem, který šetří zdroje a snižuje náklady.

Jednoduché uvedení do provozu, monitorování a servis díky platformě Viessmann One Base

Uvedení do provozu, monitorování systému a servis jsou stejně jednoduché a časově nenáročné jako plánování a instalace systému Viessmann Invisible. Platforma Viessmann One Base snadno propojuje všechny komponenty navzájem mezi sebou a současně k nim připojuje digitální služby, jako je bezplatný nástroj pro odborné pracovníky ViGuide, a vytváří tak jednotný energetický a klimatizační systém.

ViGuide umožňuje uvést systém do provozu ve velmi krátkém čase, plně jej monitorovat pomocí vzdáleného připojení a v případě potřeby také provést servis, aniž by bylo nutné volat servisního pracovníka – například pokud je třeba změnit parametry. Specializovaní partneři tak opět ušetří spoustu času.

Technické specifikace

Vitocal 222-SI:

  • Výkon: 2,6 až 9,0 kW.
  • COP: až 5,0 u A7/W35 (v souladu s ČSN EN 14511–4).
  • Maximální výstupní teplota: 60 °C.
  • Emise hluku: 30 dB(A) (hladina akustického tlaku venkovní jednotky ve vzdálenosti 4 m u volně stojící instalace v režimu sníženého hluku).
  • Integrovaný akumulační zásobník otopné vody: 16 l.
  • Integrované expanzní nádoby: 2 × 18 l.
  • Akumulační nabíjecí systém TV: 250 l.
  • Doplňovací systém s kartuší na změkčování plnicí vody.
  • Pojistná skupina pitné vody.
  • Suchý sifon.
  • Rozměry (výška × šířka × hloubka vnitřní jednotky): 2400 × 2100 × 280 mm.
  • Kategorie energetické účinnosti: A+++.

Vitoair FSI:

  • Rekuperace tepla: 80 %.
  • Maximální průtok: 300 m³·h–1.
  • Akustické emise (až 210 m³·h–1): 40 dB(A).
  • Třída filtru: F7, G4.
  • Tlakové ztráty: maximálně 200 Pa.
  • Rozměry (šířka × výška × hloubka): 1200 × 2100 × 280 mm.
  • Kategorie energetické účinnosti: A+++.

Literatura

[1] ČSN EN 14511–4. Klimatizátory vzduchu, jednotky pro chlazení kapalin, tepelná čerpadla pro ohřívání a chlazení prostoru a procesní chladiče, s elektricky poháněnými kompresory – Část 4: Požadavky. 2023–2. ČAS. Praha.

Firemní článek