+
Přidat firmu
Vyhledávání
Menu

ista Česká republika instalovala již 10 000 sběrnic v České republice a odečítá jimi téměř milión přístrojů.

31.03.2023 Firma: ista Česká republika s.r.o.

ista Česká republika patří k průkopníkům výjimečné technologie dálkového odečtu energií na našem trhu. Technologii uvedla na trh již před 13 lety, a právě sběrnice dat, která i letos získala ocenění během veletrhu Infotherma , je srdcem celého systému.  Jubilejní sběrnice byla instalována 21.3.2023 v bytovém domě na Praze 1. a uživatelé bytů v tomto domě již nebudou obtěžováni pochozími odečty energií.

Image 0

O systému

Systém dálkového odečtu energií využívá v tuto chvíli již 71 % zákazníků isty. Celý systém dálkového odečtu spravuje a řídí inteligentní sběrnice dat, která komunikuje se zařízeními v systému, sbírá a přenáší data z měřičů tepla, poměrových rozdělovačů tepla, vodoměrů, případně i elektroměrů a plynoměrů na server prostřednictvím rádiové sítě mobilního operátora. Následně se data elektronicky importují do systému rozpočítávání nákladů energetických monitorování nebo správcovských programů. Sběrnice dat je umístěna ve společných prostorách objektu a vyniká velkým rozsahem přijímání signálu, takže není potřeba instalace dalšího přenosového zařízení.  Je napájena baterií s životností 10 let.

V čem je výjimečné technické řešení ista?

,,Jedná se o unikátní a spolehlivý systém, kdy přístroje komunikují mezi sebou a odesílají měřené hodnoty 1× za 7 dnů. Jedna sběrnice sbírá a předává data až z 300 přístrojů. Je vybavena bateriovým napájením a integrovanou SIM kartou (podpora LTE). Nepřetržitý dohled nad přístroji zajišťuje naše dohledové centrum. Z dlouhodobého sledování odečtů vychází úspěšnost 99,6 %, tzn., že z 1000 přístrojů jen 4 nekomunikují, vysvětluje technický ředitel ista Česká republika Ing. David Samek. Rád bych také zdůraznil, že přenos dat je šifrovaný, plně v souladu s požadavky GDPR,, dodává David Samek.

Image 1
 

Jak vnímá úspěch ista technologie ředitelka a jednatelka ista Česká republika Mgr. Jana Machková?

Mě především těší, že naše technologie měla u klientů úspěch i před zavedením legislativní povinnosti v rámci transpozice směrnice EED do české legislativy (zákon č. 406/2000 Sb. povinnost instalace měřičů s dálkovým odečtem od 1.1.2022 – pozn.). To dokazuje, že digitalizace v oboru měření a rozúčtování je vnímána pozitivně jak správci budov, tak i předsedy SVJ. Technologie dálkových odečtů představuje současný standard získávání a zpracovávání dat. Díky automatickému a průběžnému získávání údajů o spotřebě je možné využívat i nadstavbové služby, například průběžné sledování spotřeby energií domu i domácností prostřednictvím portálu ista24. Portálové služby budou navíc hrát klíčovou roli od 1.1. 2024, kdy bude v platnosti legislativní povinnost poskytovat měsíční informace o spotřebě uživatelům bytů dle novely zákona č.67/2013 Sb. ista je technologicky připravena na poskytování měsíčních informací o spotřebě a nyní testuje tuto novou funkci portálu s vybranými klienty.

,,Neustále vylepšujeme naše produkty, sledujeme trendy v oboru i vývoj legislativních povinností v Česká republice, abychom i nadále byli spolehlivým partnerem pro naše klienty a byli jim oporou v jejich povinnostech správců budov a předsedů SVJ. ,, zdůrazňuje Jana Machková.

Firemní článek
Související produkty