+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

Nové tvarovky Wavin o krok před evropskou legislativou

15.09.2023 Firma: WAVIN Czechia s.r.o.

Společnost Wavin, přední světový výrobce plastových potrubních systémů, představil nové tvarovky určené pro rozvody pitné vody, které využívají novou mosaz. Ta nahrazuje původní materiál obsahující stopy olova a niklu. Tímto krokem o plné dva roky předbíhá evropskou legislativu, která v roce 2025 omezí využívání zdraví škodlivých těžkých kovů. Wavin tak opět potvrzuje svou pozici lídra v udržitelnosti a zdravotní nezávadnosti produktů.

Dle aktuálně platné vyhlášky Ministerstva zdravotnictví 409/2005 Sb. je pro výrobky přicházející do přímého styku s vodou, tedy i pro tvarovky využité v rozvodech vody, povolena mosaz neobsahující více než 2,2 % olova. Jeho podíl v nových tvarovkách Wavin nyní činí méně než 0,1 %. Jde o podíl dokonce ještě nižší, než jaký bude požadovaný novou evropskou direktivou o pitné vodě platnou od roku 2025. Možné je to díky nové mosazi, která je k výrobě využita.

„Nově využívaná mosaz je nejen prakticky bezolovnatá, ale zároveň je odolná proti odzinkování a tudíž ji není potřeba niklovat. Díky tomu nepodléhají naše tvarovky korozi a zároveň se v nich při zachování veškeré funkčnosti a životnosti zbavujeme dvou těžkých kovů, díky čemuž jsme nejen o krok před evropskou direktivou, ale i naší konkurencí,“ vysvětluje Stanislav Tejkal, produktový specialista ze společnosti Wavin Czechia, a dodává: „Kromě nové mosazi tvarovky začínáme vyrábět z moderního PP-RCT materiálu, tedy polypropylenu čtvrté generace, který v porovnání se svým předchůdcem, PP-R, zajišťuje vyšší tlakovou odolnost při vyšších teplotách a nižší hmotnost finálního výrobku.“ Díky těmto tvarovkám nyní Wavin jako jediná společnost v ČR nabízí ucelený systém PP-RCT zahrnující jak trubky, tak i tvarovky.

Image 0PP-RCT přechodka s kovovým vnějším závitem
 

Nové tvarovky půjde rozeznat na první pohled. Zatímco koncovka původních tvarovek z PPR měla stříbrnou barvu, nová varianta má barvu zlatou. Investory přitom potěší nejen zdravotní nezávadnost, udržitelnost a ekologie, které nové tvarovky posouvají na novou úroveň, ale i cena. Ta zůstává na stejné úrovni jako v případě předchozí generace.

Nové tvarovky jsou plně kompatibilní se systémy Wavin PP-R a PP-RCT pro rozvody teplé a studené vody, topení, klimatizace i stlačeného vzduchu.


O společnosti Wavin
Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Více informací naleznete na www.wavin.cz.
Firemní článek